Aktuális
Elhunyt Ráday Mihály

Elhunyt Ráday Mihály

2021. július 16-án elhunyt Ráday Mihály ismert városvédő

(Budapest, 1942. június 11.2021. július 16.)

Ráday Mihály Kossuth-díjas (1996) magyar filmoperatőr, rendező, televíziós szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, Podmaniczky-díjas (1988), Pro Urbe Budapest díjas (1990), „Medals of Honour”, Europa Nostra örökségvédelmi szervezet díjas (1994) és Táncsics Mihály-díjas (2005).

2021 -ben megkapta a Budapest díszpolgára címet.

Édesapja Ráday Imre színművész, anyja Ferda Erzsébet Magdolna (Ferda Manyi).

Ráday Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar - művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr, később a rendező szakát is.

1968-tól a Magyar Televízió operatőre, főmunkatársa volt. Operatőrként számos film művészi megformálása fűződik nevéhez. Talán a legismertebb a ma is újra meg újra vetített Keménykalap és krumpliorr című gyermekfilmsorozat.

1968 óta folyamatosan a Magyar Televízióban dolgozott, 1979-ben létrehozta híressé vált városvédő műsorát Unokáink sem fogják látni…címmel, amely a jó és a rossz példák bemutatásával lassanként elérte, hogy az emberek jobban megbecsüljék a műemlékeket és általában az épített örökséget.

Társaival 1982–1983 telén megalapította a Budapesti Városvédő Egyesületet (akkoriban Városszépítő Egyesület), majd 1986-ban a Város- és Faluvédők Szövetségét, aztán a Nemzeti Panteon Alapítványt.

2010-ben a Magyar Televízió minden magyarázat nélkül megszüntette az Unokáink sem fogják látni… című műsort. Címének második felét (avagy Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát) a Podmaniczky Frigyes téren álló, általa kiharcolt, 1991-ben felállított emlékmű őrzi, ahol Kő Pál a bronz Podmaniczky kezébe adta a lándzsa nélküli városvédő alakját.

1990–94 között az SZDSZ színeiben országgyűlési képviselő, és tizenhét éven át a Fővárosi Közgyűlés tagja volt. Döntő szerepet játszott a város „műemléki alapjának” és „helyi értékvédelmi rendeletének”, a helyreállításokat támogató pályázati rendszerének kidolgozásában.

Megszervezte az Andrássy úti kandeláberek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, a Clark Ádám téri mozaik címer helyreállítását, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását. Többek között kezdeményezte a vidámparki körhinta felújítását, a Centrál kávéház, a Gresham-palota újjáépítését. Lelkes tagja volt a Nagy Budapest Törzsasztalnak.

 

Könyvei:

  • Unokáink sem fogják látni avagy Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát; RTV-Minerva, Bp., 1982
  • Adalékok a Lipótváros történetéhez, 1-2.; szerk. Farkaslaky Erzsébet, Ráday Mihály; Budapesti Városszépítő Egyesület, Bp., 1988
  • Adalékok a Népköztársaság útja történetéhez; szerk. Berta István, Ráday Mihály; Budapesti Városszépítő Egyesület, Bp., 1988
  • Városvédőbeszédek, 1-2.; Széchenyi, Bp., 1989
  • Ember az épített környezetben; ELTE Természettudományi Kar, Bp., 1993 (Humánökológia)
  • Jelenetek a pesti utcán; összekötő szöv. N. Kósa Judit, adattár Déry Attila, Sántháné Antal Sára; Karinthy, Bp., 1998
  • Új városvédőbeszédek; Tarsoly, Bp., 2001
  • Budapest teljes utcanév lexikona; adattár Mészáros György, szerk. Ráday Mihály, utcanévtörténetek Buza Péter, Prusinszki István; Sprinter, Bp., 2004
  • Budapesti utcanevek. A–Z. Teljes Budapest atlasz, régi és új nevek, utcanév-történetek; szerk. Ráday Mihály, adattár Mészáros György, Ráday Mihály; Corvina, Bp., 2013
  • Katona Tamás–Ráday Mihály: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei; Corvina, Bp., 2013

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1day_Mih%C3%A1ly

kép: https://port.hu/adatlap/szemely/raday-mihaly/person-15320


A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021 augusztus harmadikán, 17:00 órakor vesz búcsút Ráday Mihálytól, aki a Budapesti Városvédő Egyesület alapító tagjaként, Budapest díszpolgáraként, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendezőként, operatőrként rendkívül sokat tett épített és természeti értékeink védelméért, megőrzéséért.

A rendezvényen beszédet mond Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Bojár Iván András, művészettörténész, újságíró, valamint Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.
A rendezvény személyes részvétellel kerül megrendezésre. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételét kérjük jelezze a következő linken keresztül elérhető regisztrációs űrlapon: https://forms.gle/GCiCcrbkD5epgjtBA

A rendezvényen továbbá csak az vehet részt személyesen, aki rendelkezik koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal, melyet személyi igazolvánnyal együtt fel kell mutatni a rendezvényre való belépéskor. Tájékoztatjuk, hogy a rendezvényre az első 50 regisztrált főt tudjuk beengedni.
Helyszín: A Magyar Urbanisztikai Társaság székháza (1094 Budapest, Liliom utca 48.)
Időpont: 2021. augusztus 3. 17:00.
https://www.mut.hu/?module=news&action=show&nid=262627#MIDDLE