KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Holcim Awards - magyar építészek kaptak díjat egy a mauritániai menekülttáborba tervezett projektért

Újabb magyar építészek kaptak díjat a Holcim Awards világversenyen egy mauritániai menekülttáborba tervezett projektért

Tegnap este adták át a 2 millió dollár összdíjazású, negyedik alkalommal meghirdetett Holcim Awards fenntartható építészeti világverseny afrikai és közel-keleti régiójának díjait Bejrútban. A versenyen a pécsi Szabadics Attila és Rácz Mónica (ArchSus Csoport) menekülttáborokban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervét különdíjjal jutalmazták.

A pécsi, fenntartható építészettel foglalkozó ArchSus Csoport két tagja, Szabadics Attila és társalkotóként Rácz Mónica vehette át a különdíjat tegnap este a több mint 70 000 főt befogadó délkelet-mauritániai Mbera menekülttáborban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervéért. A magyar projekt a könnyen felállítható sátraknak köszönhetően javítja a táborban élők életkörülményeit, hiszen a sátrakhoz tartozó fázisváltó anyagokkal működő akkumulátorok biztosítják a megfelelő hőmérsékletet a sátrakban a forró napokon és a hideg éjszakákon további energia felhasználása nélkül.

A projektről részletes információ érhető el a Holcim Foundation oldalán.

A pályázat a zsűri értékelése alapján azért kapta meg az elismerést, mert a terv az intelligens technológiai fejlesztést ötvözi a szociális célokkal, és egyszerű, de hatékony eszközökkel 70000 ember életét teheti könnyebbé a fél-sivatagi és sivatagi területen fekvő menekülttáborban. Különösen két technikai szempontot emeltek ki: az első a sátrak könnyű szerkezete, amelynek köszönhetően könnyen összeállíthatóak, a másik a fázisváltó anyagokkal működő akkumulátorok, amelyek a nagyban segítik az életkörülmények javítását.

2014-ben az európai régióban „Next Generation” kategóriában negyedik helyezést ért el Dankházi András "Szimbiotikus vízszolgáltatás és tájregeneráció" című munkája. A terv konkrét problémára kínál megoldást: az épület a környező hőerőművekből kibocsájtott hűtővizet hasznosítja újra sótalanítással úgy, hogy az ivóvíz-előállítás után fennmaradó magasabb sókoncentrációjú vizet a struktúra megőrzésére és a környező sós mocsárkert táplálására fordítja, a tetőre tervezett, hőcserével üzemeltetett medencék tovább csökkentik az erőművekből kifolyó víz környezeti hatását. A versenyen már korábban is születettek magyar sikerek: a 2008/2009-es versenyen Janesch Péter projektje megnyerte az európai regionális döntőt.

Magera Ottó, a Holcim Közép-Kelet-Európai Régió ügyvezető igazgatója hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy a fiatal, magyar építészek szaktudása és a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége újra elismerést vívott ki a Holcim Awards fenntartható építészeti világversenyen. Rendkívüli öröm, hogy a világverseny két régiójában is, sőt mindkét kategóriában sikereket értek el magyar szakemberek."

Az Afrika és közel-keleti régió bejrúti díjátadó eseményén összesen 9 különböző országban megvalósítandó12 munkát ismertek el több mint 330 000 dollár pénzjutalommal. A díjazott pályázatok között vezető szakemberek csúcstechnológiát alkalmazó tervei mellett a fiatalabb generáció elképzeléseit megtestesítő munkák is megtalálhatóak. A nemzetközi zsűri a fenntartható építészet öt kiemelt szempontja (gazdasági, társadalmi, környezeti teljesítmény, valamint esztétikai hatás - környezetbe illeszkedés, és innováció/átültethetőség) alapján értékelte a pályamunkákat.

A fő kategóriában a török ONZ Architects irodától Onat és Zeynep Öktem terve nyert aranyérmet, amely Ankara ipari körzetében valósítana meg egy ökológiai parkot, amely minimális környezeti beavatkozással hozna létre közösségi teret. A dobogó második helyén a libanoni Raëd Abillama Architects végzett egy bejrúti fenyves park rehabilitációjának tervével. A harmadik helyet a Dirk Donath vezette etióp projekt szerezte meg, amelyben a városi épületek elemeinek közel 90%-át helyi mikro-és kisvállalkozások állították elő.

