KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idei, immár 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között kerül megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban!

A konferencia idei témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban. 

A konferencia szakmai partnere a Magyar Regionális Tudományi Társaság. 

Az utóbbi években egy új korszak, a tudásipari forradalom körvonalai kezdtek kirajzolódni, ami sok szempontból az egyetemet látszik az urbanizáció középpontjába állítani. Az egyetemek, mint tudásközpontok kiemelt szereplők a tudástőke gyarapításában, piaci alapú hasznosításában. Kritikus tudásipari tőkéjükkel, jelentős ingatlanvagyonukkal, szolgáltatásaikkal meghatározó módon befolyásolják a város működését, folyamatait, ingatlanpiaci helyzetét, társadalmi, gazdasági fejlődését. Az Országos Urbanisztikai Konferencia 2022-ben az egyetem és város viszonya köré szerveződik, igyekszik megérteni és láttatni a benne rejlő lehetőségeket és kihívásokat.

A konferencia időpontja: 2022. október 20.-21.

A konferencia helyszíne: Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (7622, Pécs, Universitas u. 2/A)


Programtervezet, szekciók

Jelentkezzen szekcióelőadónak!

Előadói jelentkezés, absztraktbeadás a következő linken elérhető űrlap kitöltésével: https://forms.gle/W614DmShs7c6xsSp6

Az absztraktok benyújtásának határideje 2022. augusztus 31. 23:59


Kicsit több mint egy évszázada emelkedett fel az urbanisztika horizontján az állam, amely képes volt megzabolázni az ipari forradalom idejében elszabadult urbanizáció erőit. Kicsit kevesebb mint fél évszázada kezdte el megkérdőjelezni az állam mindenhatóságát a piac, bevezetve a saját módszertanát és eszközrendszerét a városok világába. Egy új korszak körvonalai kezdenek azonban kirajzolódni, a tudásipari forradalomé, ami sok szempontból az egyetemet látszik az urbanizáció középpontjába állítani.

A tudásközpontok, így az egyetemek kulcsszereplőkké kezdenek válni a városi gazdaságban. A tudásipari termelésben ugyanis számos területen rendelkeznek olyan kritikus tudásinfrastruktúrákkal és tudástőkével, amikre tudásipari vállalkozások települhetnek. Mindeközben maguk is fokozatosan tudásipari szereplőkké válnak, ahogyan a tudástőke piaci alapú hasznosításának szervezeti és módszertani feltételei megteremtődnek.

Meghatározó szerepük van a tudásipari fordulat társadalmi feltételeinek a megteremtésében is. Nem csak és nem is elsősorban munkaerőpiaci értelemben, hanem egy jól működő tudásközösség megteremtésében. Annak a társadalmi tőkének a megteremtésében, ami lehetővé teszi a tudástőke gyarapítását, megosztását és piaci alapú hasznosítását.

De hasonlóan fontos szerepet tölt be az egyetem városfejlesztési értelemben is. Hiszen meghatározó ingatlanvagyon gazdájaként és ingatlanfejlesztőként, döntéseivel markánsan képes formálni a város működését, folyamatait, ingatlanpiaci helyzetét, szolgáltatásaival hozzájárul a városi szolgáltatások kínálatához.

Ezek a folyamatok nemcsak lehetőségeket, de kihívásokat is jelentenek, mind az egyetemek, mind pedig a város fejlesztésében érintett hagyományos szereplők számára. Az egyetemeknek fel kell ismernie a városok fejlesztésében betöltött szerepét, meg kell tanulnia felelősen élni a városfejlesztési potenciáljukkal. A hagyományos városfejlesztési szereplőknek pedig fel kell ismernie az egyetemekben rejlő városfejlesztési potenciált és élni a partnerségben rejlő lehetőségekkel.

Az Országos Urbanisztikai Konferencia 2022-ben az egyetem - város viszonya köré szerveződik, igyekszik megérteni és láttatni a benne rejlő lehetőségeket és kihívásokat.

További információk hamarosan. 


Létrehozás időpontja: 2022-08-04 11:40:31
Utolsó módosítás időpontja: 2022-08-04 11:42:35
Cimkék: országos, urbanisztikai, konferencia, xxviii; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 4617
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47183