KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Hatalmas magyar sikerek a 2021. évi Fiabci World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton

Fiabci World Prix d’Excellence online eredményhirdetése alapján

Négy arany- és három ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők az idei FIABCI World Prix d’Excellence elnevezésű Wall Street Journal által támogatott Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.

Első díjasok lettek a Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában, a Metrodom Panoráma Lakópark és a Himalájában, Zanglában található szolár iskola.

Második helyezés ért el a városligeti Millennium Háza, a MOME Campus és a Bp. XIII. kerületi Klapka Központ.

Az 1951-ben alakult, több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése (www.fiabciprix.com), A 29 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

A pályázat jelentőségét felismerve először Brazília és Malajzia, majd Magyarország is meghirdette saját nemzeti ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát azzal a céllal, hogy a nyertesek képviseljék országukat a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton.

Ma már több, mint 20 ország rendezi saját nemzeti pályázatát hasonló megfontolásból.

Az elmúlt 24 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 28 első és 38 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d’Excellence pályázatán a különböző kategóriákban, megelőzve az összes európai országot.

A hagyományoknak megfelelően idén is, a FIABCI Magyar Tagozata által szervezett XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt a nemzetközi pályázaton. Az előző évek sikersorozatát folytatták a magyarországi fejlesztők, akik négy első és három második díjat nyertek az idei pályázaton. A nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a magyar ingatlanfejlesztők nagy gonddal újítják fel és keltik újra életre a műemlék épületeket. A szakemberek dicsérték az új létesítmények kiemelkedő műszaki színvonalát, a környezetbarát technológiák alkalmazását és elismerték a létesítmények társadalmi hasznosságát. Külön kiemelendő a magyar tervek alapján, magyar önkéntesek és a helyi lakosok részvételével megvalósított solar scool a Himalája hegységben Indiában. E kisméretű, helyi anyagokból megépített, a helyi gyermekek oktatását lehetővé tévő iskola sikere mutatja meg a FIABCI World Prix d’Excellence pályázat lényegét: Nem az alkotás mérete, hanem minősége, társadalmi hasznossága a legfontosabb.

  • A Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában nyert aranyérmet:

FIABCI World Prix d’Excellence Gold Winner-díjat nyert a Párizs Property Kft. Párisi Udvar Hotel Budapest – műemlékrekonstrukció az örökségvédelem és a hotel kategóriában (tervező: Archikon Építésziroda).

Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában nyert aranyérmet. forrás: Fiabci

A Párisi Udvart új tulajdonosai az épület múltjához méltó, reprezentatív, ötcsillagos luxusszállodává kívánták átalakítani. A földszinten és félemeleten a közterülethez kapcsolódóan és a hagyományoknak megfelelően üzletek létesítése volt a cél, az épület passzázsában pedig a Párisi Passage Café & Brasserie étterem kapott helyet. Az emeleti szinteken a lakások, irodák helyére szállodai szobák kerültek. A hatodik emelet emeletráépítéssel készült, ahol Budapest legexkluzívabb rezidenciáinak megépítése volt a cél.

  • A Környezettudatos fejlesztés kategóriában aranyérmet nyert a Zanglai Szoláriskola

A világ egyik legnehezebben megközelíthető régiójában, az Indiai Himalájában fekvő Zanglában tervezett szoláriskolát az Archikon Építésziroda a Zanglai királyi palotát helyreállító Csoma Szobája Alapítvány felkérésére, velük együttműködve. A szoláriskola célja a téli oktatás tantermeinek megvalósítása volt, olyan módon, hogy a helyi anyagokból és technológiával készült épület fűtése a nap természetes energiájával történhessen.

Az önkéntes munkával épült Solar scool a Himalája hegységben Indiában. forrás: Fiabci

A Középmagas lakóépület kategória első díját a Metrodom Panoráma lakópark hozta el

A Metrodom Panoráma a főváros és egyben Újpest egyik legizgalmasabb új építésű modern lakóépülete. Az ég felé törő épületegyüttesben a 632 lakás mellett irodák, vendéglátó és szolgáltató egységek is találhatók. A Metrodom Panoráma hibrid megközelítése az épített és a természeti környezet közötti harmóniát demonstrálja. Bemutatja a városi élet színtereit, biztosítva az urbánus életforma valamennyi előnyét az ott lakók számára, akiknek az életminőségét az épület homlokzatán elhelyezett több, mint 200 fa és 4 kilométer hosszúságon kígyózó növénysor is jelentős mértékben emeli.

