KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Előregyártással gyorsan épül az ipari csarnok

Az előregyártott alapanyagok felhasználása nagyobb területű létesítmények, csarnokok esetén is jelentősen felgyorsítja a munkálatokat és csökkenti az élőmunkát. Ezt jól példázza a nem régiben elkészült tatabányai gyártócsarnok. Az innováció további előnye a gyorsaságon kívül, hogy fokozatosan legyőzi a technológia korlátait.

Nagy területű építkezésnél érzékelhető igazán a felhasznált technológiának köszönhetően megspórolt idő. Ha az épület szinte bármely részére gondolunk a munkafolyamatok felgyorsítása érdekében számos műszaki megoldás közül válogathatunk már. Az ilyen megoldásokat kínáló cégek között élen jár a Leier, amelynek választékából az épületszerkezet több részére is kerülhetnek a munkafolyamatokat gyorsító és hatékonyabbá tevő, korszerű elemek. Így tettek a tatabányai STILL csarnokon dolgozó szakemberek – építészek és kivitelezők egyetértésben döntöttek a 3000 négyzetméteres cégközpont megépítése során az előregyártott technológiájú szerkezetek mellett.

 

Kivitelezés igényre szabva

A targoncákat és vállalatokon belüli logisztikai rendszereket előállító STILL Villástargonca Kft. kinőtte környei telephelyét, ezért új telephellyel bővül Tatabányán. A munkálatok során elvárás volt, hogy az ingatlan kamionnal könnyen megközelíthető legyen, és korszerű legyen az infrastruktúrája. Így épül tehát a STILL igényeinek megfelelő 915 m2-es raktárcsarnok, 826 m2-es műhely, 991 m2-es kétszintes irodarész, 400 m2-es külső fedett rakodótér, valamint teherautó- és személygépjármű parkoló, mindez a Leier tervezésében és kivitelezésében.

A Still csarnok épületének megtervezésére a Leier építész csapata kapott megbízást. A tervezők Stein László és Parádi Zsuzsanna voltak, míg a statikát Princzinger László készítette – a beruházás és megrendelő egyedi igényeinek megfelelően. Az új ingatlan felhúzásához a kivitelező csapat számára egyértelmű volt, hogy a saját gyártmányokból válogatnak: többek között kéregfalat, födémet, előregyártott lépcsőt és vasbeton gerendát használtak.

 

Előregyártás a gyakorlatban

Az épület szerkezetét tekintve egy kétszintes irodablokkból áll, amely mögött található a műhely, majd a raktár. A csarnokról érdemes tudni, hogy kútalappal rendelkezik, erre a Leier kéregfal elemének speciális változatából készült gerenda. Ilyen vasbeton szerkezet ritkán kerül föld alá, de a szakemberek a rendeltetéshez és az időtállósághoz igazították a felhasznált anyagokat. Legnagyobb örömükre a munkafolyamatokat még tovább gyorsította a kéregfalból készült lábazat.

A raktárrész szemügyre vételekor kiderül, hogy a vázszerkezet a csarnoképítés szempontjait követi – ide előregyártott pillérek kerültek. A kéregfalak funkciója hármas: egyrészt vízszintes merevítést adnak az épületnek, másrészt viselik a függőleges terheket. Mivel a raktárépületben polcrendszerek vannak, amelyek között targoncák járnak, a kéregfalak harmadik funkciója is érvényesül, hisz nagyobb biztonságot nyújtanak a használat során.
A Leier kéregfalak a szakemberek tapasztalata szerint azért is hasznosak, mert az elemek felülete sima, tehát további felületképzést nem igényel.

 

Nem áll meg a fejlődés

A STILL csarnok előkészítése során okozott némi fejfájást a tervezőknek, hogy a győri üzemben pillanatnyilag legfeljebb három méterig készülhetnek az előregyártott kéregfal elemek. A Leier jánossomorjai üzemében azonban már a 4x12 méteres sablonok is munkába álltak, ezek alkalmazásának kizárólag a közúti logisztika szab gátat. Csakhogy a három méteres szintmagassági korlát is kiküszöbölhető, az elemek elforgatásával esztétikusan alakítható a környezet.

A csarnok építésekor a Leier kínálatából előregyártott oszlopok és vasbeton gerendák is az építkezésre kerültek. A „félkész gerendákra” szakemberként különösen érdemes figyelmet szentelni: ezeket a födémmel együtt lehet betonozni, ami építészetileg előnyös, mert ebben a rendszerben a dolgozó keresztmetszet részben a födémben helyezkedik el, tehát csökken a térbe való belógás.

A csarnok emeleti része a földszintihez hasonló módon épült. Az előregyártásnak köszönhetően olyannyira felgyorsult a munka, hogy egy-egy szint megépítése a szerkezetépítők egy hetét vette igénybe. Ezzel el is érkeztünk az épület egy különleges pontjához, a tetejéhez, ahol a beruházó kérésére, a munkakörülmények kellemesebbé tétele érdekébe belső udvart találunk. Ez a megoldás biztosítja az épület legtöbb részén a természetes fényt és a szellőztetést.

Összefoglalóul elmondható, hogy az épületszerkezetek az előregyártással messzemenőkig igazodhatnak a beruházó igényeihez, az épület funkcióihoz, miközben gyorsaságot és magas műszaki színvonalat kínálnak.

További információt a Leier oldalán talál.


Létrehozás időpontja: 2020-03-07 11:11:05
Utolsó módosítás időpontja: 2020-03-07 11:15:43
Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7677
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45916