KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Guardian Glass: fenntarthatóság az üveggyártásban

Egyre elterjedtebb nézet, hogy az ipari termelés csak a környezetünket szennyező tevékenység lehet. Ma már egy magára adó vállalat számára a fontos stratégiai célok között szerepel a fenntarthatósági elvek mentén folyó munka és az azt minősítő tanúsítványok megszerzése. Ilyen a Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle) is, amely az állandó minőség megtartása mellett folyamatos fejlesztésre ösztönzi a vállalatot. A tanúsítvány bronz fokozatát a Guardian Glass nyolc európai üzemében folyó sík-, bevonatos és laminált üvegeinek előállítására kapta meg. Nézzük, milyen előnyökkel jár egy C2C tanúsítvánnyal rendelkező üveg beépítése a tervezőnek, vagy a kész épület használóinak.

Az épületek fenntarthatóságát különböző szempontok szerinti vizsgáló és osztályozó LEED és BREEAM minősítéseket és hasonló elveket valló vizsgálószervezetek és gyártók is egyre nagyobb számban ismerik el az olyan termékszabványokat, mint a Cradle to Cradle Certified™. A helyzet évről-évre egyre inkább mutatja, hogy a nagy nemzetközi cégek megértették: a felelősségteljes vállalati magatartás egyre inkább elvárásként szerepel a napi kommunikációban, amelyhez ma már termelési folyamataikat is alakítják. A C2C szabvány az építőipar számára is a változást jelenti, amely arra ösztönzi az építészeket és a termékeket tervező gyártócégeket, hogy az alapanyagfelhasználástól kezdve minden lépés esetén egészen a beépítésig és az újrahasznosításig pozitív hatást gyakorolva a környezetre, csak szükséges mértékű ökológiai lábnyomot hagyják maguk után.

A Cradle to Cradle Building Charter termékszabvány a termékek fenntartható tulajdonságai folyamatos ellenőrzésének egyfajta bizonyítékául szolgál, ez ma már világszerte elismert módszer. A szabvány a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt hatás alapján öt kategóriában értékeli a termékeket, és ezek segítségével ösztönzi folyamatos újításra a cégeket. Az elért eredményhez mérten a tanúsítvány különböző fokozatait lehet megszerezni, amelyet két évente meg is kell újítani. Minél magasabb szint eléréséhez egyre szigorúbb kritériumoknak kell megfelelni, mindezt öt szempont alapján:

  • Anyag újrahasznosítás – a tervezés során megszűnik a „hulladék” fogalma, újfajta alapanyag-életciklus létrehozásával, amelynek célja, hogy az alkotóelemek minőségrontás nélkül maradjanak állandó körforgásban.
  • Anyagegészség – úgy optimalizálja a termék/épület tervezésében felhasznált vegyi anyagok mennyiségét, hogy az a lehető legkevésbé legyen káros hatással az emberi egészségre és a környezetre.
  • Megújuló energia & széndioxid kibocsátás kezelése – törekszik az újrahasznosítható és megújuló energiával történő működtetésre, illetve az energiafelhasználás csökkentésére az ökoszisztéma egyensúlyának megtartása érdekében
  • Társadalmi igazságosság – vizsgálja az teljes üzleti folyamatban résztvevők etikusságát, felelősségtudatos üzletvitelét és környezettudatosságát.
  • Vízfelhasználás – a vizet, mint értékes forrás kezeli, odafigyelve a hatékony kezelési és felhasználási stratégiákra.

C2C minősítés: üveggel a fenntarthatóságért

A Guardian Glass vezetése a cég jövője szempontjából és a sík-, bevonatos és laminált üvegeinek gyártására nézve a bronz minősítést jelentős fejlődésnek tekinti. Guus Boekhoudt, a Guardian Glass alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója szerint: „Ez egy remek eredmény a Guardian Glass-tól. Az elmúlt 12 hónapban 8 európai üzemben több mint 15 részleg nagyjából 60 munkavállalója dolgozott a C2C minősítési folyamatokon. A bronz fokozat megszerzése arról tanúskodik, hogy a Guardian világvezetőként folyamatosan elköteleződik és befektet a fenntartható üvegtermékek gyártási folyamataiba.”

A cég a minősítés megszerzésével arra törekszik, hogy a tervezők és az épületek használói a Guardian termékeit és szolgáltatásait a tudatos vállalati magatartásért másokénál magasabbra értékeljék. További és állandó cél az energiafelhasználás további csökkentésével az életminőség javítása, és az épületben tartózkodók kényelmének növelése.

Tudjon meg többet a Guardian Glass Europe Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle) tanúsítvánnyal rendelkező termékeiről a Guardian Glass weboldalán.

 

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével:

Németh Árpád András

anemeth@guardian.com

+36 30 479 1828


Létrehozás időpontja: 2020-05-26 15:26:32
Utolsó módosítás időpontja: 2020-05-26 15:35:10
Cimkék: Guardian, glass, üveggyártás,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7882; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46047