KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Év Háza 2021

Az „Év háza” Kuratóriuma a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara szakmai támogatásával 2021. évben is kiírta építészeti pályázatát megépült lakóépület/kis társasház és középület kategóriában. Az Év háza pályázat 2008 óta a hazai építész szakma legrangosabb független díjává vált, a családi házak és a kis társasházak, illetve mára a középületek szakmai szempontok alapján értékelt elismerése. A neves szakemberekből álló zsűri a két abszolút fődíj mellett két szakmai és öt támogatói különdíjat osztott ki, valamint átadásra kerültek a közönségdíjak is.

A díjátadóra 2021. 09. 22-én került sor a Build-Communication Kft szervezésében.

Díjazott Tervezők és épületek:

  • Év háza - Családi ház, kis társasház kategória - Földes László és Lukács Anna - Sasadi villa, Budapest
  • Év háza -  Középület kategória - Csillag Katalin és Gunther Zsolt - MOME Campus, Budapest
  • MÉK különdíja – Középület kategória - Hőnich Richárd DLA és Nagy Péter – Pilisi LEN látogatóközpont, Pilisszentiván
  • MÉSZ különdíja – Középület kategória - Vesmásné Zákányi Ildikó, Vesmás Péter, Szabó Csanád, Sipos György - Móra Ferenc Múzeum és Vár, Szeged
  • Leier Hungária Kft. főtámogatói különdíja – Családi ház, kis társasház kategória - Álmos Gergely, Bubla Ágnes - Családi ház, Szeged
  • Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. különdíja – Családi ház, kis társasház kategória - Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár - Többlakásos társasház, Szentendre
  • Prefa Hungária Kft. különdíja – Családi ház, kis társasház kategória -  Benczúr László és Weichinger Miklós – Családi ház, Budapest
  • Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíja – Középület kategória -  Szél Norbert és Varga Gábor - Óvoda és bölcsőde, Sajószentpéter
  • Hella ÁNR Árnyékolástechnikai Kft. különdíja – Középület kategória - Lenzsér Péter DLA és Jug Mátyás - Médiaértés-oktatóközpont, Sopron
  • Közönségdíj – Középület kategória -  Szél Norbert és Varga Gábor - Óvoda és bölcsőde, Sajószentpéter
  • Közönségdíj - Családi ház, kis társasház kategória - Göde Ferenc - Családi ház, Velence

Gratulálunk a díjazottaknak!

A díjátadó itt nézhető vissza: https://www.youtube.com/watch?v=ApjutBYKBXI


Év Háza 2021 - MÉK Különdíjas középület

A Pilisi Len Látogatóközpont
Építésztervezők: Hőnich Richárd, Nagy Péter (Építész Stúdió Kft.)
Megrendelő: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága

A pilisi len, pilisszentiváni len vagy dolomit len (Linum dolomiticum) a len nemzetségbe tartozó évelő növényfaj. A Pilisszentiván környéki, kb. 10 hektárnyi dolomittörmelékes sziklagyepen, a Kis- és Nagy-Szénás hegy lejtőin él összesen kb. 1.000 példány. Csak Magyarországon előforduló, 1979 óta fokozottan védett növényfaj1.

A Pilisszentiván központjában található Pilisi Len Látogatóközpont annak érdekében épült, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik környezetnevelési bázisává, továbbá a Natura 2000 és védett területeken történő önkéntes természetvédelmi munka szervezésének Budapesthez közeli központjává alakuljon.

A Budai-hegység északi részén, Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi között elhelyezkedő Szénás hegycsoport élővilágát és a világon egyedül itt élő pilisi lent bemutató interaktív természetvédelmi kiállítás, vetítőterem és kültéri foglalkoztató várja a 28-30 fős csoportokban ide látogató érdeklődőket. Ehhez egy régi községi épület átalakítása, bővítése és teljes körű felújítása volt szükséges.

A település központjában fekvő telket és a rajta álló leromlott állapotú, földszintes, nyeregtetős falusias lakóházat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága vásárolta meg. Az eredeti elképzelés arról szólt, hogy a meglévő házat kellene felújítani és kicsit kibővíteni. Az egyeztetések során kiderült, hogy a tervezett működésnek jóval nagyobb a helyi szükséglete, mint amit a meglévő házban el lehetne helyezni. Így döntés született a bővítéséről. A tervezett bővítés végül nem egy hozzáépítés a meglévő régi házhoz, hanem egy átlátható, függőlegesen sorolt vörösfenyő elemekkel készült nagyobb ház, ami körbe burkolja falazott épületet, és „a ház a házban” módon magába foglalja.

A régi épületet a tervezők teljesen kipucolták, az eredeti nyílászárókat és homlokzati rendjüket megtartva, a földszinten a foglalkoztató tér, a vetítőterem, az előtér, a teakonyha és a vizes blokk kapott helyet. A földszinti bővítményrészben a tornác, és a fedett, az oldalról nyitott kültéri foglakoztatótér épült.
Az emeleten tágas multifunkciós tér, ami diák szállásként is szolgálhat, hozzá kapcsolódó fedett terasz, iroda és vizes blokk található. Puritán, teljesen letisztult, minimalista alaprajzok – japános egyszerűség, tömény funkcionalizmus.

Az épület mögött a régi nyárikonyha épület megmaradt, raktár-tároló funkcióval, hasonló módon kezelt homlokzatokkal.

Az épület tömegét meghatározza a nyeregtető terep lejtését követő gerincvonala, a régi épület hófehér vakolt homlokzatai, valamint a vörös fenyőfa lamellák szerkezetek rajzolta, amik szemből nézve átláthatóak, de perspektívában már falfelület érzetét keltik.

Az új-régi épület illeszkedik a falusi környezethez, alkalmazkodik a környezetéhez, csak a ház hosszúsága tér el a környező házaktól. A bejárati, utcai főhomlokzati lamellákon stilizált len virágmotívum sejlik fel, messziről jelezve az épület funkcióját.

Az Uniós támogatású projekt szerves részeként megújult a Szénás hegyek három tanösvénye is, a Nagykovácsiból is elérhető Nagy-Szénás és Sisakvirág tanösvény, valamint a Pilisszentivánról induló és oda visszaérkező Jági tanösvény. Ez utóbbi bejárható a Látogatóközpontban kapott tematikus természetvizsgáló hátizsákokkal is.

Gratulálunk a Tervezőknek, az épület az Év Háza 2021 pályázatában a MÉK Különdíját nyerték el.

                                                                                                          dr. Hajnóczi Péter

                                                                                                             a MÉK elnöke


Galéria




Létrehozás időpontja: 2021-09-23 12:33:12
Utolsó módosítás időpontja: 2021-09-24 13:57:23
Cimkék: év, háza, 2021; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 6905
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46690