KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

BGE Központi Könyvtár tervpályázata - Eredménye

A bge multifunkcionális oktatási, kutatási és kulturális centrummal bővül
Kihirdették a Buzogány utcai épület bővítésére kiírt tervpályázat eredményeit

Budapest, 2018. november 29.A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zuglói, Buzogány utcai épülete új központi könyvtárral, kulturális és sport célú terekkel és multifunkciós hallgatói centrummal bővülhet a közeljövőben a Magyar Kormány támogatásával. A beruházás 2020-ban kezdődhet és közel 2 milliárd forintból valósulhat meg. Az új komplexum megtervezésére a BGE a Magyar Építész Kamarával közösen tervpályázatot írt ki idén augusztusban, amelyre elsősorban a budapesti városképbe harmonikusan illeszkedő, multifunkcionális, az oktatás, kutatás és kulturális kikapcsolódást együttesen biztosító, modern és fenntartható pályaműveket vártak. A tervpályázatra összesen 16 pályázat érkezett be, melyek közül a Bíráló Bizottság hatot díjazott, egyben javaslatot tett az Egyetemnek arra, hogy a legjobb javaslatot és legtöbb hasznosítható megoldás tartalmazó I. díjas terv készítőivel kössön tervezési szerződést.

A Budapesti Gazdasági Egyetem az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított az oktatói, kutatói és hallgatói környezet fejlesztésére, a rendelkezésre álló infrastruktúra modernizálására, a jövő generáció igényeinek figyelembe vételére. A magasszintű, gyakorlatorientált oktatás mellett a folyamatos újításoknak is nagyban köszönhető, hogy a BGE az idei évben már több mint 6 000 első évest tudott felvenni, ezáltal a hazai felsőoktatásban változatlanul a legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező gazdasági egyetem.

Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja hangsúlyozta: „Oktatói, kutatói és hallgatói közösségünk támogatja a folyamatos intézményi fejlesztéseinket, a jövő hallgatói számára kialakítandó multifunkcionális infrastruktúrát, amely figyelembe veszi a XXI. századi oktatási, társadalmi és digitális kihívásokat.” Tekintettel arra, hogy a BGE zuglói kampusz kollégiumának jelenleg egyszintes épülete átépítéssel multifunkcionális centrummá alakítható, az Egyetem a Magyar Építész Kamarával karöltve – a Magyar Kormány támogatásával – tervpályázatot hirdetett. A budapesti városképbe harmonikusan illeszkedő, multifunkcionális, az oktatás, kutatás és kulturális kikapcsolódást együttesen biztosító, modern és fenntartható építményterveket vártak, amely az „okos” szemlélet jegyében kerülhet kialakításra. A kiírásban kiemelt szempont volt, hogy széleskörűen alkalmazzák a környezettudatos technológiákat, lehetővé tegyék többek között élő növényekből álló zöldfal, valamint rekreációs és sportolási lehetőségeket biztosító terek, zöld tetőterasz kialakítását.

Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja elmondta: „A pályaművek értékelése során a beépítést, a megvalósíthatóságot, a közlekedési és a környezetvédelmi követelményeknek való komplex megfelelést is vizsgáltuk, illetve hogy a pályaművek mennyire igazolják vissza a kiírásban foglalt elvárásokat. Fontos, hogy könnyen építhető, tartós és hosszú távon költséghatékonyan fenntartható beruházás szülessen, ami harmonikusan illeszkedik a budapesti városképhez.”

Dr. Dietz Ferenc hozzátette: „A pályaművekkel szemben alapvető követelmény volt, hogy helyet és teret biztosítsanak a kutatási és innovációs képesség fokozására, a nemzetközi tanulási-oktatási

környezet fejlesztésére, egyúttal méltón reprezentálják a BGE társadalmi felelősségvállalását. A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a könyvtár, mint találkozási pont, továbbra is fontos szerepet fog játszani az egyetemek közösségi életében. Meggyőződésem, hogy regionális versenyképességünk úgy növelhető, ha a magas minőségű oktatás mellett komplex intézményi tereket, élményalapú digitális oktatói, kutatói és hallgatói szolgáltatásokat kínálunk.”

A BGE Buzogány utcai épületegyüttese 1 750 m2 zárt területtel, 650 m2 zöldtetővel, valamint 560 m2 közösségi térrel bővülhet. A létrejövő multifunkcionális központ már a következő generációk igényei szerint valósulhat meg, ahol a hagyományos könyvtár mellett fontos szerepet kapnak a rugalmasan és könnyen alakítható közösségi terek, kulturális és sportfunkciók. Emellett az új épület publikus tereihez kapcsolódó tetőkertek és teraszok – azon túl, hogy kiváló lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra – erősíthetik a hallgatói környezet-tudatosságot, egyben kifejezik az Egyetem a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét is.

A beruhás előkészítésének következő lépése a tervezési és engedélyezési szakasz, amelyben az Egyetem az első díjas, kiválasztott pályamű alkotóival kíván szerződést kötni a továbbtervezésre, hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás keretében.


A Budapesti Gazdasági Egyetemről

Intézményünk közel 16 000 hallgatója a gazdaságtudomány területén – többek között turizmus-vendéglátás, nemzetközi gazdálkodás, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, valamint emberi erőforrások szakon – folytatja egyetemi alkalmazott-tudományi tanulmányait Budapesten és Zalaegerszegen. Oktatási portfóliónk lefedi a gazdaságtudomány szinte valamennyi szakterületét, egyediségünket és piaci elismertségünket élményalapú, gyakorlatorientált, a piaci igényekhez illesztett képzési struktúránknak köszönhetjük.

További információ: www.uni-bge.hu

 


Létrehozás időpontja: 2018-11-29 10:26:29
Utolsó módosítás időpontja: 2018-11-29 10:32:46
Cimkék: BGE; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 12505
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45024