A fiatal szakembereknél dél-afrikai, marokkói és libanoni pályázatok végeztek az élen.

A projektek részletes leírása elérhető a Holcim Foundation oldalán.

A saját területén az egyik legrangosabb nemzetközi elismerésre, a Holcim Awards díjra (fő kategória) olyan építészek, tervezők, mérnökök, projektgazdák, építő- és kivitelező vállalatok pályázhattak, akik fenntartható válaszokat adnak korunk építészetének és építőiparának technológiai, környezeti, társadalmi-gazdasági és kulturális kérdéseire. A fiatal szakembereknek és diákoknak meghirdetett “Next Generation” kategóriában ötlet szintjén megálmodott projekttervekkel és merész ötletekkel lehetett pályázni.

A svájci központú Holcim Foundation által kiírt fenntartható építészeti pályázatot az öt világrégióban párhuzamosan rendezik meg 2013-2014-ben, amelyet 2015-ben a globális szakasz követ majd.

Nemzetközileg elismert építészek és akadémikusok a zsűriben

Zsűrielnök, Afrika és Közel-Kelet régió: Howayda Al-Harithy (Libanon).

Zsűritagok, Afrika és Közel-Kelet régió: Javier de Benito (Svájc), Daniel Kebera Irurah (Dél-Afrika), Diébédo Francis Kéré (Németország), Hansjürg Leibundgut (Svájc), Amer Moustafa (Egyesült Arab Emirátusok), Marc Angélil (Svájc).

A zsűritagok teljes listája a www.holcimawards.org/jury oldalon tekinthető meg.

Világhírű műszaki egyetemek támogatásával

A Holcim Awards versenyt a világ vezető műszaki egyetemeivel együttműködve rendezik meg, amelyek helyt adnak a zsűri találkozóinak. A Holcim Foundation globális Technical Competence Center-ét (TCC – Műszaki Kompetenciaközpont) a Svájci Műszaki Egyetem (Swiss Federal Institute of Technology – ETH Zürich) vezeti. További partneregyetemek: Massachusetts Institute of Technology (USA), Tongji University (Kína), Universidade de São Paulo (Brazília), University of the Witwatersrand (Dél-Afrika), Universidad Iberoamericana (Mexikó), Ecole Supérieure d’Architecture de Casablanca (Marokkó), Indian Institute of Technology (India), American University of Beirut (Libanon), Tsinghua University (Kína) és a  University of Melbourne (Ausztrália).

 

Több mint 150 nyertes pályázat 10 év alatt

A Holcim Awards díj korábbi nyertesei több mint 40 országból kerültek ki, és projektjeik a közösségi fejlesztések alapvető szükségleteinek ellátásától a komplex technikai megoldásokig széles skálán mozogtak. A korábbi Holcim Awards nyertesekről további információt érhet el a www.holcimfoundation.org/projects-search oldalon.

 

 

A Holcim Foundation

A Holcim Foundationt a több mint 70 országban működő Holcim-csoport támogatja, a verseny független a vállalat kereskedelmi érdekeitől. A Holcim a világ egyik vezető cementgyártó vállalata, emellett beton- és aszfaltgyártással is foglalkozik, és számos további szolgáltatást nyújt ügyfelei részére.

 

A Holcim Magyarország Kft.

A Holcim Magyarország Kft., Magyarország egyik vezető építőipari alapanyaggyártó vállalata, mely cementforgalmazással és betongyártással foglalkozik. Magyarországon a Holcim 16 betonüzemmel, 3 cementterminállal és 4 akkreditált beton, illetve cementlaborral rendelkezik, 125 főt foglalkoztat (2013.12.31-i adat). A Holcim 12 vezető építőipari vállalattal közösen 2013-ban Budapesten is megnyitotta bemutatótermét és tudásközpontját, a C3 Atelier-t, amelynek célja a szakmai együttműködések elősegítése, valamint a cement és beton innovatív felhasználási lehetőségeinek megismertetése a szélesebb közönséggel.

További információért, kérjük, látogasson el a www.holcim.hu weboldalra.


Létrehozás időpontja: 2014-10-21 13:35:52
Utolsó módosítás időpontja: 2014-10-21 13:38:15

Megtekintések száma: 13109
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42364