KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Budapest Építészeti Nívódíja 2021 - díjátadó és kiállítás

Fuga - 2021. november 19. péntek – november 29. hétfő
Budapest egyik különlegessége az az értékekkel és hagyományokkal teljes építészeti örökség, amely a város létrejötte óta tükrözi az itt élő emberek státuszát, gondolatait, környezetükhöz fűződő viszonyát. A város egyedi fekvéséből és az ezerarcú városnegyedekből eredően mindez egyszerre nyilvánul meg egyedi karakterekben és az adott helyzetre adott megoldások változatosságában. Örökségünk sokszor ellentmondásos – gondoljunk csak a XIX. századi ingatlanspekuláció szülte gangos bérházak szűk udvaraira, amelyekre ilyen mennyiségben nem találunk a világon máshol példát – ugyanakkor reflektál Budapest hullámvasútszerű történetére, és nélküle ma már nehéz lenne elképzelni a várost.

A XXI. században sok más területhez hasonlóan az építészet is jóval komplexebbé vált, az épületek azonban ugyanúgy a társadalom tükreiként szolgálnak. Megjelennek olyan új elemek, amelyek a klímaváltozás – különösen a szélsőséges hőmérsékleti- és csapadékviszonyok – okozta elvárásokra adnak feleletet, és szépségük mellett az élhetőséghez is hozzájárulnak. Évről évre számtalan alkotás születik, amely megérdemli és igényli a reflektorfényt, és azt, hogy mintául állítsuk őket az ember és épített környezete közötti kapcsolat színvonalas megteremtésére.

A Budapest Építészeti Nívódíja kezdeményezés ennek a küldetésnek tesz eleget: azokra a megoldásokra irányítja a figyelmet, amelyek a városi élet fokozódó kihívásai között mégis élhetővé teszik Magyarország egyetlen metropoliszát.

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara, valamint a Budapesti Építész Kamara és a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága támogatásával a Lechner Tudásközpont együttműködésében megvalósuló Budapest Építészeti Nívódíja pályázat minden szempontból igyekszik megragadni az építészet értékteremtő voltát, kiemelni a jó és követendő megoldásokat, a kimagasló minőséget, és ezek elismerésével példát mutatni.

A 2021. évi pályázat Bírálóbizottsága:

Elnök: Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes

Tagok:

Erő Zoltán építész, Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály, főépítész, főosztályvezető
Bardóczi Sándor tájépítész, Budapest Főváros Önkormányzata, mb. főtájépítész
Csapó Balázs építész, Budapesti Építész Kamara, elnök
Benczúr László építész
Nagy Csaba építész
Soltész Noémi építész
Zoltán Neville építész

http://bpnivodij.hu/

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft). MÉK 2021/58

forrás: http://fuga.org.hu/fevent/budapest-epiteszeti-nivodija-2021/
 


Létrehozás időpontja: 2021-11-09 11:18:24
Utolsó módosítás időpontja: 2021-11-18 12:03:38
Cimkék: budapest, építészeti, nívódíj, díj, 2021, díj, átadó; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 7956
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46769