KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Az ARCAD Építészeti Tervezőrendszer kapcsolata az Építtetővel

Az építész az elképzeléseit először Megbízójának mutatja be. Régen ennek elsődleges módja a szabadkézi rajz volt. Napjaink tervező szoftverei már lehetővé teszik az ilyen jellegű bemutatások gyors megvalósítását, akár munkaközi állapotban is. Ez a megoldás talán kevésbe hangsúlyozza a tervezőtevékenység művész jellegét, de sok ember számára érthetővé teszi elképzeléseinket. Teljesen természetes, hogy a Megbízó nem szakember, gyakran szembesültem azzal a problémával, hogy az épület formájával kapcsolatos elképzelésről készített kézi vázlat nem volt számára értelmezhető. A tervező szoftvereknél ez a szolgáltatás már alapvető funkció, amit közel 20 éves ARCAD felhasználóként én is napi szinten használok, már munkaközi készültség mellett is.

A technológia előnyeit akkor tapasztalhatjuk leginkább, amikor a különleges szolgáltatásokat vesszük igénybe. Az ARCAD v12 interaktív 3D modult használ. Az épület térbeli, 3D-ben bemutatott képén tetszés szerint igazíthatjuk az egyes elemeket, ez rögtön megjelenik az alaprajzi ábrázoláson is. A tervezés végső szakaszában fontos feladat az egyes felületek színének, burkolati textúrájának meghatározása. Tudjuk, hogy nem elegendő, ha az egyes részeknek önmagukban megfelelő a színük, a teljes épület színvilágának összhangban kell lennie. Ehhez sokféle segítséget kapunk a szoftvertől. Az ARCAD v12 rendszerében adatbázisként szerepel különböző gyártók színpalettája, a gyártói kódokkal meghatározva. Tartalmaz egy textúra gyűjteményt, ami tetszőlegesen bővíthető és a textúrákon különböző képkorrekciókat végezhetünk. Megbízóim körében nagy sikere van annak a szolgáltatásnak, hogy a 3D modellen lehetőségünk van néhány gyors kattintással egy textúrát akár a teljes épületen, akár néhány kiválasztott elemen kicserélni. Ha különböző lehetőségeket akarunk kipróbálni, akkor az egyes színösszeállításokat elmenthetjük, és igény esetén újra elővehetjük.

A különböző, eltérő alternatívák közti választás nem minden esetben egyszerű, esetleg a Megbízó részéről is hosszabb meggondolást igényel. Ehhez nyújt segítséget, ezért szintén általános tetszést arat az a lehetőség, hogy a 3D modellből egyszerű mentéssel generálhatunk egy VRML objektumot, amit bárki a saját számítógépén, minden különösebb felkészültség nélkül az internet böngészőben egyszerűen megforgathat, megvizsgálhat, nem csak kívülről, hanem belülről, nem filmszerűen, hanem tetszés szerint irányított mozgással.

Napjainkban fontos szerepe van az épületek tervezésénél az energetikának. A tervező számára nagy segítség, hogy egy jól előkészített tervfájlból a szoftver a szükséges adatokat néhány kattintással exportálja a WinWatt számára, így akár 5-10 perc alatt is elvégezhető egy épület teljes energetikai számítása az engedélyezési dokumentációhoz. Ennél sokkal látványosabb a benapozások vizsgálata. Az energetikai tervezés szempontjából a legjobb ha az épület benapozását optimalizáljuk, télen maximálisan kihasználva a napsugarakat, nyáron árnyékolással védekezve ellenük. Ehhez nyújt látványos és egyszerű segítséget az  ARCAD v12. Az év bármely napjának bármely percére elkészíthetjük az épület földrajzi helyzetének, és tájolásának megfelelő benapozási képet, a napsütötte és az árnyékos felületekkel. Ezt különösen látványossá tehetjük, ha párosítjuk a filmkészítés funkcióval. A megbízók részéről nagy az érdeklődés az olyan videók iránt, amelyek az év legrövidebb vagy leghosszabb napján mutatják az árnyékok mozgását, vagy azt mutatják be, hogy a teljes év folyamán hogy változik a déli napálláskor az árnyékolás.

Összességében az ARCAD v12 nem egyszerűen a tervezés mechanikus részét teszi könnyebbé, hanem az építész megbízója, az Építtető számára is fontos információkkal segíti a döntések meghozatalát és az épület megismerését. Ezek mellett az sem hanyagolható el, hogy az ARCAD mindezeket a szolgáltatásokat rendkívűl alacsony, alapáron biztosítja számunkra.


1037 Budapest Csillaghegyi u 19-21
T/F: 269-1206 / 332-7777,  arcadfull@gmail.com
www.designsoftware.com
Tóth István
okl építészmérnök
www.csaladi-epitesziroda.hu
istvan@csaladi-epitesziroda.hu

Létrehozás időpontja: 2015-01-13 16:11:12
Utolsó módosítás időpontja: 2015-01-13 16:17:08
Cimkék: arcad;
Megtekintések száma: 10672
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42547