KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

MÉK Elnökségi (online) ülés - 2021. 03. 05.

A MÉK Elnöksége 03. 05-én tartotta soron következő ülését a virtuális térben.

A MÉK Elnöksége folytatta a felkészülést a 2021-ben tartandó küldöttgyűlésekre. Az Elnökség döntése szerint az első küldöttgyűlés 2021 05. 28-én kerül megrendezésre, míg a tisztújítással egybekötött őszi küldöttgyűlés tervezett időpontja 2021. 09. 09. A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet utolsó napja 05. 23. Ha előzetesen nem körvonalazódik, hogy előtte megbízhatóan ki lehet küldeni május 28-ra a meghívót, akkor az Elnökségnek megvizsgálja a beszámoló küldöttgyűlés júniusra halasztását.

A MÉK Elnöksége áttekintette a beruházás lebonyolítói tanúsítással kapcsolatos feladatokat, és döntött a beérkezett kérelmekről.

Hajnóczi Péter tájékoztatta az Elnökséget a Miniszterelnökséggel folytatott február 9-i egyeztetésről melynek témája az országos és területi tervtanácsok működése, valamint a jogszabály változások voltak. A MÉK képviseletében Hajnóczi Péter, Kovács Zsófia és Tutervai Mátyás tájékoztatta Füleky Zsolt helyettes államtitkárt arról, hogy az egyes Kormányhivatalok különböző módon kértek kamarai delegáltakat, amelynek egységesítése lenne szükséges. Az év eleje óta eltelt rövid idő alatt kiderült már, hogy a módosított jogszabályok értelmezése és alkalmazása több anomáliát eredményezett, amely hátrányos helyzetbe hozta a tervezőket. A helyettes államtitkárság képviselői jelezték, hogy megvizsgálják a kérdéseket, és szükség szerint intézkednek. A 7/2016. számú TNM rendelet módosításával kapcsolatos problémákat ugyancsak telefonon, írásban és személyesen is jelezte a MÉK Füleky Zsoltnak és az ITM illetékeseinek, visszajelzés még sehonnan nem érkezett. A településrendezéssel kapcsolatos jogszabály módosítás tervezetéről a MÉK nem kapott hivatalos tájékoztatást. Ugyancsak zajlik a jogosultsági rendelet módosítása is, amelynek eredményeképpen a jogosultság megszerzése előtt kellene letenni a szükséges vizsgát. Az Elnökség szükségesnek tartja a MÉk fentiekkel kapcsolatos megkereséseiről és az azokra kapott vagy nem kapott válaszokról a tagság a MÉK honlapján kapjon tájékoztatást.

Hajnóczi Péter tájékoztatta a MÉK Elnökségét, hogy a 2021. 01. 01-én életbelépett jelentős jogszabályváltozásokkal kapcsolatban, figyelembe véve a BÉK által elkészített véleményt, további egyeztetésre van szükség a jogalkotóval a jogszabályok tartalmát illetően. Ugyancsak egyeztetni szükséges a jogalkotóval az ITM 61/2020-as rendeletével kapcsolatban is, amely jelenlegi formájában nehezen értelmezhető, félreérthető.

A MÉK Elnöksége áttekintette az ÉTK gondozásában készülő 2021. évi költségbecslési segédlettel kapcsolatos kérdéseket. Amennyiben az ÉTK semmilyen kedvezményt nem nyújt a tagság részére, úgy megfontolandó a kiadvány támogatása.

Az Elnökség megvitatta a szabványosító bizottságtól érkezett, BIM-mel kapcsolatos sajtóanyagot, és lehetőséget lát a honlapon történő közzétételre. Ezzel párhuzamosan az Elnökség felkérte Bachmann Bálintot egy online, a BIM-re vonatkozó figyelem felkeltő előadás megtartására.

Az Elnökség megállapította, hogy a Továbbképzési szabályzat módosításra szorul, az ezzel kapcsolatos előkészítő anyag vizsgálatára Dulácska Zsoltot kérte fel.

Az Elnökség megvitatta az óradíjas szolgáltatások díjszabásának kérdését, mellyel kapcsolatban további egyeztetést tart szükségesnek a Területi Kamarák bevonásával a következő TET ülésen.

Az Elnökség áttekintette az elmúlt elnökségi ülés óta beérkezett egyéb megkereséseket, probléma felvetéseket, és döntött az azokkal kapcsolatos teendőkről.

Az Elnökség április 16-án tartja következő online ülését.


Létrehozás időpontja: 2021-03-10 10:28:45
Utolsó módosítás időpontja: 2021-03-10 10:29:31
Cimkék: koronavírus, mék, tájékoztató, elnökség, online, ülés; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 8711
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46440