KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Szobák tisztán tartása a falakkal kezdve

Jelen cikkünkben egy interjút adunk közre Paolo Sala-val, az olaszországi Mapei SpA Védő- és dekorációs bevonatok termékmenedzserével, ami egy olyan termékpárosról szól (MAPECOAT ACT 021 és 196), amelynek a mostani időszakban igen nagy jelentősége van.

Pontosan mit is jelent az Advanced Coating Technology (ACT)?

A Mapei ACT családnév olyan fejlett technológiával készült rendszereket foglal magába, amelyek a falak felületeinek védelmét és dekorációját szolgálják. Az ebben a családban található termékek egy fontos kutatási projekt eredményei, amelyet arra indítottunk, hogy megoldásokat fejlesszünk ki kritikus helyekre, amelyeknek tanúsított teljesítmény jellemzői vannak, vagyis amelyek megfelelnek ezen különösen szigorú szabványok követelményeinek.

Kritikus területek alatt, ahol tehát a higiénia és a tisztaság még sokkal fontosabb, olyan helyeket értünk, ahol élelmiszer van jelen, illetve egészségügyi intézmények helyiségeiben.

Igazából az élelmiszeripari és egészségügyi környezetnek meg kell felelnie azoknak a szabványoknak, amelyek meghatározzák az alkalmazott festékrendszerek pontos jellemzőit.

Két nagy ellenállású higiénikus festék tartozik az ACT családhoz: a MAPECOAT ACT 021, amelyet speciálisan az élelmiszeripar számára, valamint a MAPECOAT ACT 196, amelyet az egészségügyi intézmények számára fejlesztettünk.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy manapság minden szobát és helyiséget tisztítani kell, melyek a MAPECOAT ACT 196 jellemzői?

A MAPECOAT ACT 196 a beltéri falakra használatos akril bázisú festék, ami félig fényes megjelenésű és speciális, a biológiai hatások széles skálája ellen védelmet adó anyagokat tartalmaz, amely megakadályozza a baktériumok felületeken történő lerakódását és elszaporodását, beleértve azokat a felületeket is, amelyeket rendszeresen tisztítanak.

Ahogy azt korábban is említettük, ez a festék ideális egészségügyi intézmények védelmére, vagyis mindazon helyzetekben, ahol magas szintű higiéniára van szükség.

Manapság az olyan szavak, mint a higiénia és tisztaság már nem banális javaslatok; „életmentő” szabályok és kötelező gyakorlatok lettek számos környezetben. Ezért ez a különleges falfesték, amelyet eredetileg egészségügyi környezetre fejlesztettünk ki, elengedhetetlenné vált az olyan belső helyiségekben, ahol emberek tartózkodnak, vagy haladnak át.

Tehát az orvosi műtők és klinikák mellett ez a rendszer alkalmas bármilyen közösségi terület, mint például sportlétesítmények, játszóterek, wellness és fürdő központok, vagy akár szépségszalonok, fodrászatok, szállodák és általánoságban a vendéglátóipar, valamint professzionális stúdiók, vagy akár magánházak esetén is, ahol magasabb szintű higiéniát szeretnénk biztosítani.

A MAPECOAT ACT 196 ellenálló a különösen agresszív fertőtlenítőknek is, könnyű karbantartani és nagyon tartós.

Emellett a termék az ISO 22196 szabványok szerint is bevizsgált, amely a felületi bevonatok antibakteriális aktivitását is meghatározza.

Mi az az ISO 22196, milyen vizsgálatokat kell elvégezni hozzá, és milyen biztosítékot nyújt a tanúsítás?

Az ISO 22196 egy nemzetközi szabvány és a japán JIS Z 2801 jelű szabvánnyal való összehangolás eredménye; tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy ez jelenleg a legfejlettebb és legszélesebb körben elfogadott szabvány az egészségügyi intézményekben.

Az ISO 22196 tartalmaz egy sor vizsgálatot, amelyet gyors antibakteriális aktivitás vizsgálatnak neveznek, amelyek a következőképpen végeznek el: a vizsgálati mintákat előkészítik és lefestik a vizsgálandó termékkel. Ezeket a mintákat aztán különböző baktérium törzsekkel beoltanak és a baktérium telepek csökkenésének mértékét és sebességét mérik.

