KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Hogyan tovább? A MÉK tájékoztatója a kialakult helyzetről

Tisztelt Kamarai Tagok, tisztelt Kollégák!

Mindannyiunk életét felforgatta a járvány. Mindannyian most próbáljuk értelmezni ezt az új helyzetet, túlélni a valóságban és cégként is mindazt, amit ez a járvány jelent. Nagyjából mindenki fél, fél attól, hogy megbetegszenek azok, akik fontosak neki és fél attól, hogy szélső esetben elveszítheti bármelyik veszélyeztetett családtagját. Ehhez adódik még, hogy már most érzékelhető, hogy megtorpant a piac, pedig még csak az elején tartunk ennek a válságnak. Ilyen helyzetben nem egyszerű higgadtan gondolkodni, és tenni, ugyanakkor mint ahogy felelősek vagyunk a családunkért, a cégünkért, ugyanúgy felelősek vagyunk Kamaraként azokért is, akiket képviselünk, egymásért.

Az építészeti tervezés, az építőipar nem tartozik azon ágazatok közé, amelyek az első körben szenvedik meg a jelen helyzetet. Ugyanakkor mindannyian tapasztaljuk már, hogy lassulnak, leállnak különböző beruházások, állnak le tervezési feladatok. Ennek a folyamatnak a hossza, a vége még nem látható, éppen ezért a hatása sem becsülhető. Kamaraként azon vagyunk, hogy igyekezzünk mérsékelni ennek a folyamatnak a negatív hatásait!

A mindennapi életben a Kamara a korábbi tájékoztatásnak megfelelően átállt az online ügyintézésre, a home office-ra. A továbbképzéseket illetően korábbi nyilatkozatainkban már jeleztük a következő időszakra vonatkozó könnyítéseket. A területi kamarák is megtesznek mindent annak érdekében, hogy a tagjaiknak emailen és telefonon biztosítsák az ügyintézést.

A területi kamarák titkárainak a veszélyhelyzet kihirdetését követően jeleztük, hogy un. türelmi időt vezetünk be. Azon szakmagyakorlók esetében, akiknek az 5 éves továbbképzési időszaka vagy a beszámoló vizsga kötelezettsége a veszélyhelyzet kihirdetését követően és annak időtartama alatt jár le, a Titkárok eltekintenek a jogszabályokban foglalt szankciók alkalmazásától és a kötelezettségek teljesítésére 2020. december 31-ig adnak lehetőséget. Ezzel együtt arra bíztatunk minden érintettet, hogy használja ki az időt és tájékozódjon az online kötelező és szakmai továbbképzések lehetőségeiről. Azon vagyunk, hogy a nehézségekkel együtt minden kamarai tagnak lehetősége legyen minden folyó ügyét intéznie. Ezzel kapcsolatban mindenki türelmét kérjük, hiszen ez a helyzet mindenki életét megnehezíti, azokét is, akik ügyet akarnak intézni, és azokét is, akik az ügyeket intézik. A MÉK és a Területi Kamarák titkárságai mindent megtesznek azért, hogy zökkenőmentes legyen az ügyintézés, de egyik titkár sem mindenható, fontos, hogy ezt szem előtt tartsuk!

A MÉK, ahogy már jeleztük, lépéseket tett, megkereste a felügyeleti szervet a közeljövőben esedékessé váló küldöttgyűlések, taggyűlések, tisztújítások kérdésében. Ez sokadrangúnak tűnik a járvány okozta veszélyekhez képest, ugyanakkor a jogfolytonosság szempontjából fontos, hiszen ahhoz, hogy a Területi Kamarák működőképesek maradjanak, és tudják intézni a tagság folyó ügyeit, ez a dolog elengedhetetlen!

A MÉK az Magyar Mérnöki Kamarával és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével egyetértve a felügyeleti szervünkhöz, és ezen keresztül a Kormányhoz kíván fordulni a járvány kapcsán, az építőipari ágazatot sújtó következmények enyhítése céljából, annak érdekében, hogy talpon tudjunk maradni, hogy a veszély elmúltával hatékonyan tudjunk közreműködni a gazdaság újraindításában. Ehhez az kell, hogy lehetőség szerint folyamatosan tudjunk dolgozni a következő időszakban is, hogy hibátlan tervekkel tudjuk majd kiszolgálni a piacot, ha magához tér.

Tervezőként abban, a sok más ágazathoz képest kedvező helyzetben vagyunk, hogy lehetőségünk van otthon dolgozni. Arra kérünk mindenkit, hogy váltsanak át az otthoni munkára, csökkentsék a minimálisra a házon kívüli mozgást!

Igyekezzenek az egyeztetéseket, megbeszéléseket, de akár a tervezői művezetéseket is (megkapott fotók, videók alapján) otthonról bonyolítani. Jó néhány ingyenes program, applikáció áll rendelkezésre erre a célra, használja ki mindenki ezeket a lehetőségeket (az ezzel kapcsolatos információkat a közeljövőben a MÉK honlapján is elérhetővé tesszük). Ugyancsak javasoljuk mindenkinek, hogy tájékozódjon az általa használt tervezői programmal kapcsolatos esetleges támogatásokról. Több szoftvercég ad segítséget ebben a rendkívüli helyzetben az otthoni munkához (például a https://www.graphisoft.com/covid-19/ oldalról 1 hónapos ingyenes licenc érhető el).

Mindezeken túl arra kérünk Mindenkit, hogy tartsa be a járvánnyal kapcsolatos előírásokat, vigyázzon Magára és környezetére, és lehetőségeihez mérten segítse azokat, akik arra rászorulnak!

Budapest, 2020. március 23.

a MÉK Elnökég nevében
Hanóczi Péter elnök


Létrehozás időpontja: 2020-03-23 19:37:35
Utolsó módosítás időpontja: 2020-03-28 22:53:58
Cimkék: koronavírus, mék, tájékoztató; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 10768
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45939