KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Fischer: új innovációval jelentkezik a rögzítéstechnikai nagyhatalom

A világszerte 5200 főt foglalkoztató és tavaly 864 millió euro nettó árbevételt elkönyvelt fischert az építőipari szakma leginkább rögzítéstechnikai „nagyhatalomként” ismeri: naponta 15,5 millió rögzítőelemet értékesítenek, ami percenként 11.000 terméket jelent. A forgalmának 75%-át mára Németországon kívül realizáló cég a leginkább mégis a munkatársaiban látja a siker zálogát. A mesebeli Fekete-erdőben álló gyár közel nem úgy fest, mint egy ipari üzem, és a fischer-alkalmazottak 20-szor több szabadalmat nyújtanak be, mint az átlag német gazdasági szereplők.

„Csak a jövőnk az, amit alakítani tudunk” – ez a vezérelve a több mint hét évtizedes múltra visszatekintő fischer vállalatcsoport vezetőjének, Klaus Fischernek. Az idei év újdonsága például az önmetsző DUOBLADE gipszkarton-dübel, valamint a betoncsavarok rocksztárjaként beharangozott Fischer ULTRACUT FBS II termékcsalád. De vajon miben rejlik a fischer igazi ereje?

Nem szokványos üzem

A fischer vállalatcsoport székhelye és termelőüzeme a németországi Waldachtal-Tumlingenben festői helyen, a a Fekete-erdő ölelésében található. A település 600 „őslakosa” mellett 1200 vállalati dolgozó is él itt. A zöld környezetbe szépen belesimuló, formatervezett, inspiráló munkakörnyezetet kínáló, japános letisztultságú gyárépület, valamint a benne folyó munka nagyon messze áll mindazoktól az előítéletektől, ahogy egy ipari üzemet és tevékenységét el szokás képzelni.

Az építőipari körökben leginkább rögzítéstechnikai „nagyhatalomként” ismert fischer vállalatcsoport szemlélete mindig is távol állt a megszokottól. A családi vállalat a dolgozóinak szavazott bizalommal, az emberi kreativitásba és innovációs képességbe vetett hitével válhatott világszerte 5200 főt foglalkoztató céghálózattá, melynek éves forgalma tavaly elérte a 864 millió eurót.

A több mint hét évtizedes múltra visszatekintő fischer vállalatcsoport a vállalati filozófiája alapjaként jelölte meg az alkalmazottak megbecsülését, s innovációs erejük hasznosítását. Prof. Klaus Fischer, aki 1980 óta vezeti a forgalmának 75%-át immár Németországon kívül bonyolító cégóriást, a japán KAIZEN szemlélet – a jobbá válás felé haladó folyamatos változás – tudatos érvényesítésére törekszik a munkavállalói körében.

20-szor több szabadalom

„Nyitottnak lenni az újra, készen állni a változásokra, rugalmasnak és gyorsnak lenni, ezek alapozzák meg a sikeres jövőt” – vallja Klaus Fischer, és ezt a szemléletet igyekszik meggyökereztetni a teljes hálózatban. Mit jelent ez a hálózat számokban? A családi vállalkozás 35 országban 47 társasággal képviselteti magát, és több mint 100 országba exportál. Öt vállalati üzletágat tart fenn, a fischer rögzítési rendszereket, a fischer automotive systems-et, a fischertechnik-et, a fischer Consulting-ot és az LNT Automation-t. A képzés, az egészségügy és a szociális szféra területén indított kezdeményezéseivel a fischer immár felsorakozott a nagyvállalati kultúrát forradalmasító, a felelősségvállalást egyéni és magasabb szinteken érvényesítő világcégek közé.   

Beszédes adat, hogy a fischer-munkatársak 20-szor több szabadalmat nyújtottak be, mint amivel az átlag német gazdasági szereplők büszkélkedhetnek – és ez nem véletlen: a vállalat folyamatosan teret enged a dolgozók ötleteinek, méghozzá saját jól felfogott érdekében. Az immár több mint 1500 szellemi tulajdonjog-bejegyzés ugyanis nemcsak az őket benyújtó munkavállalókat, de a vállalati közösséget is gazdagítja, öregbítve a fischer jó hírnevét.

Fontos az utánpótlás

Az általános innovációs szemlélet és a dolgozók felé való nyitottság mellett a fischer tudatos tehetséggondozó-képzésszervezői tevékenységet folytat meglévő és leendő munkavállalói számára a versenyképesség érdekében. A 2020-ban 10 éves fennállását ünneplő Klaus Fischer Oktatóközpont felnőttképzési programjaira 2018-ban 1725 diák jelentkezett; az elmúlt években több mint 700 foglalkozás zajlott a képzési központban, a résztvevők összlétszáma pedig meghaladta a 10.200 főt. A fischer 29 műszaki és kereskedelmi szakmában nyújt képzéseket, de nem csak Németországban: Magyarországon évente több mint 1200 kivitelezőnek, tervezőnek tart tudásmegosztó alkalmakat a hazai leányvállalat.

