KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Expo 2015 Milánó

A MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA ÉS A MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE ÁLLÁSPONTJA


1. 2013 őszén megjelent egy kiírás „látványötlet” pályázatra, gondosan kerülve a tervpályázatokról szóló kormányrendelet kifejezéseit, így az eljárásra nem vonatkoztak a megszokott szabályok. Bárki indulhatott rajta, építész portálon nem hirdették meg.

2. A MÉK felajánlva segítségét próbált kapcsolatba lépni a kiíróval. Sikertelenül, a levélre nem válaszoltak, egyeztetésre nem kaptunk időpontot.

3. A kiíró utólag – a MÉSZ kérésére – bevonta a szakmai szervezetek képviselőit, ekkor került az elnökség döntése szerint Kalo Emese a zsűribe a MÉK küldöttjeként, illetve Marosi Miklós a MÉSZ küldötteként. Az első ülésen a zsűri építész tagjai módosításokat, kiegészítést kértek a kiíráshoz, amelyek megjelenésére ígéretet is kaptak. Az idő telt, jogászokra, hivatali rendre hivatkoztak, végül nem jelent meg semmi módosítás.

4. A bírálat jó hangulatban folyt, nagy érvelések mellett végül érvényesültek az építészeti szempontok, pontozással a MALOM lett az 1. díjas.

5. A zsűrizés végén ígéretet kaptunk, hogy a végleges programalkotásba bevonnak minden szakmai szervezetet.

6. Az eredményhirdetés után a szakmai szervezetek kaptak egy „Tervezési program előkészítése” című táblázatot, melyben az első négy helyezettet kellett különféle szempontok szerint - a tervek kidolgozottsági szintjénél sokkal mélyebb szintű - kérdésekben értékelni. A táblázatot részlegesen töltöttük ki és jeleztük, hogy ilyen mélységig ezek a pályázati tervek nincsenek kitalálva.

7. További programalkotásba, döntésbe a MÉK és a MÉSZ nem lett bevonva.

8. Döbbenten hallottuk a hírt, hogy a második díjas tervet kívánják megvalósítani, amit szakmai szervezeteink (MÉK, MÉSZ) képviselői sem a zsűrizés folyamán, sem a zsűrizés befejezése utáni, úgynevezett program előkészítésben nem támogattak.

9. A MÉK és a MÉSZ elhatárolódik a 2. díjas tervtől és levélben kéri Szőcs Géza Kormánybiztos Urat, hogy az eredeti eredménynek megfelelően az első díjas pályamunkát valósítsa meg a Kormány.


Fentiek alapján a két építész szervezet, a MÉK és a MÉSZ elnöke levelet küldött Szőcs Géza kormánybiztos, kultúráért felelős miniszterelnöki főtanácsadó részére, amelyben kérte, hogy a milánói magyar pavilon az első díjas pályamű alapján valósuljon meg. Egyben elhatárolódott a második díjas tervtől. Tájékoztatásul megküldte a levelet az MMA elnökének, Fekete Györgynek is. A válasz megérkezése után mindkét levelet nyilvánosságra hozzuk.

Kapcsolódó linkek:

Expo 2015 Milánó - A MÉK és MÉSZ levele Szőcs Géza általános kulturális ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottnak

A MÉSZ álláspontja

Expo 2015 Milánó - A BÉK közleménye

A Carpathia Kft., mint a magyar pavilon tervezőjének és megvalósítójának állásfoglalása - Válasz a MÉK és a MÉSZ levelében megfogalmazott álláspontra.

Expo 2015 Milánó - A BME Építészmérnöki Kar, Középülettervtervézi Tanszék állásfoglalása

Expo 2015 Milánó - Dél-dunántúli Építész Kamara vezetőségének közleménye

Expo 2015 Milánó - A Mesteriskola levele

Kalmár László építész levele Sárkány Sándornak, a Milánói Világkiállítás magyar pavilonja ötletgazdájának.

Nyilatkozat a milánói EXPO magyar pavilonjának vezető tervezőitől (2015.04.08.)


Létrehozás időpontja: 2014-05-28 10:13:18
Utolsó módosítás időpontja: 2015-04-09 12:56:46
Cimkék: expo, milánó, 2015, mész, mék;
Megtekintések száma: 23598
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42013