A Metrodom Panoráma a főváros és egyben Újpest egyik legizgalmasabb új építésű

modern lakóépületegyüttese. forrás: Fiabci

További három ezüstérem született Örökségvédelem, Közcélú Infrastruktúra és Intézmény Fejlesztés és Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriákban

  • Az Örökségvédelem kategória 2. helyezettje le a Millennium Háza

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója, a Pfaff Ferenc tervezte több mint 130 éves épület megújításával a századforduló egyik legértékesebb hazai neoreneszánsz építészeti mementóját sikerült megmenteni. A Millennium Háza néven újjászülető intézmény jelképe a Városliget átfogó megújításának: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának. Az épületben egy, a park aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat 2019 ősze óta. Az épületet megújításának előkészítési fázisában minden részletre kiterjedő restaurátori terv készült annak érdekében, hogy a ház homlokzatának patinás, színes-mázas díszítéseit az eredeti, több mint 130 éves állapotoknak megfelelően állítsák helyre. Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően közel 5.000 Zsolnay kerámiát állítottak helyre, így a ház hosszú évtizedek után végre eredeti értékéhez méltó gondoskodást kapott, visszanyerte eredeti homlokzatát, és így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épülete lett. A belsőépítészeti kialakítás során elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva a korabeli térszerkezetet. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra, ahol a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

A Millennium Háza néven újjászülető intézmény jelképe a Városliget átfogó megújításának

A Közcélú Infrastruktúra és Intézmény Fejlesztés kategória 2. helyezettje a MOME Campus Fejlesztés

Magyarország kormánya 2014-ben döntött a MOME campusfejlesztéséről. Ahhoz, hogy a kreatívipar Magyarország egyik sikerágazata lehessen, szükség van világszínvonalú oktatásra Budapesten. Ezt biztosítja a teljes egészében állami forrásból megvalósult, XXI. századi, egyben a hagyományokra is építő, nemzetközileg versenyképes dizájnegyetem. A magyar kreatívipar zászlóshajója jött létre, olyan különleges intézmény, amelyhez hasonló sincs Közép-Európában, sem tartalomban, sem pedig építészeti minőségben. A MOME 25.000 m² épületet és 15.000 m² közparkot magában foglaló új campusa nem csak az egyetem céljait szolgálja: a környék lakói számára a kikapcsolódás, pihenés lehetőségét megteremtő, a közpark nyitott a lakosság számára is. Az új campuson megkétszereződött az oktatásban használt műhelyek száma, megháromszorozódott a hallgatók rendelkezésére álló és megötszöröződött a kiállításokat szolgáló terek területe. Mindemellett megtízszereződött a kutatásra, innovációra épített tér és ezzel a beépített korszerű technológia mennyisége is.

 

Közcélú Infrastruktúra és Intézmény Fejlesztés kategória 2. helyezettje a MOME Campus Fejlesztés

A Klapka Központ is 2. helyezést ért el a Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriában

Klapka Központ. forrás: Gyorgypalko2018/György Palkó

A Klapka Központ az egyetlen a díjazottak közül, amely önkormányzati fejlesztés: a száz százalékban a XIII. Kerületi Önkormányzat 4,3 milliárd forintos beruházásában felépült komplexum a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi. Leglátványosabb eleme a zöld domb, amely alá az üzleteket süllyesztették. Az épület újra fogalmazta a Kassák Lajos, a Klapka, a Tüzér és a Pattantyús utca által határolt terület mikrokörnyezetét - új arculatot adva a lokációnak több mint 10 ezer négyzetméteren. A „dombház” beruházás része 33 magas minőségű önkormányzati bérlakás.

A 2021. 06. 03-án a Fiabci World Prix d’Excellence Nemzetközi pályázaton elért magyar sikerekről tartott sajtótájékoztató anyaga

Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke

 

forrás: http://fiabcimagyarorszag.hu/world_prix_dexcellence_2021_winners.php

Lásd még: https://mek.hu/index.php?id=46467 és https://mek.hu/index.php?id=46347


Létrehozás időpontja: 2021-06-04 16:36:43
Utolsó módosítás időpontja: 2021-06-04 16:41:29
Cimkék: fiabci, world, prix, decellence, ingatlanfejlesztési, pályázat, eredmény; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 9509
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46550