KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Egy új világ felé - Velux

Különleges épületek születtek a hollandiai Drontenben. A skandináv stílust alpesi jegyekkel keverő sorházak otthonai nemcsak megtermelik a lakóik által felhasznált árammennyiséget, minden elemükben egy új, fenntarthatóbb élet ígéretét hordozzák.

Milyen lehet egy beruházás komoly megkötések nélkül? Dronten önkormányzata vállalta a kockázatot és szokatlan lépést tett: egyetlen megkötéssel szabad kezet adott egy telek beépítésére (az együttesnek külön házakból kellett állnia).

A FIER Architecten tervezői által jegyzett Gildenhof-projekt frappánsan felelt a kihívásra: energiasemleges sorházak építését javasolták. „Beleszerettünk a tervbe, hiszen így a vásárlók későbbi energiaköltsége a nullához közelít, ráadásul a megoldás megkönnyíti a nagyobb jelzálog felvételét is” – mondta Frans van de Wetering, a helyi ingatlanfejlesztő, az IJsselland Ontwikkeling munkatársa.

A hat-hat lakást magába foglaló, meredek tetőszögű sorházak skandináv karakterét a fehér keretes, szép arányú nyílászárók és a téglaburkolat, míg alpesi jellegét a meredek, mélyre húzott tető és a sötét tónusok adják. Sávosan osztott lakásai funkcionális alaprajzot kaptak, három szinten osztották el a tereket: a földszinten kapott helyet a konyha, az étkező és a nappali, amelyből a kertbe is kijuthatunk; az első emeletre kerültek a hálószobák, a tetőtérbe pedig a mosókonyha. Minden ház előtt elhelyeztek egy tárolót, az apró, hátsó kertet pedig részben lefedték, sőt a kertek közötti elválasztó falak tárolóhelyek is egyben. Amint Kasia Jackowska fényképein is kiválóan látszik, a meredek nyeregtetőkön elhelyezett, lakrészenként 23 napelem nemcsak elegendő áramot termel egy háztartás üzemeltetéséhez, látványában is ezekhez igazították a tető elemeit, ami meglepően harmonikus összhatást eredményezett – ebből is látszik, milyen fontos, hogy a tervezők már a kezdetektől energiahatékony megoldásokban gondolkodtak. A napelemek szabályos raszterre osztják a tetőt, amelyben a VELUX tetőablakok is épp egy napelemnyi helyet kaptak. „A házakat, a lehető legjobb benapozás szerint tájoltuk” – mondta Willem-Alex Jansen, a FIER architects építésze.

Energiasemleges konstrukció esetén a héjazat és a telepítési követelmények határozzák meg a tényleges kialakítást, és minden részletet integrálni kell egy közös rendszerbe. Egy energiasemleges épület szinte légmentesen zár, így számos elem kialakítása jelent jelentős kihívást. A kivitelező a VELUX céghez fordult segítségért és együtt találtak megoldást a benapozásra: a tetőablakokat pontos számítások szerint helyezték el úgy, hogy azok illeszkedjenek a napelemes rendszerhez, légmentesen zárjanak, mégis vonzóak legyenek – de rendelkezniük kellett a rendőrség által jóváhagyott „biztonságos ház” címkével is.

E követelményeknek leginkább a VELUX Premium GGU felső kilincses tetőtéri ablakok feleltek meg, ezek átalakításával hoztak létre exkluzív terméket a VELUX munkatársai, amelyeknél jelentős figyelmet fordítottak a részletekre. „Már az is lenyűgözött, ahogyan a VELUX cég beépítette a hatóság által jóváhagyott zárakat tetőablakaiba” – mesélte az építész. A nyílászárók ThermoTechnology™ rendszere, és a 82-es típusú üvegezés kiváló hőátbocsátási tényezőt ad (Uw=0,51 W/(m2K). Az INTEGRA® rendszerrel az épület irányítási hálózatába kötött ablakok pedig automatikus, beépített szellőztetőjük és külső redőnyeik segítségével érdemben járultak hozzá az EPC (Energy Performance Coefficient) számításokhoz is.

Egyre nagyobb az érdeklődés a nulla energiaigényű építés iránt, amelyben az építőipar hagyományos kérdéseire új válaszokat kell találni. A Gildenhof-projekt fontos tanulságokkal szolgál és szép példaként állhat azok előtt, akik a környezettudatosságot szem előtt tartva építenék meg új otthonukat.

Kérdések esetén forduljon a VELUX kollégájához bizalommal!
Kérdezzen szakértőnktől!

Photographer: Kasia Jackowska
Architect: FIER architecten, Nijkerk
Copyright: All rights reserved for VELUX.

Létrehozás időpontja: 2020-10-13 19:59:02
Utolsó módosítás időpontja: 2020-10-13 20:02:11
Cimkék: velux, pr, cikk, ablakok, tetőtér; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7823
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46236