KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Piranesi-díj 2021 magyar nyertese

2021-es nemzetközi Piranesi-díjat a Szent Gellért terem, a Szent Margit Gimnázium Tornacsarnoka (sport- és rendezvényterme) nyerte el.

Helyszín: Budapest, XI. ker. Villányi út 5-7.
Magyarország, 2020
Tervező: Építész Stúdió Kft.
Építész felelős tervező: Félix Zsolt, Fialovszky Tamás
Építészek: Gulyás Bálint és Kenéz Gergely
Megbízó: Szent Margit Gimnázium

Az új, rendezvénytérként is használható, kosárlabdapálya méretű csarnok az egykori sportpályák helyén, az iskola épületétől északkeleti irányban épült fel. Főhomlokzata hármas tagozódású, akárha egy barokk kastély sémáját követné. A legalsó, talapzat-szerűen kialakított szint egyúttal erőteljesen hangsúlyozza a bejáratot. Az efölötti homlokzati sáv a lelátó feletti kialakított tér padlójától induló, a zárófödémig futó függönyfal: egyfajta „piano nobile”-ként kiemelt homlokzati gesztus, amely mögött fontos funkció kap helyet. A csarnok lelátóján mintegy 400 diák fér el, a többi közel ugyanennyinek pedig itt jut hely a lelátó feletti téren, amely egybenyitható a külső terasszal.

A sportcsarnok egy olyan projekt, amely okosan egyensúlyba hozza a program építészeti fogadalmát egy csendes verssel. A szerkezet, a fény és az anyag tektonikus integrációja, a hatékony helyszínstratégiával együtt meggyőző megoldást kínál a sportcsarnok tipológiájára. Az épület nagy részének betemetésével és a tetőtér park bővítéseként történő felhasználásával a projekt felülete megduplázódik, hogy szabadtéri pihenőhely legyen. A homlokzat könnyű, fémszerkezete felfelé terjed, hogy U alakú védőkerítés jöjjön létre, amely folyamatosságot biztosít a környező kontextusban.


Létrehozás időpontja: 2021-12-12 20:21:03
Utolsó módosítás időpontja: 2021-12-12 20:22:34
Cimkék: piranesi, díj, 2021, nyertese,; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 5264
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46827