KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

FŐÉPÍTÉSZI DÍJAK és Vándorzászló ÁTADÁSA a 2019. évi Főépítészi konferencián

FŐÉPÍTÉSZI DÍJAK ÁTADÁSA 2019

 

Huszadik alkalommal került átadásra a 2000-ben megalapított „AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ”. Évente két kategóriában adományozható elismerés: AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ-at aktív főépítész, míg a FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ-at a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

 

A Díjakat Tihanyban, 2019. szeptember 5-én a XXIV. Országos Főépítészi Konferencián ünnepélyes keretek között adta át Tósoki Imre, Tihany község polgármestere, Bujdosó Judit, Tihany község főépítésze, és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke.

A 2019. évi díjazottak:

FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ

TURI ATTILA okl. építészmérnök

Budakalász Város és több település volt főépítésze

Összesen 26 éves főépítészi munkásságáért, melynek során szakmai irányításával, kitartó véleményezésével, tanácsaival a hagyományos településkép megújult, a közterületeket rendezték, a lakóterületek harmonikusan fejlődtek, miközben megőrizték és továbbgondolták a város építészeti örökségét. Saját tervezési munkáival példát mutatott, és meghatározta a településképi követelmények elvárt magas színvonalát. Fontos számára a hely szelleme, a település kulturális történetének folyamatossága, a múlt és a jövő összekötése.

Kiemelkedő közösségi tevékenysége is: a Pilisi régió összefogásának elősegítése, az újjáépítések főépítészi irányítása (beregi árvíz, illetve vörösiszap katasztrófa után), egyetemi oktatói tevékenysége, építész közéleti aktivitása, fiatal építészeket továbbképző vándoriskolai munkája.

 

ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ

L. BALOGH KRISZTINA, okl. építészmérnök

Kaposvár Megyei Jogú Város és Csurgó Város volt főépítésze

Tizenkét éves eredményes és meghatározó munkájáért, a városi beruházások magas színvonalú megvalósításában, az építészeti értékek megismertetésében, az egyéni stílusú és eredményes kommunikációban példát mutató tevékenységéért.

Az értékvédelem és a műemlékvédelem területén kiemelkedő szakmai munkát végzett, ezt könyvekben, folyóiratokban és előadások során mutatta be a városi közönségnek, így széles körben ismertette meg az építészeti értékeket és a főépítészi szolgálatot.

ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ

TÉNYI ANDRÁS okl. építészmérnök

Nagykőrös Város főépítésze

Tizenhat éves főépítészi munkásságáért, melynek meghatározó szerepe van abban, hogy Nagykőrös város ezen időszakban jelentősen megújult, épített környezete egyre szebb és értékesebb lett.

Magas színvonalon végzett szakmai tevékenysége, aktív szakmai és közösségi szervező munkájának eredménye megmutatkozik a város kapott elismeréseiben is.

A település építészeti értékeinek köztudatba íródását a lakosság érdemi bevonásával és az egyetemi hallgatók közreműködésével példaértékűen végzi.

Eddig összesen negyvenkét főépítész részesült a kitüntetésben. 2000-ben Nagykanizsán Szilágyi István [† 2005. 12. 05.] és Zábránszkyné Pap Klára, 2001-ben Gyulán Philipp Frigyes és dr. L. Szabó Tünde DLA [† 2004. 10. 15.], 2002-ben Pécsett Gömöry János és dr. Sersliné Kócsi Margit, 2003-ban Érden Bodonyi Csaba DLA és Körmendy János, 2004-ben Sümegen Beniczky Péter [Főépítészi Életmű Díj, † 2006. 08. 28.] és Sáros László DLA, 2005-ben Pilisszentkereszten Filippinyi Gábor [Főépítészi Életmű Díj] és Virányi István, 2006-ban Túristvándiban dr. Schneller István [Főépítészi Életmű Díj] és Béres István, 2007-ben Pápán dr. Tóth Zoltán [Főépítészi Életmű Díj] és Salamin Ferenc, 2008-ban Mosonmagyaróváron dr. Aczél Péter [Főépítészi Életmű Díj] és Berényi András, 2009-ben Hajdúböszörményben Makovecz Imre DLA [Főépítészi Életmű Díj, † 2011. 09. 27.], Boruzs Bernát [Főépítészi Életmű Díj] és Csík Edina, 2010-ben Pakson Jeney Lajos DLA [Főépítészi Életmű Díj, † 2014. 08.18.] és Horváth András, 2011-ben Balatonfüreden Turi Attila és Sári István [Főépítészi Életmű Díj, [† 2018. 04. 17.], 2012-ben Makón Csernyus Lőrinc és Patkó Sándor [Főépítészi Életmű Díj, † 2012. 11. 17.], 2013-ban Nagykőrösön Arató András István [Főépítészi Életmű Díj], Páli Zsuzsanna [Főépítészi Életmű Díj, † 2017.05.12.] és Pataki Ferenc, 2014-ben Szentgotthárdon Keresztes Sándor [Főépítészi Életmű Díj], dr. Farkas Gábor DLA [Főépítészi Életmű Díj] és Papp Zoltán Tamás, 2015-ben Miskolcon Arató György [Főépítészi Életmű Díj], Bodonyi Csaba DLA [Főépítészi Életmű Díj] és Zsigmond László, 2016-ban Kecskeméten Rátkai Attila [Főépítészi Életmű Díj], András István és Varga Csaba, 2017-ben Tatán Philipp Frigyes [Főépítészi Életmű Díj], Jánosi János és Mezei László, 2018-ban Kaposváron Mészáros János [Főépítészi Életmű Díj], Bánkuti Melitta és Öveges László vehették át a díjat.


Budapest főváros ad otthont 2020-ban a XXV. Országos Főépítészi Konferenciának

Nagy sikerrel zárult szeptember 6-án a Tihanyban tartott XXIV. Országos Főépítészi Konferencia. A sikerhez a választott téma: Ikonikus település a védelmek tengerében, élni és élni hagyni, valamint a helyszín: Tihany, az előadások magas színvonala, az érdekes szekcióülések, a szervezés profizmusa és a szakmai programok különlegessége is hozzájárult.

A Konferencia vándorzászlaját Tihany község részéről Tósoki Imre polgármester és Bujdosó Judit főépítész adta át Budapest főváros képviselőinek, Mártonffy Miklós főépítésznek és kollégáinak, Engedyné Juhász Veronika csoportvezetőnek és Osztolykán Tekla ügyintézőnek, Salamin Ferenc, a Magyar Főépítészek - Országos Főépítészi Kollégium - Egyesület elnöke jelenlétében. Az átadáson Budapest főváros főépítésze meghívta a főépítészeket, hogy ott tartsák meg 2020-ban a jubileumi XXV. Országos Főépítészi Konferenciát.

www.foepiteszek.hu

 

melléklet fotó:
A vándorzászló átadás résztvevői balról: Mártonffy Miklós Budapest főépítésze, Tósoki Imre Tihany polgármestere, Bujdosó Judit Tihany főépítésze, Salamin Ferenc az Országos Főépítészi Kollégium elnöke.


Létrehozás időpontja: 2019-09-12 16:13:06
Utolsó módosítás időpontja: 2019-09-12 16:15:00
Cimkék: díjak, átadták, főépítész, vándorzászló; Beküldő: Tatai Mária,
Megtekintések száma: 7776
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45471