KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Magyar építészet európai szemmel: megvannak a 2015-ös Média Építészeti Díjának jelöltjei

Összesen tizenegy magyar épületet és tervet választott ki a rangos nemzetközi előzsűri

Megvalósult projektként a badacsonytomaji Szent István Király Kápolna, az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve, Visegrád városközpont fejlesztésének első üteme, a Galyatető kilátó, a debreceni Műteremház és a budapesti Ramenka étterem került be az Indira van't Klooster, az A10 magazin főszerkesztője által vezetett előzsűri listájába épület kategóriában. A változatosság a tervekre is érvényes, ahol a Növénytani kutatóintézet, Állatkerti ökoközpont, az Athenaeum of Philadelphia könyvtár, a Magyar Szentföld-templom továbbgondolása és egy Bence-hegyi kilátó terv jutott tovább. A nyerteseket az Uránia Nemzeti Filmszínházban összegyűlt magyar újságírókból álló zsűri választja ki október 16-án. Ugyanitt az egyetemistáknak meghirdetett Saint-Gobain 350 Award, két különdíj és két közönségdíj is kiosztásra kerül majd; a közönség szavazatait még gyűjtik a szervező epiteszforum.hu oldalán.

Az elkészült épületek értékelése során az építészeti kvalitások mellett a munkák koncepciójának erejét, valamint társadalmi kontextusát is vizsgálták. Az előzsűri döntésének indoklásában az ötletességet és az izgalmas egyszerűséget emelte ki a visegrádi városközponttal és a Szent István Király kápolnával kapcsolatban. Miközben mindkét épület esztétikailag izgalmasabbá teszi saját környezetét, nem csak a fizikai térbe, hanem a helyi közösségek életébe is szervesen illeszkedik. A két fiatal építészcsapat munkája, a Galyatető kilátó és a Ramenka étterem esetében a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó infrastruktúra átalakításában az előzsűri a kortárs igényekre való frappáns választ emelte ki. A debreceni Műteremház és az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve pedig Magyarország kulturális és történelmi örökségére reflektál egyedi építészeti nyelvezetén keresztül.

A terv kategória jelöltjeinél az Indira van't Klooster mellett a portugál Diogo Seixas Lopesből,  a Lisszaboni Építészeti Biennále egyik főkurátorából és a horvát Andrija Rusanból, az ORIS építészeti magazin főszerkesztőjéből álló előzsűri az új technológiák ismeretét, a koncepció eredetiségét, a kutatás minőségét és a jövőben felmerülő igényekre adott válaszokat vette alapul a kiválasztásnál. A máig befejezetlen Szentföld-templom továbbgondolása során a tervező egy művészeknek otthont adó közösségi teret képzelt el. A Növénytani Kutatóintézet Gödöllőn sikeresen ötvözi a kutatóintézet és teaház funkciókat. Technológiai innovációt és a hagyományos funkciók összekapcsolását valósítja meg a Philadelphiai Könyvtár és az Állatkerti Ökoközpont terve, míg a Bence-hegyi kilátó esztétikai kvalitásaival és különleges formáival emelkedett ki a mezőnyből.

A legjobb 7 épületre és tervre még szavazhat a közönség az interneten; a szavazás második köre az Urániában lesz: az ott összegyűlt közönség személyes szavazatai fogják eldönteni, hogy ki kapja a MÉD Közönségdíját épület és terv kategóriában.

Letölthető fotók: http://mediadij.epiteszforum.hu/press/

Média Építészeti Díja: 2015. október 16. 18:00. Jegyek a Ticketportalon kaphatók, illetve a helyszínen, a rendezvény előtt.

Főtámogató: Rigips Saint-Gobain

Kiemelt támogatók: Austrotherm (Energiahatékonysági Különdíj), Europa Design (Belsőépítészeti Különdíj), Nemzeti Kulturális Alap Díjátadó támogatók: Canon, Hansgrohe, Lafarge, Mapei, Meva  Támogatók: Autodesk, Futureal, Graphisoft

Facebook oldalon: https://www.facebook.com/events/294017630768868/


Galéria


Média Építészeti Díja 2015 – épület kategória – finalisták


Média Építészeti Díja 2015 – terv kategória – finalisták


Létrehozás időpontja: 2015-09-23 18:03:49
Utolsó módosítás időpontja: 2015-10-06 18:03:49
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 10989
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43024