KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Közlemény a Fórum elindulásáról!

A MÉK elnöksége nem sokkal megalakulását követően, az új honlap létrehozásával egy időben döntött az azon indítandó szakmai Fórumról, amelynek elsőrendű célja a közvetlen és hatékony szakmai párbeszéd kereteinek a megteremtése a kamara tagjai között. Egymásnak ellentmondó elvárások a Fórummal szemben, hogy mielőbb beindítható legyen, de ugyanakkor biztonságosan működjön. A megoldás az egyértelmű és betartható szabályok kidolgozása, valamint a fokozatos bevezetés, azaz fokozatosság a Fórumba bevonandók körének és jogosultságának a meghatározásában.

A TET Győrben megtartott tavaszi ülése a MÉK elnökségével közösen úgy határozott, hogy a fokozatos beindítás „próbaüzemében” a Fórumhoz való hozzáféréshez kizárólag a MÉK és TET tisztségviselőinek lesz jogosultsága.  A cél kettős: egyrészt a beindítás technikai és játékszabályi kereteinek közös meghatározása, illetve már az első lépcsőben az elnökség és a TET közötti kommunikáció hatékonyabbá tétele. A fokozatosság egyébként arra is alkalmas, hogy teszteljük a működő rendszert és a megszerzett tapasztalatok birtokában tegyük majd meg a következő lépéseket.

A próbaüzem 2015. január végéig fog tartani, mely időpontot követően a Fórum, az addigra véglegesített és elnökségi határozattal elfogadott szabályzatok közreadásával a teljes kamarai tagság számára meg fog nyílni.

A próbaidő alatt két fő „topic” megvitatását javasoljuk:

I.    A Fórum működésével kapcsolatos észrevételek és javaslatok, ezen belül a működést szabályozó dokumentumok közös véglegesítése.

II.    A MÉK Elnökségének 58/2014. (10.03.) sz. határozata a kamara stratégiájának 11 pontos vázlatáról, ami a TET  2014. december 12-re összehívott ülésének is fő napirendi pontja lesz:

1.     Vizuális és művészeti képzés minden korosztályban környezetünkről (táj, település és ház)
2.    Építészképzés
3.    Pályakezdés
4.    Munkaellátottság, munkához jutás
5.    Szakmagyakorlás
6.    A megvalósulás folyamatában való közreműködés
7.    Közbeszerzés – Tervpályázat
8.    Főépítészek – Tervtanácsok
9.    Részvétel a jogalkotásban
10.    Magyar Építész Kamara önállósága, társadalmi pozíciójának megerősítése
11.    A kamara szolgáltatásai tagok és szakmagyakorlók számára

A második „főtopicon” belül a tizenegy stratégiai pont „altopic”-ként fog megjelenni, így azokra célzott megjegyzéseket és észrevételeket tehetnek a kamara tisztségviselői. Reményeink szerint a december 12-i TET ülésre már egyeztetésre alkalmas anyag fog összegyűlni a Fórumon a kamarai stratégiáról.

Kérjük a Fórum beindításának figyelemmel kísérését és az arra jogosultsággal rendelkezők minél aktívabb közreműködését a beindításban és működtetésben az előttünk álló, bő kéthónapos próbaidőszakban.

Dulácska Zsolt, Pálfy Sándor, Szentirmai Tamás

A Fórum moderátorai

2014. november 22.

 


Létrehozás időpontja: 2014-11-23 11:48:31
Utolsó módosítás időpontja: 2014-12-02 14:53:03

Megtekintések száma: 16196
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42439