KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Kortárs, modern tanyasi ház a természetben

Ízig-vérig kortárs és egyszerre minden vonala egyszerű annak aVékony Péter tervezte épületnek, amelyet egy régi tanyasi házból álmodott újra. Tanyára tervezni sokak véleménye szerint igazi kihívás, hiszen a tervezéskor az építész igen könnyen korlátokba ütközhet. Atetőre kerültmodern, ámhagyományos megjelenésű CREATON HORTOBÁGY hornyolt tetőcserép a látvány természetes részévé vált.

Egy közintézménnyé alakított műemléki rehabilitáció, egy templom és két családi ház felújítás megosztott első díjat kapott a CREATON 2016-os pályázatán, amelya kerámia tetőcserepek változatos építészeti felhasználását szemlézi.
Az egyik a négyrendhagyópályamű közül Vékony Péter átalakított lakóépülete Bugyi közvetlen közelében, egy tanyán, Ürbőpusztán, amelynek kapcsán a zsűri tagja, Földes László,Ybl- és Pro Architectura díjas építész a következőket fogalmazta meg:
„Sokakat foglalkoztat a fenntartható fejlődés kérdése. Mások az alföldi tanyák, a magyar vidék újraélesztését tekintik feladatuknak. Ez a projekt mindkét kérdésre megfogalmazza a saját válaszát. Minden mozdulat egyszerű, mintha egy helyi ácsmester találta volna ki az egészet, de közben akárhonnan nézzük, ízig-vérig kortárs építészet jött létre, és ami még fontosabb egy remek tanya. Mert hiszen ez volt a cél. Értőn, kreatívan, tehetségesen tervezni.”
Az újrahasznosíthatóság jól láthatóan a tervezőket is foglalkoztatta.
„Amikor megvásároltuk a területet, a rajta álló épület egy rossz állapotú cselédszállás volt, amelynek felújítását igazi kihívásként értelmeztük. A tervezés és a megvalósítás is egyaránt akörül forgott, hogy a felújításhoz minél több ottani anyagot fel tudjunk használni, amelyek már senkinek nem kellettek. Ezekkel együtt ugyanakkor korszerű, modern anyagokat is beépítettünk.” – mesélte Vékony Péter a lakóház felújításának tervezéséről.

A régi épülethez csatlakozó alacsony tornácot és a fedett terasz magas oromzatát egy farács köti össze, amely funkcionális, hiszen árnyékolja a teraszt, ám építészeti elemként is könnyen megálljaa helyét. A tervezők átriumszerű, védett udvart hoztak létre: a leromlott állapotú vályogházat nem lebontották, hanem felújították, a két oldalszárny hozzáépítésével pedig „U” alakúra bővítették.
Amasszív falakkal körbezárt belső tereketremekül kiegészítik anyitott-fedett helyiségek, így létrejön az építészeti kompozíció. Kifejezetten barátságos az épület megjelenése a fa szerkezetek ésa fehérre meszelt falak kontrasztja miatt.

„A hagyományos formavilágot követő CREATON HORTOBÁGY hornyolt cserepet választottam, amely illeszkedik a tanyasi táj látványához. Ezen túl a természetes anyag használata is fontos volt számomra, ami az anyagok színében is megjelenik, ezért esett a választás a natúrvörösre. Több épületnél használtam már a CREATON cserepeket, amelynek minőségével és időtállóságával egyaránt meg vagyok elégedve. A rendelkezésre álló termékek széles választékában az aktuális épület környezetéhez és stílusához mindig megtaláltam a legmegfelelőbbet.” – indokolta termékválasztását Vékony Péter.

A CREATON HORTOBÁGY hornyolt tetőcserepe bordás felületével és íves vágásával általában a felújítások tervezőinek közkedvelt választása. Ám mivel kiselemes termék, így családi házak újépítésénél is gyakran alkalmazzák.A hornyolt tetőcserép a klasszikus formájú hódfarkú cserepek továbbfejlesztett változata. A hornyolt kialakítás a fejlesztés lényege, amelyegyszeres fedés kialakításával gazdaságossá teszi és egyszerűsíti annak alkalmazását. A klasszikus formája és kinézetemiatt történelmi és műemléki környezetben is kedvelt, tehát megfelelően tud illeszkedni akár a tanyasi környezet természetes világához is.

Építész:Vékony Péter, Nirmana Építésziroda Kft.
www.creaton.hu


Létrehozás időpontja: 2017-05-19 08:59:37
Utolsó módosítás időpontja: 2017-05-23 12:17:06
Cimkék: creaton; Beküldő: tatai Mária
Megtekintések száma: 11030
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44079