KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Nemzetközi építész tervpályázat a moszuli Al Nouri mecset és épületegyüttes rekonstrukciójára

„Újjá éleszteni Moszul szellemét” - az UNESCO, az Iraki Kulturális Minisztériummal és az Iraki Szunnita Alapítvánnyal együttműködésben, az Egyesült Arab Emirátusok támogatásával nemzetközi építész tervpályázatot ír ki a 2017-ben Moszul ostrománál súlyosan megrongálódott Al Nouri mecset és épületegyüttes rekonstrukciójára és rehabilitációjára

Az iraki Moszul egyik legfontosabb nevezetességének rekonstrukciója fontos lépés lenne a háborúk által feldúlt ország társadalmi egységének visszaállítása érdekében. Hiszen a történeti emlékek nemcsak a tudomány számára érdekesek, hanem a hovatartozás, a közösség és az identitás szimbólumai, melyek rehabilitációja segíti a moszuli polgárok talpra állását. Az Al Nouri mecset kulturális fontosságát mutatja, hogy 2014-ben a város lakói élőláncot vonva oltalmazták az épületet az Iszlám Állam katonáitól.

Az Al Nouri épületegyüttes 12. századi felépülése óta központi eleme volt a város fejlődésének és városi életének. A város fejlődésének történetét vizsgálva egyértelművé válik, hogy a mecset hogyan befolyásolta a városszerkezet alakulását. A pályázat tárgyát képező körülbelül 11.000 m²-es terület az óváros északkeleti felében található és többek között az Al-Hadbad minaretet, az Al Nouri imatermet, valamint több kiszolgáló épületet foglal magába.

Az együttes, melynek területén 2017-ben többször is robbantottak egy összetett rehabilitációs program helyszíne lesz, melynek célja az Al Nouri imaterem rekonstrukciója mellett új kiszolgáló épületek és új funkciók integrálása. A pályázatnak része a zöldterületek újra tervezése és az együttes és a környező városszövet kapcsolatának újragondolása is, annak érdekében, hogy a terület visszanyerhesse meghatározó helyzetét a város mindennapi életében.

A projekt megvalósítása a nyertes pályamű kiválasztása után azon nyomban kezdetét veszi, és ezt követően 27 hónapon belül kerül kivitelezésre. A pályázatokat nemzetközi, független, a téma szakértőiből álló zsűri értékeli.

Díjak:              I. díj: 50.000 dollár
II. díj: 30.000 dollár
III. díj: 20.000 dollár
IV. díj: 15.000 dollár
V. díj: 10.000 dollár

A pályázat beadási határideje 2021. március 26.

További információk, kiírás és regisztráció a https://en.unesco.org/news/architectural-competition-reconstruction-and-rehabilitation-al-nouri-complex-mosul oldalon


Létrehozás időpontja: 2020-11-24 14:58:53
Utolsó módosítás időpontja: 2020-11-24 15:00:40
Cimkék: moszul, al-nouri, mecset, nemzetközi, tervpályázat; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 13149
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46311