KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

MÉK - MÉSZ Diplomadíj 2021 pályázat eredménye

Az idei évben összesen csak 62 pályamunka érkezett, ezekből kellett a zsűrinek válogatnia. Az építész- és a tagozati zsűrik többször üléseztek, míg végül kialakult végeredmény.

A Zsűri tagjai:

Építészet: Szalay Tihamér elnök, tagok: Nagy Csaba, Gall Anthony, Turi Attila, Vadász Bence.

Műemlékvédelemi tagozat: Nagy Gábor

Belsőépítészeti tagozat: O. Ecker Judit, Magyari Éva, Csavarga Rózsa, Szekér Ferenc, Szenes István, és Veres Péter.

Terület- és Településrendezési tagozat: S. Vasi Ildikó, Schwarczuk Ágnes, Gajdos István.

Kert- és Tájépítészeti tagozat: Schuchmann Péter, Bardóczi Sándor, M. Szilágyi Kinga, Sándor Tamás, Szloszjár György.

 

Terület- és Településrendezési Tagozat

A szakmai zsűri beérkezett pályaművek áttekintése után úgy döntött, hogy az idei évben nem ad ki tagozati díjat.

 

Kert és Tájépítészeti tagozat - Dicséret: Karasz Lili Anna

Tiszakécskei Tisza-part területrendezése

Szent István Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Kar,
Kert-és Szabadtértervezési Tanszék

Konzulens: dr. Fekete Albert

 

Karasz Lili Anna diplomamunkája: A tiszakécskei Tisza-part területrendezése új lehetőségeket tár fel a tiszakécskei Tisza-part szabadtereinek fejlesztésében.

A tervezési terület a tervezett állapotnak köszönhetően egyedi szabadtérépítészeti karaktert kap, ahol jól értelmezhető, logikus funkcióbővítést javasol a tervező, jól használható szabadterekkel. A terv szépen átgondolt, következetes felépítésű. A tervezett fejlesztés megfelelően illeszkedik a Tisza-parti zöldfelület léptékéhez.

A munkára jellemző az alapos, lényegre törő elemzés, mely érinti a terület történeti kialakulását Tiszakécskén belül betöltött szerepét, így helyezi a hallgató megfelelő kontextusba a tervezési területet. A Tisza-parti kapcsolat erősítése fontos hangsúly a tervben, melynek köszönhetően a kilátópont és a lépcsősorok jó ritmusban és megfelelő módon kapcsolódnak a zöldfelületi rendszer elemeihez.

Gratulálunk a kiemelkedő munkához!

Szloszjár György / Schuchmann Péter

 

Kert és Tájépítészeti tagozat - Diplomadíjas: Weisz Szilvia

Rétsági felhagyott vasútvonal zöldút fejlesztési lehetőségeinek alkalmassági értékelése és koncepció terve

Szent István Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Kar, Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék

Konzulens: dr. Boromisza Zsombor

 

Térségi, turisztikai és zöld infrastruktúra szempontból is kiemelkedő Weisz Szilvia téma választása, hisz Nógrád megye az országban a nagyobb nehézségekkel küzdő régiók között van. Ez az adottság az átlagosnál nagyobb kihívást jelentett a diplomakészítő számára és még összetettebb szempontok integrálását kívánta meg. A jól felépített és strukturált, önálló értékelési szempontrendszer kidolgozásán és alkalmazásán túl külön kiemelendő, hogy az Észak Magyarország területére kiterjedő, nagyléptékű vizsgálattól indulva a diplomamunka az urbánus tértervezésen keresztül eljut egészen az objektum szintű részletezettségig. Mindezt arányos témafeldolgozással, grafikájában és tartalmában is összeszedett, fegyelmezett és ízléses, kiemelkedő színvonalú előadásmódban. A figyelemfelkeltő munkában megmutatkozó szintézisek, a vizsgálatok eredményei és a konklúziók alapját képezhetik egy, a megvalósítás irányába mutató cselekvéstervnek, melynek eredményeként a felhagyott vasútvonal zöldútként való utóhasznosítása mintaként szolgálhatna további projektek számára is.

Weisz Szilvia diplomamunkája méltán részesül a Tájépítész Tagozat diplomadíjában.

Gratulálunk a diplomamunkához!

