KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Üveghomlokzatok tervezése: nyerség és veszteség

A tapasztalatok azt mutatják, hogy bármennyire is alaposan átgondolt a tervezési fázisban az esztétika és használati érték tekintetében az üveghasználat, a kivitelezési fázisban ezeket sok esetben alapos anyagi indokkal felülírják. Bár ezek a döntések esztétikai hatása talán a legkevésbé érzékeny kérdés, ha jobban belegondolunk, mégis fontos lehet vele foglalkozni. Egy „A” kategóriás irodánál vagy egy 1,5 – 2,0 millió forint négyzetméter áron kínált luxuslakásnál a tükröződés, a fényáteresztés, a hanggátlás vagy a zavartalan panoráma igenis lényeges kérdés! Járjunk utána, mit nyerhetünk és mit veszíthetünk egy-egy módosítás mentén? A Guardian Glass szakértőjével beszélgettünk.

Ahány homlokzat annyi üveg

Irodaházak és közintézmények esetében szinte kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza, de lakóházak üveghomlokzataihoz is variációk széles skálája áll rendelkezésre az újabbnál újabb üvegipari innovációknak köszönhetően. „A kérdés az, megtalálható-e az egyensúly a beruházói-megrendelői érdekek és a technikailag időtálló megoldások között. Mik azok a néha semmiségnek tűnő szempontok, amelyekkel megfizethető áron, jobb paraméterekkel rendelkező épületek jöhetnek létre? Ilyen például a megfelelő az üveg kiválasztása: hanggátással és jobb napvédelemmel kiegészíthető a külső árnyékoló. Ezek a kiegészítések együtt a gépészetet (klimatizálást) kevésbé terhelik, így a kedvezőbb üzemeltetési költségek révén rövidtávon megtakarítást kínálhatnak az épületek használóinak. Mi a Guardian-nél mindenképpen erre törekszünk.” – mondta Németh Árpád András, okleveles építőmérnök, a Guardian mérnök tanácsadója.

Míg a déli benapozás elleni védelmet általában figyelembe veszik, a keleti és nyugati oldalakra már kevesen fordítanak gondot, holott az ezekből az irányokból, a déli tájolásnál laposabb beesési szögben érkező napenergia ellen is fontos, sőt talán még fontosabb a védelem.

Gyakran felmerülő kérdés az is, vajon a napvédő üveg vagy a külső árnyékoló a jobb megoldás.

A válasz nyilván az, hogy „attól függ”. E tekintetben lakóházaknál elsősorban, de akár irodáknál is, a megfelelő napvédelemre egy jó üveg és esetleg egy külső árnyékoló kombinációja lehet a megfelelő megoldás. Ugyanakkor mindenképp figyelembe kell venni, hogy még akár egy külső árnyékoló alkalmazása mellett is szinte kötelező egy low-e üvegnél jelentősebb napvédelmet nyújtó üveg alkalmazása, hiszen senki sem szeret egy állandóan besötétített helyen tartózkodni. Nagyértékű panorámás lakások esetén pedig ennek nem is kellene kérdésnek lennie!

Költségoldalról számtalanszor elhangzott már, hogy a beltéri komfort érdekében igényelt modern, akár fényerő szabályozóval is ellátott, motoros, szélálló árnyékoló megoldások költsége nagyságrendileg megegyezik, de akár meg is haladhatja a teljes nyílászáró költségeit.

Városi környezetben különösen, de vidéken, például frekventált utak mentén, a beltér zajvédelme, komfort és egészségvédelem szempontjából is lényeges téma. Míg irodaházaknál az üveghomlokzatok hanggátlására előírások vannak, a lakóépületeknél ezek mintha nem is léteznének. Így akár az is előfordulhat, hogy kifejezetten minőségi lakások üveghomlokzatain is egyszerű 2-3 rétegű üvegeket alkalmaznak – míg egy vele szomszédos „A” kategóriás irodaházban sokkal jobb üvegek védik a munkaidőben ott tartózkodókat. Pedig ezek a hanggátlási megoldások minden épületben használhatóak ahol emberek élnek vagy dolgoznak.

 

És mi a helyzet a biztonsággal?

Hogy mitől lesz egy üveg biztonságos, azt több nézőpontból is megfogalmazhatjuk. Biztonsági üvegről beszélünk, ha célunk, hogy törés esetén ne történjen személyi sérülés. De beszélhetünk biztonsági üvegről akkor is, ha azt szeretnénk, hogy a külső behatásoknak ellenálljon. Az épület szempontjából a laminált üveg jelenti a biztonságos üveget, ami nem csak betörés, kiesés, leesés ellen véd, de ha el is törik, zárva tartja a teret. Törés nélkül ellenáll a statikus terhelésnek.

Magyarországon nincs külön szabályozás arra, hol kell mindenképpen „biztonsági” – edzett vagy laminált - üvegeket használni. A Guardian a német szabályozást veszi alapul, annak előírásai szerint ajánlja termékeit. Az az elvük, hogy ami ott megállja a helyét, az itthon is biztonságos. Ettől persze bárki eltérhet, de a biztonságos építés követelményeit szabályozás nélkül is érdemes követni.

Energiahatékony üveghomlokzatokról bővebben: https://buildmarketing.hu/guardian-glass-energiamegtakaritas

Inspiráció Guardian Glass projrktekből: Guardian Glass/ projektek


Létrehozás időpontja: 2022-06-28 15:42:11
Utolsó módosítás időpontja: 2022-07-04 18:04:53
Cimkék: üveghomlokzatok, guardian glass, projekte,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 5307; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47140