KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Első koronavírussal szemben ellenálló falfesték

A németországi Dörken vállalat elsőként kínál olyan környezetbarát falfestéket, amely bizonyítottan ellenálló a koronavírussal szemben, és ezzel szinte teljesen kizárja a falfelület érintéséből adódó fertőzést.

A 2020-as évre világszinten rányomta bélyegét a koronakrízis. A hétköznapi életben és az egészségügyi szektorban a higiéniai követelmények jelentősen megnövekedtek és szigorúbbá váltak. Ez eggyel több ok arra, hogy a vélt másodlagos kórokozótelepeket, mint a falakat és a mennyezeteket górcső alá vegyük. Ezek ugyanis komoly támadási felületet jelentenek a nem kívánt szennyeződések tekintetében: elegendő egy rövid érintés a kórokozók, mint pl. a koronavírus kézzel való átvitelére a nyálkahártyákra.

Minősített beltéri bevonat

A német Dörken cég LUCITE® MultiResist PRO termékével világszinten elsőként kínál környezetbarát bevizsgált falfestéket, mely nem pusztán a baktériumokkal és a penésszel szemben ellenálló, hanem a vírusokkal szemben, többek között az ún. burkos koronavírussal szemben is (az ISO 21702:2019 szabvány szerint). Mindössze 24 óra elteltével minden kórokozó, így pl. a koronavírus sem mutatható ki felületén, így ezzel kizárható a szennyezett falfelületeken keresztüli fertőzés veszélye. Mindezt úgy biztosítja, hogy a termék gyártásakor semmilyen konzerválóanyagot nem használnak, nem adnak hozzá az élő szervezetekre káros biocid hatóanyagokat. A speciális falfesték további előnye, hogy ellenáll a fertőtlenítőszerekkel szemben is (DIN EN ISO 2812-1 szerint), így a gyakori felületi fertőtlenítő törlések sem befolyásolják a festék megjelenését. A falfestéket független és akkreditált szervezetek ellenőrizték a legaktuálisabb higiéniai szabványok szerint.

A termékkel festett próbatest felületén az  ISO 21702:2019 szerinti vizsgálat eredményeként 24 óra elteltével a modellvírus (szarvasmarha-koronavírus*) és maradékai nem voltak kimutathatók.

A bétakoronavírus-nemzetségből (mint a SARS-CoV-1 és -2
vírus) származó szarvasmarha-koronavírussal (BoCV) egy alapjaiban megfelelő helyettesítő vírus áll rendelkezésre a fertőtlenítőszerek vagy a vírusinaktiváló folyamatok vizsgálatára.
A fertőtlenítő vizsgálatokra vonatkozó európai szabványok (lásd DIN EN 14885) szerint a vacciniavírust (tehénhimlő) tekintik az egyetlen tesztvírusnak a „burkolt vírusok elleni virucid hatékonyság” szempontjából. Ennek megfelelően a vacciniavírus elleni (sikeres) vizsgálat eredményét az összes ún. burkos vírus esetében figyelembe lehet venni.

Festékkel a biztonságért

Különösen a nagy kórokozó-terhelésnek kitett területeken, mint kórházakban, idősotthonokban vagy orvosi rendelőkben, ahol folyamatosan sok beteg vagy ápolásra szoruló ember tartózkodik, a lehető legmesszebb menőkig el kell kerülni a fertőzés veszélyét. Ugyanakkor az olyan közintézményekben is, mint óvodák, iskolák vagy irodák, szintén komoly következményei lehetnek a koronavírussal való fertőzésnek.

A Dörken LUCITE® MultiResist PRO tulajdonságainak köszönhetően mindezen területeken biztonságosan alkalmazható és – a konzerválóanyagok és biocidok elhagyásának köszönhetően – felhordás közben semmilyen módon nem zavarja a létesítmény üzemszerű működését.

Ugyanakkor a LUCITE® MultiResist PRO nemcsak ragyogó fehér, hanem bármely más színt is kölcsönözhet a beltéri falfelületeknek, mennyezeteknek. Több mint 100 000 színárnyalatban érhető el a RAL-, NCS-színkártyák és más, a  kereskedelmi forgalomban elérhető színkártyák színeiben, így kiválóan megfelel a kreatív színkialakításhoz. A váróhelyiségekben kellemes atmoszférát biztosít, a betegirányítás területén biztonságos és érthető tájékozódási segédeszközként szolgálhat.

Kapcsolat:

www.kerimpex.hu/kapcsolatok/

https://www.premiumcolor.hu/termekek/lucite-multiresist-pro

 


Létrehozás időpontja: 2021-04-07 20:05:49
Utolsó módosítás időpontja: 2021-04-07 20:09:10
Cimkék: dörken, coatings, koronavírus, fal, festék,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7293; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46469