KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

FORBÁT ALFRÉD ÉPÍTÉSZETI DÍJ - 2020

A Dél-dunántúli Építész Kamara Elnöksége az értéket teremtő építészeti alkotómunka tiszteletének erősítéséért pályázatot hirdet meg a „FORBÁT ALFRÉD ÉPÍTÉSZETI DÍJ” elnyerésére.

A díj kiírásának pontos feltételei a letölthető Alapító iratban olvashatóak. A legfontosabb pályázati előírások a következők:

A pályázaton megvalósult, a meghirdetés időpontjához képest 5 évnél nem korábbi használatbavételi engedéllyel rendelkező létesítménnyel lehet pályázni. Terület- és településrendezési munka esetében a terv a pályázat beadási határidejéig az illetékes képviselő testület által kell elfogadott legyen.

A Díjra pályázhatnak, illetve jelölhetőek:

  • a Dél-dunántúli Építész Kamara tagjai, a megvalósult mű tekintetében területi megkötés nélkül,
  • a Magyar Építész Kamara tagjai, a megvalósult mű tekintetében Baranya és Tolna megyére vonatkozó területi megkötéssel.

A megvalósult mű a pályázat beadási határidejéig jogszerű használatbavétellel kell rendelkezzen, de az nem lehet  5 évnél régebbi.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2020. szeptember 15.

A benyújtás elektronikus úton történik, a letölthető Pályázati adatlap  és Nyilatkozat,  valamint az abban megjelölt mellékletek beküldésével. A nyomtatványok csatolmányban megtalálhatók. Beküldési e-mail cím: ddek.pecs@t-online.hu.

A pályázatokat Bíráló Bizottság véleményezi, melyben

  • Molnár Csaba elnök, a Dél-dunántúli Építész Kamara,
  • Pelényi Margit Ybl-díjas építész, a Dél-dunántúli Építész Kamara,
  • dr. Hajnóczi Péter elnök, a Magyar Építész Kamara Elnöksége,
  • Karlovecz Zoltán Pécs Város Főépítésze, a Magyar Építőművészek Szövetsége,
  • dr. Csaba Ders alelnök, a Magyar Urbanisztikai Társaság,

delegáltjaként vesz részt.

A „Forbát Alfréd Építészeti Díj”-nak nincsenek fokozatai, 2020 évben 3 db adható. A Díjhoz oklevél, művészi emléktárgy és 100.000,- Ft (bruttó) pénzjutalom jár.

A Bíráló Bizottság döntése alapján ezen túl legfeljebb 3 db „Építészetért Elismerő Oklevél” adható, a kiírási feltételeknek megfelelő, kiemelkedő színvonalú műveknek. Az elismeréshez az oklevél mellett művészi emléktárgy jár.

A díj névadója: Forbát Alfréd

A XX. századi európai építészet jeles alakja Pécsett született 1897-ben. Budapesti, majd müncheni tanulmányok után 1920-tól a Bauhaus alapító Walter Gropius irodájában kezd dolgozni, majd önálló irodát nyit Németországban. Jelentős külföldi városrendezési és épülettervezési munkák után 1933-ban visszatér Pécsre, ahol a modernizmus funkcionalista szemléletét honosítja meg városi lakóházaival, beépítési terveivel. Származása miatt 1938-ban emigrálásra kényszerült. Svédországban várostervezőként az emberi együttélést jobban szolgáló építészeti környezet megteremtésén fáradozott, s lett a modern várostervezés nemzetközileg elismert szaktekintélye.


Létrehozás időpontja: 2020-07-16 12:42:28
Utolsó módosítás időpontja: 2020-07-16 12:44:59
Cimkék: forbát, alfréd, építészeti, díj, 2020; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 7476
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46114