KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Új trend: előregyártott kéregfödém gazdasági és műszaki előnyökkel

Gyors és kevesebb élőmunkát igénylő megoldások keresésére sarkallja a beruházókat és így az építőipari gyártókat is az építőanyagok és a munkaerő iránt tapasztalt túlkereslet. Ezek között új trend a számos előnyt kínáló előregyártott kéregfalak és kéregfödémek használata.

Tekintsük át kéregfödémek kínálta gazdasági és műszaki előnyöket röviden!

Az előregyártott betonelemek, kéregfalak és kéregfödémek nem csupán műszaki, de gazdasági előnyöket is kínálnak az építkezés minden résztvevőjének – beruházónak, tervezőnek és kivitelezőnek – egyaránt. Az előregyártott kéregfödém különböző változatai például a gyors kivitelezés mellett hol a kiemelt gazdaságosság, hol a maximális rugalmasság előnyét kínálják. Egy azonban biztos: az előregyártott kéregfödémek közös vonása, hogy a kivitelezés kifejezetten kicsi élőmunkaigényű.

 

Gazdasági előny: gyors kivitelezés

Az új építésű lakások iránt megnövekedett kereslet miatt a kivitelezési idő rövidülése és a monolit födémmel szemben elérhető költség-megtakarítás egy társasházépítéssel foglalkozó cég számára akár hetekben kifejezhető és forintra váltható gazdasági előnyt jelent. Konkrét példa, hogy egy 500 m²-es födém beemeléséhez 4 ember és egy irányító elengedő és néhány óra múlva már az esetleg szükséges plusz vasalások vagy a betonozás következhet. Ez szintenként akár 3-4 nappal is lerövidítheti a kivitelezési időt, amely 5 szint esetén akár 1 hónap időmegtakarítást is garantálhat.

 

Műszaki előny: egyedi geometria, teljesen sima felület

A kéregfalakkal és kéregfödémmel feltétlenül érdemes kalkulálni, ha a beruházó jól átgondolt tervekkel rendelkezik, vagy ennek előnyeiről a tervező meggyőzi.

Néhány vélemény szerint látszatra ez a technológia meglehetősen hasonlít a házgyári lakások sokat bírált technológiájához. Ám nem csak azért teljesen más, mert ahogy a kéregfalak, úgy a kéregfödémek is rugalmasan alkalmazkodnak az építészeti elgondolásokhoz, és bármilyen födémmező lefedhető velük, de a gyártási technológia is a mai kornak megfelelő műszaki paramétereket kínál.

A modern gyártási technológiával készült kéregfödémek ugyanis a szükséges áttörésekkel, lépcsőfeljárókkal, gépészeti strangok helyével, ferde letörésekkel, ívekkel stb. kerülnek ki az üzemből. A maxiumum 2,40 m széles födémelemek akár 12 m hosszal is készülhetnek.

Az alsó, általában húzott hálós vasalás– a tervek szerinti szükséges méretezés alapján – már a gyárban a födémelembe kerül, a betonminőség legalább C25/30 XC2. Az elemek tömege 130 kg/m2 (5 cm-nél) és 180 kg/m2 (7 cm-nél) között változik, amelyet az építkezésre tervezett daru teherbírásakor érdemes figyelembe venni.

A kivitelezés során a szükséges plusz vasalattal és felbetonnal együtt alakul ki a kifejezetten jó akusztikai érétkeket kínáló kész födém: 20 cm esetén a minimálisan kötelező 51 dB-lel szemben a léghanggátlási érték 56 dB.

A gazdasági előnyök másik része a kivitelezés munkafázisainak csökkenése, ugyanis a teljesen sík felület vakolást nem, csak glettelést és festést igényel.

Nagy fesztávok áthidalását igénylő, jellemzően szabályos téglalap alaprajzú, döntően nem lakóépületeknél még ennél is költséghatékonyabb megoldás az üreges födémpalló, szintén a Leier kínálatából, amellyel a hagyományos monolit vasbeton födémmel szemben akár 20-30% megtakarítás érhető el. Vastagsága a fesztáv és terhelés függvényében 16 és 50 cm között változhat, hosszúságát a tervező az épület méreteihez igazodva 3,5 méter és 27 méter között határozhatja meg. A beépítés után azonnal terhelhető, alsó felületét tekintve csak glettelést és festést igénylő Leier gyárakban gyártott üreges födémpallóra jellemző betonminőségek C40, C50, C60, tűzvédelmi osztály A1 REI 90.

A cikkben alapját Kiss Árpád okl. építészmérnöktől származó adatok adták. A szakember társasházak tervezésével és saját beruházásban történő kivitelezésével foglalkozik Győr környékén. Irányításával az Árpádház Arrabona Kft. az elmúlt 5 évben 142 lakás kivitelezése során alkalmazta a Leier előregyártott vasbeton építőelemeit, a kéregfalakat, panelfödémeket, lépcsőket, így minden műszaki és gazdasági adatot saját adatai és elemzései támasztják alá.

További információ a cikkben említett műszaki megoldásokról www.leier.hu

A cikkben ismertetett adatok az Árpádház Arrabona Kft. vezetőjétől származnak: www.arpadhaz-arrabona.hu 

 


Létrehozás időpontja: 2018-11-13 07:37:52
Utolsó módosítás időpontja: 2018-11-13 07:47:20
Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 8468
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44984