KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Kryton vízszigetelő rendszer elemei

Vízzárás, vízszigetelés betonszerkezetek esetében kristálytechnológia alkalmazásával

II. rész: javítás és utólagos vízzárás

Előző cikkünkben a Krystol vízzáróságot biztosító rendszer új létesítmények kivitelezésénél történő alkalmazását mutattuk be. Az építőiparban az új létesítmények kivitelezése mellett jelentős arányú a karbantartási, vagy javítási-felújítási jellegű kivitelezés is. Nem is gondolnánk, de ez az arány az Egyesült Királyságban közel 40 %.

A Kryton kifejlesztett egy könnyen, gyorsan és nagy biztonsággal alkalmazható szivárgásjavító rendszert. A korábbiakhoz hasonlóan alkalmas a megsérült vízzáró betonszerkezetek egyes réseinek, töréseinek, gyors és tartós javítására. Ide is praktikusan alkalmazható a Krystol Waterstop Grout. Ha a képen látható intenzív szivárgás tapasztalható, a Krystol Plug az az anyag, amely másodpercek alatt alkalmas a szivárgás rövidtávú megszüntetésére. Ennek segítségével lehetőség nyílik a vízzárás megfelelő minőségben történő kialakítására.

De megvan a megoldás a felületi szivárgások megszüntetésére is. A Krystol T1 & T2 olyan anyagok, melyek a megtisztított, de nem vízzáró betonfelületre felhordva néhány nap alatt átkristályosítják a betonfelületet, így – akár a negatív oldalon alkalmazható és tartós, biztonságos vízzárást tesz lehetővé.

Az eddig leírt anyagok további jótékony hatással is vannak a betonszerkezetekre, melyek a vízzáróság biztosításával szükségesen következnek. A rendszer mindegyik eleme javítja a felület megjelenését, növeli a tömörséget megakadályozza a betonacél korrózióját, ellenállóvá teszi a szerkezetet a szulfátokkal és a lúgokkal, savakkal szemben is.

Habarcs adalékszer.
A Krystol Mortar Admixture kezdőbetűiből készült mozaikszó a KMA névre keresztelt termék. A KMA egy olyan porszerű megjelenésű adalékszer, mely speciálisan falazó és vakoló cementhabarcsok és a velük épített falazatok tartós vízzáróságának biztosítására lett kifejlesztve. KMA-t gyakran használják talajvíz szigetelőlemezek helyett kerámia alapú falazatoknál.
KMA is a Kryton különleges és már sokat bizonyított Krystol® technológiáját alkalmazza, mely kémiai reakcióba lép a vakolatban található vízzel és a hidratálatlan cementrészecskékkel. A reakció eredményeként tűszerű kristályok milliói szövik át a vakolat és a falazat pórusait és mikrorepedéseit.
Krystol® technológia segítségével egyszerűbb és olcsóbb a legkiválóbb minőségű vízzáróság elérése, melynek további előnye az "öngyógyító" képessége. Ennek köszönhetően a falazat esetleges mozgásaiból, vagy egyéb külső hatások miatt keletkező mikro repedéseket néhány napon belül elzárja még tartósan magas talajvíznyomás mellett is.

Jellemzői

✓ Növeli a salétromosodással szembeni ellenálló képességet,
✓ a fagyállóságot,
✓ megakadályozva a víz falszerkezetbe jutását csökkenti a falazatban található vas- és
acélszerkezeti korróziós veszélyt.
✓ Minimális a vakolatmállás.
✓ Nem foltosodik, nem üt át rajta a salétrom, a penész, vagy a rozsda.
✓ Az adalékszer növeli a tapadást, megszünteti a vakolat száradásakor keletkező repedezést, ebből adódóan egyszerűbbé és könnyebbé teszi a munkát.
✓ A keletkező mikro repedéseket "meggyógyítja".
✓ Ellenáll a talajvíz nyomásnak és a csapóesőnek egyaránt. Tartós vízszigetelő.
✓ Egyszerűen használható, gyorsítja az éptést, csökkenti a kivitelezési időt.
✓ Szükségtelenné teszi a hagyományos szigetelésekhez nélkülözhetetlen felület előkészítést.
✓ A vakolat teljes élettartama alatt tökéletes védelmet biztosít.
✓ Növeli a tartósságot, csökkentve ezáltal az épület fenntartási és javítási költségeit.
✓ Javítaja az esztétikai tulajdonságokat, megakadályozza a foltosodást.
✓ Kiváló minőségű vakolat, mely vízzáró szigetelés is egyben. A kivitelezők szakmai megítélését is javítja.

KMA kb. 5 %-kal csökkenti a habarcskészítés vízigényét megtartva a habarcs bedolgozhatóságának tulajdonságait. A vízigény csökkentése elsősorban nagyobb nyomószilárdság elérését eredményezi, csökkenti a zsugorodást és a repedezést. Ezek mértéke nagyban függ a habarcs egyéb összetevőitől.
A megszilárdult KMA-val kezelt habarcs vízfelévtele a kontrollminták 50 %-a volt.
A 2 tömegaszázalék KMA-t tartalmazó habarcsminták 10 napon keresztül 0,5 MPa víznyomásnak kitéve sem mutatták sem szivárgásnak, sem átnedvesedésnek jelét A képen is látható, hogy a vakolaton a vízcseppek apró gömbökként a felületen maradnak, nem szivárognak be.

Összegzés

A Kryton Krystol rendszere a betonhoz közel álló kémiai szerkezetű. Teljesen szervetlen, nem öregszik, tulajdonságai alkalmazkodnak a betonéhoz. A vízzáróság mellett – annak köszönhetően, hogy a betonban keletkező kapillárisokat és pórusokat a használatával képződő mikrokristályok kitöltik – olyan egyéb jótékony hatásai is vannak, mint a fagyállóság növekedése, a nyomó- és hajlítószilárdság növekedése, a betonacél korróziójának megakadályozása, a durabilitás növelése és a vegyi anyagokkal szembeni ellenállóképesség jelentős fokozása.

Ezen hatások mellett, alkalmazásával külön részletes magyarázat nélkül is belátható, hogy
✓ A beruházók hamarabb vehetik birtokba az épületüket, hiszen csökken a kivitelezésre fordítandó idő, hiszen mellőzhető a pótlólagos szigetelés kiépítése, annak minden járulékos munkájával és költségével (talajvízszint süllyesztés, munkaárok kialakítás, dúcolás, támfal, stb.) együtt.
✓ Nő a tervezői szabadság, hiszen ez a szigetelési technológia nem szab korlátokat a tervezőnek (nincsenek nem, vagy nehezen megoldható módon szigetelhető szerkezeti csomópontok).
✓ Csökkennek a költségek.
✓ A kivitelezők szigeteléssel kapcsolatos műszaki kockázat nélkül készíthetik el a beruházást. Megszűnik annak a kockázata, hogy a szigetelőlemez megsérül, vagy meghibásodik, hiszen itt maga a betonszerkezet a szigetelőlemez.
✓ Nem igényel a betontechnológiai ismeretek mellett semmilyen különleges szaktudást.
✓ Az építőipar minden területén alkalmazható.


Létrehozás időpontja: 2017-11-06 15:29:01
Utolsó módosítás időpontja: 2017-11-06 15:35:13
Cimkék: Kryton; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 12670
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44381