KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Kós Károly-díj - A helyi örökség védelméért és az építészeti hagyományok őrzéséért

Kós Károly születésnapján, minden év december 16-án adják át a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén kimagasló eredményt elért személyek, közösségek elismeréseként a Kós Károly-díjat.  Minden alkalommal két díjat ítélnek oda, amelyeket idén, az építész születésének 130. évfordulóján, Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Zarándokút Egyesület építész csoportjának és a CompArt Stúdió Kft-nek adományozott.

Az elismeréseket a Belügyminisztérium Márványtermében Felkai László közigazgatási államtitkár adta át.

A 2009 decemberében megalakult Magyar Zarándokút Egyesület építész csoportja, (http://magyarzarandokut.hu/) a spanyolországi El Camino szellemiségéhez hasonlóan működő hazai zarándokút létrehozását tűzte ki célul. A Magyar Zarándokút egy keresztény szellemiségű, közel hatszáz kilométeres út, amely magyarországi szent helyeket köt össze, különböző történelmi utak (római út, jeruzsálemi zarándokút, stb.) fedésében. Az Esztergomból a Somogy megyei Máriagyűdig vezető út keresztmetszetet ad hazánk természeti és építészeti értékeiről. Az útvonal olyan legendákat, ősi hagyományokat őrző szakrális helyeken megy keresztül, mint a Pilis, a Kiskunsági Nemzeti Park vagy a Mecsek. Az egyesület ennek mentén, körülbelül 25 kilométerenként, zarándokszállások hálózatát kívánja megteremteni; önkormányzati összefogással kialakított és működtetett puritán csoportszállásokat, abban a reményben, hogy idővel az Út mentén besűrűsödnek a szállások és önfenntartóvá válik a rendszer.

A CompArt Stúdió Kft. által működtetett „Minerva térinformatikai rendszer” egy maroknyi építész és számítógépes szakember, illetve egy támogató önkormányzat elismerésre méltó munkája. A rendszer saját fejlesztésű elemei (annak több száz rétege mellett) alkalmasak arra, hogy a települési önkormányzatok integráltan kezelhessék, és pillanatok alatt elérhessék a helyi örökségvédelmi nyilvántartásukat, az odatartozó fényképekkel, archívumokkal, tervdokumentációkkal és egyéb kapcsolódó háttéranyagokkal. Munkájuk a mai kor kihívásainak eleget téve képezi alapját a helyi értékmentés, értékleltár készítésnek. Kísérletnek indult, ám mára már négy önkormányzat nélkülözhetetlen eszköze a tízéves fejlesztés eredményeként megszületett rendszer. A www.minerva.hu oldalon tanulmányozható rendszer alkalmas az önkormányzati döntésfolyamatok, a városrendezési, építésigazgatási ügymenet felgyorsítására, az önkormányzati vagyonhasznosítás támogatására, a gyors és hatékony alapadatok szolgáltatására, a megalapozott döntések előkészítésére.


Rumi Imre, a Magyar Zarándokút, míg Buda Miklós, a CompArt Stúdió Kft. nevében vette át a díjakat. (fotó: www.epiteszforum.hu)
 


Létrehozás időpontja: 2013-12-19 09:33:46
Utolsó módosítás időpontja: 2014-01-08 15:17:40

Megtekintések száma: 15899
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41634