Képzői-oktatói tevékenységéért a vállalat több rangos elismerésben is részesült: a Capital című gazdasági magazintól megkapta a „Németország legjobb oktatója” vállalatnak járó címet, továbbá a Német Kereskedelmi és Iparkamarától a Kereskedelmi és Iparkamara „Kitűnő oktatóüzem” tanúsító védjegyét. Vállalaton belüli integrált képzési rendszere révén a munkavállalók teljes pályaívet tervezhetnek a cégnél a pályakezdők számára kidolgozott Junior Talent Pool általános orientáló továbbképzésétől az Experten Talent Pool szakmaspecifikus képzésen keresztül egészen a vezetői pályafutásra felkészítő Management Talent Pool belső képzésekig.

Öt pillér

A fischer név Magyarországon leginkább a dübelek, rögzítéstechnikai eszközök, megoldások professzionális forgalmazójaként és szakértőjeként ismert, és elsősorban az építőipar, a hobbibarkácsolók, valamint az építészeti tervezők és kivitelezők számára kínál szolgáltatásokat. A fischer vállalatcsoport a forgalmi részesedésének 75%-át kitevő rögzítési rendszerek piacvezető gyártó-forgalmazója Európában. A termékek spektruma a vegyi rendszerektől az acélhorgonyokon át egészen a műanyag dübelekig terjed, magába foglalva az alagutakban, hidaknál vagy erőművek építésénél alkalmazott profi, nagyszilárdságú rögzítéseket éppúgy, mint az otthoni használatra alkalmas fali vagy üreges anyagban alkalmazott rögzítéseket. A vállalat innovációs ereje azonban további négy területen is megmutatkozik. A fischer automotive systems értékes részegységeket gyárt a járművek belső teréhez. A fischertechnik építőkockáival a játékipar területén és az oktatásban egyaránt aktívan jelen van. A fischer Consulting a középvállalatok, hatóságok és nagy konszernek számára nyújt tanácsadói szolgáltatást a lean szemléletű vállalatirányítás jegyében, a hatékony folyamatokhoz vezető úton haladva. Végül az LNT Automation ügyfélspecifikus elektronikai megoldásokat fejleszt és gyárt.

Nagyreményű újoncok az intelligens rögzítéstechnikában

Aki azt hiszi, a csavarok és dübelek területén már nem lehet újat mutatni, az nagyot téved: a megbízható, az adott funkciónak és körülményeknek tökéletesen megfelelő rögzítéstechnika komoly szerepet játszik az épület integritásában és biztonságában, ezért különösen fontos a speciális kihívásokra megtalálni a megfelelő megoldást. A rögzítési specialista a közelmúltban innovatív anyagkombinációt alkalmazó, újabb intelligens dübellel bővítette DUO-Line termékcsaládját: az önmetsző DUOBLADE gipszkartondübel csavarokkal, horgokkal és szemes csavarokkal kombinálva egyszerű, gyors szerelést biztosít gipszkartonba, gipszrost lapokba és könnyű cementlapokba. Ugyancsak bővült a fischer nagy teherbírásra tervezett betoncsavar-választéka is, méghozzá igazi kemény legényekkel. A betoncsavarok rocksztárjaiként beharangozott, rozsdamentes acélból készült ULTRACUT FBS II és az ULTRACUT FBS II 6 különösen kemény, piros hegye észrevehetően gyorsabb és biztonságosabb szerelést tesz lehetővé. Rozsdamentes acél anyaguknak köszönhetően a csavarok nedves helyiségekben és kültéren is használhatóak.

Ezzel a fischer-innovációk sora a vállalat által fenntartott mind az öt ágazatban folytatódik.

 

Sajtókapcsolat:

Fischer Gábor / fischer Hungária

Gabor.Fischer@fischerhungary.hu / telefon: +36 1 347-9758

Szabó Judit Nikoletta / Build-Communication Kft.

szabo.judit.nikoletta@buildmarketing.hu / telefon: +36 30 625-6655; +36 23 611-028

Fotók: Épí-Tech Magazin


Létrehozás időpontja: 2019-12-16 21:24:39
Utolsó módosítás időpontja: 2019-12-18 12:22:14
Cimkék: fischer, innováció, rögzítéstechnika; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 2831
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45805