KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Beszámoló a MÉK Elnökségének 2021. május 19-i üléséről

A MÉK Elnöksége továbbra is online módon tartotta meg ülését, amelyre meghívást kaptak a Felügyelő Bizottság, az Etikai-fegyelmi Bizottság és a tagozatok elnökei is.

A jogszabályok szerint május 22-ig tartó korlátozások, azaz a gyűlés megtartásának tiltása miatt egy hónapja az Elnökség június végére tolta a Küldöttgyűlés időpontját remélve, hogy ekkor az már biztonsággal megtartható lesz. Bár május 18-án az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely a veszélyhelyzet elrendelésének a meghosszabbításáról szól, kihirdetésére az ülés kezdetéig nem került sor és a kapcsolódó, további részletszabályok sem ismertek. Ezen előírások a Kamara életében azért is kiemelt fontosságúak, mert jelenleg sem az elnökség, sem más bizottság nem tud személyes ülés tartani, a küldöttgyűlés összehívására sincs mód. A jogszabályok kihirdetésének hiányában így sajnálatosmódon továbbra sem dőlt el, hogy a júniusi küldöttgyűlés megtartásra kerülhet-e, vagy kénytelen az elnökség erre egy új időpontot kijelölni. A bizonytalan helyzet miatt az Elnökség a következő ülését május 28-ára tűzte ki, ahol a kérdés remélhetőleg már teljes egészében rendezhető lesz.

A 502/2020. (XI. 16.) Korm. rendelet köztestületekre vonatkozó szabályai alapján a 2020 évhez hasonlóan, az elnökség felhatalmazást kapott arra, hogy a küldöttgyűlés hatáskörébe tartozó beszámolókról és költségvetésről döntsön. Ezeket a veszélyhelyzet visszavonását követően a küldöttgyűlés elé kell majd terjesztenie.

A felhatalmazás alapján elfogadásra került a MÉK Elnökség 2020. évi munkájáról és gazdálkodásáról szóló beszámoló és a 2021. évi költségvetés módosítása is. Az Etikai-fegyelmi Bizottság, a Felügyelő Bizottság 2020. évi munkájáról szóló beszámoló is áttekintésre került, azt küldöttgyűlésre történő előterjesztésre alkalmasnak találta az Elnökség, közzétételük a honlapon megtörténik.

Bár a tagozatok 2020. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadása nem a Küldöttgyűlés, hanem a tagozati gyűlés feladata, a korábbi évekhez hasonlóan ezek elkészültek és tájékoztatás céljából szintén közzétételre kerül.

A MÉK elnökség határozatai innen érhetők el: https://mek.hu/index.php?id=46392

Budapest, 2021. május 19.


Létrehozás időpontja: 2021-05-19 21:21:40
Utolsó módosítás időpontja: 2021-05-19 21:22:41
Cimkék: koronavírus, mék, tájékoztató, elnökség, online, ülés; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 8638
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46527