A MAPECOAT ACT terméken végrehajtott vizsgálatok azt mutatják, hogy a MAPECOAT ACT 196 drasztikusan és gyorsan csökkentik a mikroorganizmusokat és az eredmények változatlanok maradnak, még azután is, hogy a mintákat órákon át vízben áztatták, ami a tisztító műveleteket szimulálja.

Fontos kiemelni, hogy a Mapei mindig külsős laboratóriumokat alkalmaz, ami biztosítja, hogy minden tanúsított eredmény abszolút garantált. Ebben a különleges esetben a MAPECOAT ACT 196 terméken végzett vizsgálatokat az IMSL (Industrial Microbiological Services Ltd), a mikrobiológiára specializált, neves egyesült királyságbeli laboratórium kivitelezte.

De gyakorlati szempontból melyek az előnyei a MAPECOAT ACT 196 falfestéknek?

Ahhoz, hogy megértsük, milyen fontos tanúsított fal- és mennyezeti festéket használni, próbáljuk megvizsgálni a tipikus egészségügyi környezetet; képzeljük el például egy orvosi rendelő váróját. Láthatjuk, hogy általában a padlókat, ajtókat és a bútorokat minden nap tisztítják, ugyanakkor a falak és mennyezetek a legkiterjedtebb felületek, viszont kevesebbet foglalkoznak velük.

Amennyiben a tisztítási műveleteket helyesen végzik el, azok megszűntetik a mikroorganizmusokat, melyek sejtjei és spórái a túlélésük és szaporodásuk szempontjából kedvező körülményeket találnak a koszos és szerves maradványokkal szennyezett felületeken. Általánosságban egy szobában a falak és a mennyezetek a kontakt felületek több, mint 70%-át teszik ki: ez bizonyítja, hogy mennyire fontos bevizsgált és ezáltal minőségileg garantált festéket használni. A MAPECOAT ACT 196-nak kiváló ellenállóképessége van a tisztítószerekkel szemben, amit bizonyítanak azok a vizsgálatok, amelyekben aktív klór tartalmú tisztítószereket és lúgos zsírtalanító termékeket használtak, melyek a leggyakoribb fertőtlenítő szereket képviselik.

Ami a kivitelezést illeti, van-e olyan különleges eljárás, amit követni kell?

A MAPECOAT ACT 196 terméket nagyon könnyű felhasználni; csak a szokásos szabályokat és módszereket kell betartani a falfestékek általános felhordására vonatkozóan. Az aljzat (ami lehet új simítóhabarcs vagy régi festés; a fontos az, hogy tökéletesen tapadjon) simaságának és tapadásának ellenőrzése után, fel kell hordani egy réteg MALECH vagy DURSILITE BASE COAT alapozót, aztán a munkát két réteg MAPECOAT ACT 196 felhordásával fejezzük be. A falfestéshez használható szintetikus sörtéjű ecset, vagy rövidszőrű henger vagy szórógép, amelyik jobban megfelel, függően a kívánt fedőréteg megjelenésétől és a festendő felület méretétől.

Még egy fontos és sokat emlegetett dolog a fenntarthatóság: mi a helyzet a MAPECOAT ACT 196 termék esetén ebből a szempontból?

A MAPECOAT ACT 196-nak saját EPD környezetvédelmi tanúsítása van, amelyet a nemzetközi szabványok szerint készítettek (ISO 14025 and EN 15804) és ez egy olyan termék, ami alacsony VOC (illékony szervesanyag) tartalmú: gyakorlatilag a beltéri levegő minőség szempontjából a vizsgálati eredmények a terméket az A osztályba sorolják. A terméknek mindene megvan, így a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek (CAM és más nemzetközi protokollok) felel meg.

A MAPECOAT ACT 196 minden szükséges vizsgálaton megfelelt, ami garancia elsősorban és leginkább a higiénia szempontjából, ugyanakkor a tartósságát és a fenntarthatóságát tekintve is.

Termékekről, megoldásokról további információt talál a www.mapei.hu oldalon.

Képaláírás:

Mapecoat ACT 196

Magas szintű moshatósággal rendelkező, félig fényes festék beltéri falakra, amely alkalmas egészségügyi környezetben és ellenáll a bakteriális hatásoknak.


Létrehozás időpontja: 2020-10-06 18:52:03
Utolsó módosítás időpontja: 2020-10-06 18:54:44
Cimkék: mapei, act,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7747; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46226