KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

MÉK Elnökségi (online) ülés - 2020.04 22.

A MÉK Elnöksége 04.22-én újabb ülést tartott a virtuális térben.

Van, aki azt gondolja, hogy a veszélyhelyzet idején a Kamara is takaréklángon működik, ugyanakkor a Kamara életének átállítása az online világra, a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos reakciók kidolgozása, a közös fellépés egyeztetése a társszervezetekkel lényegesen több, új feladatot generál nap mint nap, és ennek a következménye a lassan heti rutinná váló online elnökségi ülések megtartása.

A MÉK Elnöksége áttekintette a koronavírus-járvány kapcsán a Kamara működésével kapcsolatos már megtett és még megteendő intézkedéseket. A korábban megjelent a 102/2020. (IV.10.) Korm. rendeletben rögzített felhatalmazás alapján a MÉK elnöke 04. 22-én újabb szabályokat hozott a MÉK és a Területi Kamarák etikai-fegyelmi eljárásaira vonatkozóan.

A MÉK Elnöksége egyetértett abban, hogy  "A Magyar Építész Kamara javaslatai a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére" tárgyú, dr. György István (ME) államtitkárnak, Füleky Zsolt helyettes államtitkárnak (ME) és dr. habil Boros Anita (ITM) államtitkárnak, megküldött levelet megküldi Orbán Viktor Miniszterelnöknek is. A felmérés eredményei és következtései megjelentek a MÉK elektronikus felületein, megküldésre kerültek a Területi Kamarák részére, és tájékoztattuk a partner szakmai szervezeteket is.

A MÉK elnökségét Hajnóczi Péter tájékoztatta arról, hogy a DDÉK elnökének levelében is felvetett, a településrendezési tervek kapcsán szükséges lakossági meghallgatások, és egyéb előírt rendezvények szabályozása folyamatban van a Miniszterelnökségen, a veszélyhelyzet idejére vonatkozó új szabályok várhatóan a közeljövőben megjelennek.

A MÉK elnöksége a 04. 14-én meghozott Elnöki szabályok figyelembe vétele mellett, a különböző beszámolók, előterjesztések  előkészítésével továbbra is folytatja a felkészülést a jogszabályok és az említett Elnöki szabályok szerint a veszélyhelyzet idejére Elnökségi üléssel helyettesítendő országos küldöttgyűlés előkészítését.

A MÉK elnöksége áttekintette a Mies van der Rohe díjra történő jelölések lehetőségeit, melyek a napokban véglegesítésre kerülnek.

A MÉK elnöksége úgy döntött, hogy az UIA járványhelyzettel kapcsolatos adatszolgáltatási felhívására a rendelkezésre álló anyagokból összeállítja a véleményét, melyet megküld a szervezetnek.

A MÉK Elnöksége áttekintette a MÉK-MÉSZ diplomadíj 2020-as esetleges kiírásának lehetőségeit, és egyetértett abban, hogy a pályázat lebonyolítása online módon történjen. Ennek feltételei a közeljövőben kidolgozásra kerülnek.

Eltér István tájékoztatta az Elnökséget az Építészet Háza Alapítvány által tervezett segélyalap koncepciójáról. A MÉK a honlapján  teret igyekszik adni minden olyan külső kezdeményezésnek is, amely segíteni kíván a kamarai szakmagyakorlókon, a koronavírus járvány negatív hatásainak enyhítésében.  Ennek megfelelően a honlapon közzétesszük az Építészet Háza Alapítvány adakozásra buzdító felhívását.

A MÉK elnöksége áttekintette a személyes találkozások minimalizálása érdekébe szükséges állásfoglalást a tervezői művezetéseket, helyszíni kooperációkat illetően, melyet rövid időn belül a Kamara tagságán túl el kíván juttatni a döntéshozóknak és a szakmai szervezeteknek (MMK, ÉVOSZ) egyaránt.

Az Elnökség jövő héten hasonló keretek között továbbfolytatja munkáját...


Létrehozás időpontja: 2020-04-23 21:22:26
Utolsó módosítás időpontja: 2020-04-23 21:32:06
Cimkék: koronavírus, mék, tájékoztató, elnökség; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 9236
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45999