Szloszjár György / Schuchmann Péter

 

Belsőépítészeti tagozat - Diploma díjas: Klenovics-Hortobágyi Éva

SKAGEN óraüzlet

Metropolitan Egyetem - Művészeti, Design Intézet, Belsőépítészeti szakirányú továbbképzési szak

Konzulensek: E. Szabó László, Kovács Zoltán

 

A diplomamunka témaválasztása, óraüzlet tervezése Budapest belvárosában. Az üzlet egy bizonyos márkát képvisel ez pedig a SKAGEN. Ez az ikonikus márka ötvözi mindazt, amit a dán design képvisel.

„Skagen egy halászfalu Dánia északi tengerpartján, homokdűnékkel és fűfélékkel, ahol fúj a szél és hullámzik a tenger. A „Hygge” kifejezés azt a dán életérzést képviseli, ami a lelassulásról, nyugalomról, boldogságról szól.”

A tervezett helyszín Budapest, Hold utca 2. szám alatt található, alapterületileg kicsi, földszintes üzlethelyiség. A terv a helyszíni adottságok figyelembevételével készült és jól szervezett alaprajzot alakított ki. A nagy belmagasságú tér részbeni két szintessé tételével a kívánt funkciók elférnek.

A diplomamunka a kicsi alapterület és a meglévő építészeti adottságok / századfordulós belvárosi saroképület üzlethelyisége/ tudomásulvétele mellett, egy erős érzelmi – hangulati hatással rendelkező belső teret tudott létrehozni.

A teret hullámzó homokdűnékre emlékeztető padlóburkolatok és padlósíkok, hajladozó tengeri sás lábakon álló - /uszadékfa gömbölyűségű/ - hajlítottfa vitrinkorpuszok jellemzik.

A munka felváltva „leblendézett” sötét hátterekkel – mennyezetekkel és átvilágított feszített fóliás térhatárokkal dolgozik. A téren belül arányosan kiosztott rejtett és kiemelő célfényeket használ.

A terv eljutott az építészeti- belsőépítészeti téralakításon és a kapható mobiliák kikonszignálásán túl, az egyedi tárgyak-bútorok tervezéséig is. Ezekre „gyártmányterv” szintű megoldásokat adott.

A munka erős egyedi érzelmi hatást ad és téri élményt nyújt. Tulajdonképen a szakmai racionalitásokon túl a létrehozott terekkel kapcsolatban ezt várjuk a tervektől. Itt ezt megkaptuk.

Gratulálunk!

Szekér Ferenc
Ferenczy Díjas építész – belsőépítész

 

Műemlékvédelmi Tagozat - Diplomadíj: Malkócs Krisztina

Többgenerációs közösségi ház – Budapest, XII. kerület Fácános

BMGE Középülettervezési Tanszék

Konzulens: Kronavetter Péter

 

Az emberi kapcsolatok fontossága és erősítése, a generációk közti távolság csökkentése.

Ezek a sokszor csak kongó nagy szavak itt, a terv megfogalmazásában finom csengéssé változnak.

Az alaphangot a helyszín, a varázslatos budai hegyvidék, benne a Hild József tervezte épület adja.

Erre épülnek a hangzás elemei. A racionális funkció választás.

A logikus beépítés, amelyben egy átrium köré szerveződve zárja le az új épületrész az U alakú meglévő épületet.

A meglévő épített értékek tiszteletben tartása.

Az új épületrész visszafogott, mértéktartó nagysága, valamint differenciáltsága lábazat jellegű föld alatti és transzparens megjelenésű föld feletti részre.

Az érzékeny empátia, amely felfedezi a Hild villa jellemző arányait, és annak mellékmotívumát felhasználva, átértékelt ismétléssel formálja az új épületrészt.

A terv olyan, mint egy kéttételes zenemű, ahol a különbözően megszólaló tételekben az egymásra utaló hivatkozások révén a végső hangzásban a kontrasztok harmóniáját, az egységet halljuk.

Malkócs Krisztina karakteres hangzású terve a zsűri döntése alapján a Műemlékvédelmi Tagozat különdíjat érdemli.

