KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

WÉBER ANTAL-DÍJ 2019 - átadása

Negyedik alkalommal került átadásra a Pest Megyei Építész Kamara általa alapított Wéber Antal-díj. A magyar műépítész nevét viselő díjjal a kiemelkedő alkotói tevékenységet folytató pest megyei kamarai tagsággal rendelkező szakmagyakorló munkáját kívánja elismerni a Kamara.

Wéber Antal a XIX. századi magyar építészet meghatározó építész egyénisége, Ybl Miklós pályatársa. Neoreneszánsz építészete a reneszánsz mélyen átgondolt újraértelmezése. Magántanítóként, majd az építészeti közélet jeles tagjaként komoly figyelemmel fordult a felnövekvő szakmai generációk felé. Munkásságát a minőség és a szakmai közéletben végzett áldozatos tevékenysége emelte ki a korabeli átlagból.

A Wéber Antal-díjat a szakma képviselőinek jelenétében 2019. május 24-én az Országos Széchenyi Könyvtárban Philipp Frigyes, a Pest Megyei Építész Kamara elnöke és dr. Hajnóczi Péter, a Pest Megyei Építész Kamara alelnöke, a Magyar Építész Kamara elnöke adta át.

2019. évben Wéber Antal-díjban részesült:

Rumi Imre építészeti, városépítési és közéleti munkásságának elismeréseként Wéber Antal díjban részesült.

Rumi Imre, építész, urbanista, több mint harminc éves pályafutása alatt építészi, településtervezői és főépítészi munkássága mellett jelentős szakmai közéleti tevékenységet fejtett ki. Tervezői munkásságában a valós emberi igények és életformák, társadalmi és építészeti környezet szempontjainak hangsúlyos figyelme mellet mind fontosabb a környezettudatosság szempontjainak sokrétű érvényesítése.  Számos Pest megyei település helyi építészeti szabálya, szabályozási terve fűződik nevéhez. Töretlen lelkesedése, kitartó munkája a dél-budai területen számos eredményt, jó példát eredményezett. Munkáinak léptéke - iskolától, középületektől a zarándokpihenőig - sokoldalú, kifejezésmódja az adott feladathoz idomuló, célratörő.  Munkásságának elismeréseként Wéber Antal díjban részesítjük.

Dénes György építészeti, főépítészi tevékenysége és épületfotózási munkásságának elismeréseként Wéber Antal díjban részesült.

Dénes György építészeti és főépítészi tevékenysége egyenletesen haladó, emelkedő ívű munkásságot mutat. Házai emberiek, élhetőek, barátságosak. A portfólióján jól látható a környezeti kultúra iránti érzékenység, a regionális értékek alázatos, de teremtő  továbbfejlesztése, mely ugyanakkor hordozza a kristályosodó „Dénes-ízt”. Az épített környezet alakítása, megőrzése mellett mindezek megörökítése ugyanolyan fontos számára, hiszen az építészeti fotózást is magas szinten műveli; legyen az egy kicsiny balatonhenyei, mátyásföldi lakóház, vagy méretesebb középület, autóbusz-pályaudvar, óvoda. Mértékegysége a minőség, egységben látja és láttatja a világot. Szakmai elhivatottságát elkészült építészeti alkotásainak magas színvonala fémjelzi, melyek elismeréseként Wéber Antal díjban részesítjük.

Gratulálunk a kitüntetetteknek!


Létrehozás időpontja: 2019-06-03 10:57:09
Utolsó módosítás időpontja: 2019-06-06 18:24:17
Cimkék: díj, wéber antal, 2019; Beküldő: Kovács Zsófia, PMÉK
Megtekintések száma: 7771
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45334