KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Újrahasznosítható a modern tetőterek ablaka

Miközben a döntésben mindig elvitathatatlan szerepet fog játszani az egyes építőanyagok ára, egyre több beruházó döntési mátrixában jelenik meg az alapanyagok energia felhasználására, vagy éppen a környezet védelmére kifejtett hatása. A tetőablakok esetén erre az igényre válaszként először a fa ablakok merülhetnek fel, pedig van már 100%-ban újrahasznosítható műanyag tetőablak, amit a Roto választékában kell keresnünk.

Mindez pedig már nem csupán tőlünk nyugatabbra trend. Magyarországon is egyre másra jelennek meg a zöld vagy éppen hightech irodák, és mivel a szabályozásnak megfelelve 2020. után csak alacsony energiafelhasználású lakóházak épülhetnek, ezen építkezések elmaradhatatlan elemei a minőségi építőanyagok. A magára valamit adó gyártó törekszik tehát ilyen elvek szerint működni. Míg régen a műanyag ablak használata nem feltétlenül a minőség záloga volt, addig ma a 100 %-ban újrahasznosítható, minőségi műanyag tetőablakok megjelenése után, ez már kifejezetten elavult nézetnek számít.

A forma sem akadály

Legyen szó garázsból tovább gondolt kis vendégházról Krakkóban, tengerészeti támaszpontjáról híres német város nyaralójáról, vagy egy debreceni modern társasházról, a Roto kínálatában minden elképzelésre van megoldás.

Gyakran említik szinonimaként a modern építészeti stílust és a lapostetős épületeket, ám az említett „mai” épületekben mégis közös a tetőtérbeépítés, és így a tetőablakok használata.

Sok szép példa van a kifejezetten modern megjelenésű, különböző tetősíkkal tervezett, egylégterű vagy éppen csak a térkihasználást előtérbe helyező, így pl. tetőtérbeépítéssel készülő családi házra, társasházra, vagy akár középületre.

Nem volt kérdéses a tetőablak beépítése az említett krakkói, fémlemezzel borított absztrakt építészeti műalkotásnál, a DomoDom-nál sem. A garázsból továbbgondolt merész formájú vendégház tervezése során szempont volt az épület belsejébe jutó fény mennyisége, és persze az épületburokhoz színben és energetikai mutatóiban igazodó ablakot kellett találni. Ennek megfelelően a tető központi lejtős részére választott Roto Designo tetőtéri ablakok antracit színű borítólemezei színben és formában követik az építészetben uralkodó mai trendeket, és kiválóan illeszkednek az épület külső megjelenést jellemző titáncink lemez borításhoz.

Funkcióhoz igazított egyediség

Egyedi méretben kivitelezett tetőablak megoldással épült Lengyelországban a Villa Nova Hotel, amelynél a hagyományos és modern stílusok egyesítésével született különleges atmoszféra. A hotel maga építészetileg nem olyan látványos, fő különlegessége inkább az, hogy a 134/160 cm-es tetőablakok behozzák a környezet látványát a beltérbe, így nyújtva csodás kilátást a hegyekre.

Debreceni lakóházak: átriumkerttel és tetőablakokkal

Lakóépületek tervezésénél a modernség mellett a nyugalmat árasztó környezet megteremtése is cél. Ez a koncepció érvényesül a még építés alatt álló, Debrecenben található Péterfia Átriumházban, ahol a kivitelezés első ütemében 80 darab fa és műanyag Roto Designo R7-est építettek be. A tetőablak modell magas billenési pontjának köszönhetően az átlagnál magasabbak is gond nélkül használhatják az ablakokat, amelyek nyitásakor nem vesznek el a feltétlenül szükségesnél többet a hasznos beltérből.

Az épület kivitelezés során felhasznált építőanyagok és így a tetőablakok azt az alapkoncepciót erősítik, hogy fényes, világos terek tegyék élhetővé a lakásokat. A pihenéshez járulnak hozzá az épülettömbök közötti modern átriumokban, a lakó és irodaházak belső kertjeiben kialakított hangulatos, leülős helyek. A még idén elkészülő átriumház így válhat kellemes otthonná egy forgalmas, belvárosi környezetben.

Legyen szó fa vagy műanyag változatról, a Roto tetőablakai nem csupán esztétikájukkal kecsegtetnek, de modern funkciókat is kínálnak, és az energiatakarékos épületműködéshez is hozzájárulnak. További információt a Roto oldalán talál.


Létrehozás időpontja: 2020-03-10 19:38:34
Utolsó módosítás időpontja: 2020-03-12 02:45:51
Cimkék: tetőterek, ablaka, újrahasznosítás; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7854; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45923