Nagy Gábor építész

 

Építész Diplomadíj – Dicséret: Czirják Róbert

Görögkeleti zarándok központ - Sajópálfalva

Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Építészmérnöki tanszék

Konzulens: Keller Ferenc

A Zarándokház és Továbbképző Központ egy Miskolc környéki, döntő részben görögkatolikus település szélére készül. Meglévő, illetve a múltból származó töredékek – közösségi emlékek és szokások, település morfológia, hagyományok – összefűzésével új funkciót és új ház(ak)at hoz létre a tervező: a változatos domborzati viszonyokban ágyazva, az utat kísérve betonból öntött közösségi terek, a megmaradt boros pincék bekomponálásával, valamint a felett nyeregtetős hosszházak sorozata – alvó és pihenő helynek, a zarándok számára. Tetszik, hogy a megoldás a hely megismerésében gyökerezik, a végeredmény a különbözőségek szintezésen alapuló egységre való törekvés eredménye.

Gratulálok a tervhez.

Anthony Gall

Építész Fődíjasok - A Graphisoft Magyarország szponzorálásával ArchiCad 25. program nyertesei:

 

Nagy Stefánia – Perbál Üvegház – Fogyatékos lakóotthon bővítése

BMGE Középülettervezési Tanszék

Konzulens: Fejérdy Péter

A terv osztatlan sikert aratott a zsűri tagjai között és nem csak azért, mert az előadásmód régi, szép, nosztalgikus időket idéz és mert önmagában az ízes és karakteres vázlatvonalakból-, színes skiccekből összeálló építészeti „mű” – a kalligrafikus kézírás ölelésében – már önmagában is megjeleníti az alkotási folyamat drámáját és izgalmát, a tervezés járt- és járatlan ösvényeit, zsákutcáit, majd a rátalálás örömét, - személyessé téve az építészeti alkotást…

De azért is – főleg azért – mert a terv jó és mert látjuk hogyan vált lépésről-lépésre jóvá. Érezzük és szinte végigéljük a komponálási folyamatot.

Érzékenyek a vonalak, finomak a színek, megkomponáltak még a spontán(nak ható) vázlatfüzet-lapok is!

Csoda ezek után, ha a végeredmény – az építészeti produktum – személyes, részleteiben érzékenyen végiggondolt, jól komponált, működő és szerethető alkotás?

Csoda-e, ha felrázta-, meggyőzte- és jókedvre derítette a zsűrit?

Ugye nem?!

Nagy Stefánia különleges hangvételű terve a zsűri véleménye alapján Diplomadíjat érdemel!

Vadász Bence DLA
építész

 

Schoblocher Edina – Művész_II_ET Ház – Epreskert
Budapest, VI. kerület Bajza utca 41.

BMGE Középülettervezési Tanszék

Konzulens: Szabó Levente DLA

A Képzőművészeti Egyetemhez tartozó VI. kerületi Epreskert szobraiból a külső szemlélők jelenleg nem sokat látnak. Innen jött a diplomaterv koncepciója, hogy a kerítés közeli sávban egy olyan kiállítózóna jöjjön létre, ami nem csak a kerttel, hanem a külvilággal is kapcsolatot teremt, egyfajta kommunikációs zónát jelentve. „A sávba helyezett műalkotások és a növényzettel alkotott viszonyrendszerei mindig mást és mást mutatnak. Van olyan szakasz, ahol a szobor csak kifelé reflektál, van, hogy ki- és befelé is”. A tervezett új épület „kitapad” a kerítéshez, a kiállítótér a külső zóna folytatása. Szép gondolat. Az épület metszete mutatja leginkább azt az egybe függő -szinteket összenyitó izgalmas térstruktúrát, ahol a pince helyenként eggyé válik a földszinttel, a földszint az emelettel. A finom homlokzati struktúrát a könnyed fa lamellázat és a nyers vasbeton kontrasztja teszi feszessé.

Tiszta világosan egyszerű alaprajz, részleteiben is gondosan, mérnöki alapossággal kidolgozott terv. Gratulálunk hozzá!

 

Minden díjazottnak gratulálunk és sok sikert kívánunk!

Budapest, 2021. október 04.

Letölthető tartalom:

Prezentáció


Létrehozás időpontja: 2021-10-05 16:56:14
Utolsó módosítás időpontja: 2021-10-07 15:10:36
Cimkék: diploma, díj, 2021, dd,; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 7262
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46716