KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Energiahatékonyság-igazán

A hazánkban idén életbe lépő szabályozások és állami támogatások várhatóan hatékony eszközök lesznek abban, hogy valóban energiatakarékos otthont építhessünk.

A jelentős felújításon átesett és az újépítésű házak rövidesen akkor kaphatnak csak használatbavételi engedélyt, ha energiaigényük teljesíti a „közel nulla” követelményszintet, amelynek való megfelelést egy ún. energetikai tanúsítványba kell lefektetni. Minimum „BB” szintet kell a kész épületnek teljesítenie – de persze a magasabb energetikai szint elérését még jobb szemmel nézik.

Az épületek energetikai besorolását korábban egy-karakterrel jelölték, 2016-tól viszont már két karakterrel különböztetjük meg az egyes követelményszinteket. A közel nulla követelménynek való megfelelés alapját egy elég összetett szabályozás képezi, amely rögzíti a követelményeket arra vonatkozóan, hogy a maximális energiahatékonyság elérése érdekében milyen épülethatároló szerkezeteket

és milyen épületgépészeti megoldásokat érdemes az épület kivitelezése során alkalmazni. Figyelembe veszik a különböző fűtési rendszereket, a fűtött és a hűlő épületszerkezetek paramétereit, azok arányát, az épület elhelyezkedését és tájolását. Alacsony hőveszteségű épületszerkezeteket írnak elő, amelyeket úgy lehet létrehozni, ha megfelelő vastagságban alacsony hővezetési tényezőjű szigetelőanyagokat építünk be a szerkezetbe. Meghatározzák, hogy a KNE épületeknél az energiafogyasztás 25%-át megújuló forrásból kell fedezni, máskülönben az épület nem sorolható a CC kategória fölé még abban az esetben sem, ha arra egyéb paraméterei érdemesnek mutatnák.

Mivel jelenleg a 300 m2-nél nem nagyobb összes hasznos alapterületű épület esetében az építés ún. egyszerű bejelentés alapján végezhető, ezért a tervezés során az energiafogyasztásra vonatkozó paramétert senki nem ellenőrzi automatikusan. Erre ajánlott az építtetők figyelmét felhívni: a későbbi meglepetések elkerülése érdekében – épületenergetikai szakmérnök véleményét kikérve – már a tervezés fázisában  gondoskodni kell arról, hogy a kész szerkezet teljesítse majd a közel nulla energetikai szintet. A használatbavételi engedély megkérésekor készül el a konkrét energetikai tanúsítvány, a „zöldkártya” is, amely igazolja, hogy az épület energetikai teljesítménye eléri a minimum

BB-szintet, azaz teljes energiafogyasztása nem haladja meg a 100 KWh/m2/évet.

Ezek az iránymutatások megkönnyítik mind a szakembergárda, mind a háztulajdonosok számára az anyagminőségek közötti válogatást is.

Rávilágítanak arra a tényre, hogy nyilvánvalóan létezik például olyan szigetelőanyag, amellyel valóra válhatnak legvadabb álmaik is. Az épületek átlagosnál is „zöldebbé” – azaz maximálisan energiahatékonnyá – tételéhez, a tetőkbe és válaszfalakba egyaránt szálas URSA BiOnic szigetelőanyagok beépítése javasolt, hiszen ezek a kiemelkedő tűzbiztonság mellett nemcsak magas szigetelési teljesítményt nyújtanak, de a várakozásokat felülmúlva javítják a beltéri levegő minőségét is. Az „egészséges élet” az otthonokban kezdődik, nem a sportpályán! Ráadásul, amennyiben egy ház korszerű szigeteléssel van ellátva, nemcsak az épület állagvédelmi romlása és a

penészesedés kerülhető el, hanem a fűtésszezonban számottevően alacsonyabb költségekkel kell majd a lakóknak számolni. Ez a tény általában már sokat nyom a latban a tervezett beruházásokról hozandó döntéseknél.

Számos gyártó elkötelezett a személyi jólét és komfort biztosítására, valamint a bolygó élhetőségének védelmére is. Az URSA vállalat termékpalettáján számos olyan magas minőségű ásványgyapot és extrudált polisztirol szigetelőanyag szerepel, melyek beépítésével számolható pozitív eredmények érhetők el. A felelősségteljes építőipari szakemberek hatékonyan támogatják a háztulajdonosokat, alapos tájékoztatást nyújtva a technológiákról, a termékekről és a minősítésekről. Így a gyártókkal összefogva, a közös szakmai erőfeszítések magas, igazán 21. századi minőséget garantálnak, amely alapját képezi a hazai fenntarthatósági törekvéseknek.

A minőségi szigeteléssel gondosan épített ház és ezzel a lakók elégedettsége valós szakmai siker a felelős szakemberek számára. A mai környezettudatos világban pedig az a tény sem utolsó szempont, hogy mindezzel a káros kibocsátások szintjét is csökkentjük.

 

Varga Tamás okleveles építész,
alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


Létrehozás időpontja: 2021-03-19 13:07:30
Utolsó módosítás időpontja: 2021-03-19 13:08:40
Cimkék: ursa, energia, hatékonyság; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7270; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46448