KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

ENERGY GLOBE Hungary nemzeti díj 2014

ENERGY GLOBE Hungary Nemzeti Díj 2014 Zombori Zsolt építész (Europa Studio Építész Iroda és Interior Design Kft) nyerte az idei ENERGY GLOBE Hungary nemzeti díját “környezetbarát zöld töltőállomás” projektjével.

ENERGY GLOBE Hungary Nemzeti Díj 2014

Zombori Zsolt építész (Europa Studio Építész Iroda és Interior Design Kft) nyerte az idei ENERGY GLOBE Hungary nemzeti díját “környezetbarát zöld töltőállomás” projektjével
A Energy Globe Hungary nemzeti díjat és a győztesnek járó oklevelet idén Zombori Zsolt (Európa Stúdió építésziroda és Interior Design) kapta a „környezetbarát benzinkút“ című és kiemelkedő értékű projektjéért.
A napenergia segítségével működtetett és a világon első környezetbarát zero-carbon töltőállomás minden elemében megfelel a passzív-építésű házakkal szemben támasztott követelményeknek. Az újrahasznosított anyagok a belső terek kialakításában és a külső szerkezeti elemekben egyaránt felhasználásra kerültek. Az esővíz-újrafelhasználás, az extenzív zöldtető és a kétrétegű edzett-ragasztott üvegtető - a felületbe laminált polikristályos napcellákkal - további ékes bizonyítékai a kivitelezést megelőző komoly és tudatos, éveken át tartó tervezésnek. Például az egyedülálló zöldfalat és egyéb növényzetet a 195 m2-es üvegtetőről elvezetett és ciszternákban összegyűjtött esővízből öntözik. A homlokzatokon megjelenő faburkolatot újrahasznosított fazúzalék adja, a belső tér - szintén újrahasznosított - hullámkartonból készült berendezési tárgyakkal került berendezésre. A belső világítást biztosító, térbe lógatott, 512 használt parafadugóból készített lámpa további egyedi és különleges megoldást jelent. Az épület évi energiamegtakarítása 55%, a növények által elnyelt CO2-kibocsátás 190 tonna a töltőállomás üzembe helyezése óta.

Az ENERGY GLOBE díj

Az ENERGY GLOBE díj, melyet az energiahasznosítás osztrák úttörője, Wolfgang Neumann 1999-ben alapított, napjaink egyik legjelentősebb, igen komoly presztízsértékkel bíró díjává vált a környezetmegóvással és a megújuló energiák felhasználásával kapcsolatos elismerések között.
A díj jelentőségét a több mint 160 országból érkező, 1000-nél is több pályázat benyújtása fémjelzi, melyek közül kerülnek kiválasztásra a nemzeti győztesek.

Bővebben:

http://hg.hu/cikkek/varos/13600-mar-itt-van-a-jovo-benzinkutja


Létrehozás időpontja: 2014-07-29 15:45:26
Utolsó módosítás időpontja: 2014-07-29 15:49:08

Megtekintések száma: 13007
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42156