KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A benapozás, mint designelem

Általánosságban igaz, hogy a legtöbb anyag számára a természetes fény az ideális megvilágítás. A színek és felületek másnak tűnnek mesterséges és természetes fénynél, a napfény egyfajta auraként belengi és alakítja, formálja a teret. Ehhez szorosan kapcsolódik az, hogy a szemünk fénysűrűséget érzékel.

Nem a fényt látjuk, hanem azt, ami a felületekről visszaverődik, és a szemünkbe jut. A fénysűrűség azt mutatja meg, hogyha ránézünk egy felületre, akkor az adott pontján milyen fényerősséget látunk, tulajdonképpen ez a felület fényessége. Egy sima fehér felületről sokkal több fény verődik vissza, így jóval kevésbé kell megvilágítani, mint egy sötétebbet.

A természetes fény beáramlása és megfelelő felhasználása nagyon fontos egy-egy tér napközbeni funkciójának ellátásához: egy irodában a szórt fény a leginkább ideális, egy konyha esetében a nyitott, bőséges napfény, míg egy étkezőben az irányított benapozás lehet a legszerencsésebb.

Az egyik kulcselem a tervezés során a terek megfelelő használhatóságának biztosítása. Az otthonosság, a reprezentáció vagy a szabad gondolkodás terei minden különbözőségük ellenére ugyanabból a tervezői attitűdből erednek: a funkciónak mindig megfelelő tér létrehozásának igényéből. Ehhez a színkonstancia – az egységes színérzet – megteremtése adja a kulcsot, amit a megfelelően elhelyezett és méretezett nyílászárókkal teremthetünk meg, mint például a VELUX tetőtéri ablakok, amelyek megfelelő VELUX árnyékolóval kombinálva segítenek beállítani az elvárt hangulathoz szükséges optimális fényhatást. Részletek: www.velux.hu 


Létrehozás időpontja: 2018-09-06 22:26:56
Utolsó módosítás időpontja: 2018-09-06 22:29:31
Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 9183
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44865