KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Uszoda hosszú távra

A vizes sportokkal kapcsolatos épületek különös odafigyelést igényelnek, hisz az időjárás hatásain kívül az elhasználódással is számolni kell. A szakemberek éppen ezért jól tudják, hogy csak azokat az anyagokat és műszaki megoldásokat érdemes választani, amelyek biztosítják az épület hosszú távú tartósságát: legyen szó szerkezeti anyagokról vagy a belső terek erős elhasználódásnak, párának, fertőtlenítő szereknek kitett felületeiről.

Egy uszoda esetén sem szükséges lemondani könnyen és gyorsan szerelhető, számos egyéb előny kínáló gipszkartonról – jó példa erre a Lengyelországban található Máltai Termák vízi rekreációs és sportkomplexum. De így volt ez a Budapest II. kerületében megújuló Gyarmati Dezső Uszoda, Sport és Szabadidőközpontban is, ahol a Siniat kifejezetten nedves közegben, kül- és beltérben is alkalmazható Nida Hydro lapjaira esett a szakemberek választása. A máriaremetei domboknál található sport- és szabadidőközpont korszerű térrendezéssel és egy újonnan épített uszodaegységgel kiegészülve Pesthidegkút oktatási intézményeit, sportegyesületeit, valamint a vízilabda utánpótlás nevelést is szolgálja. Az uszoda az A-Híd Zrt. generálkivitelezésében épül: a Siniat választása során az ár-érték arány, valamint a korábbi felhasználóktól származó olyan pozitív visszajelzések is meggyőzők voltak, amit a csillaghegyi Árpád-fürdő felújításakor és bővítésekor tapasztaltak az ott dolgozók.

Előtérben a funkcionalitás

A Siniat kínálatából az erősen nedves közegben a kültérre és beltérre egyaránt alkalmas NIDA Hydro felhasználása nem volt kérdés. Ez a speciális gipszkartonlap a cementkötésű lap alternatívája. Jó hír a szakembereknek, hogy ez nemcsak súlyánál fogva könnyebb, de vízfelvételi képessége is alacsony, három százalék alatti. Említett tulajdonságait az üvegszál alapú bevonatnak és a magjához hozzáadott, vízfelszívódást és penész kialakulását csökkentő, tűzállóságot növelő adalékoknak köszönheti. A Hydro lapból készült szerkezetek, azaz válaszfalak, előtétfalak kerültek az épületbe, amelyeket többnyire a zuhanyzóknál és vizes blokkoknál használtak a szakemberek. Az uszodatérben, igazodva a tervező által kívánt hullámzás megjelenítéséhez, íves/hajlított falfelületet kellett biztosítani. Ehhez olyan könnyen beépíthető anyagra volt szükség, amely jól alkalmazhat nedves, párás közegben. A lelátók oldalfalain túl az épület légcsatornái köré is a Siniat NIDA lapok impregnált és tűzgátló változatai kerültek. A nézőtéri lelátóknál a közlekedő rész lezárásaként szintén Nida Hydro lap falburkolat lett felhasználva.

Műszaki variációk minden helyzetre

A legtöbb felületen a Nida HydroMix hézagoló masszát használták a szakemberek, amely kifejezetten a NIDA Hydro gipszkartonok hézagolásához készült, így a vizes és hosszú időn át nedves környezetekben is használható. Az íves beépítésnél Hilti ipari pisztolyfúróval rögzítették a vízszintes helyzetben meghajlított gipszkartonlapokat. Az uszoda alatti pincében a medence körül légaknarendszert alakítottak ki. A lelátó ülések alatti falszakaszokon fúrt lyukakon keresztül fújják be a friss levegőt, míg az elhasznált  levegő egy külön elszívócsövön keresztül távozik az uszodatérből. A 2018-ban elnyert pályázati pénzből elinduló beruházás a becsült forgalmat és terhelést jól fogja bírni, köszönhetően a megbízható és nagy ellenálló képességű termékeknek. További információt a Siniat oldalán talál.

Stáblista:

PLANT-ATELIER PETERKIS Kft. - belsőépítészeti tervezés, látványtervek és építési engedélyek
TECTON Építészmérnöki és Tanácsadó Kft. - kivitelezési tervek (konzorciumban A Plant-Atelier Peterkis Kft.-vel)
Beruházás lebonyolítója:        CÉH Zrt.
Generálkivitelező:                  A-HÍD Zrt.
A-Híd projekt vezető:             Császár Csaba

A képeket készítette: Stiller Ákos

 


Létrehozás időpontja: 2020-04-03 15:51:39
Utolsó módosítás időpontja: 2020-04-03 15:55:44
Cimkék: uszoda, sinait; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 8493; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45955