KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Településképi Arculati Kézikönyvek Magyarországon (2019)

A Magyar Építész Kamara számára kormányrendelet írja elő a településképi arculati kézikönyvek (TAK) véleményezését. Ez a feladat 2017-ben indult és a területi kamarák bevonásával került ellátásra a Miniszterelnökség pénzügyi  támogatása mellett. 2018-ban a véleményezési tevékenység a Miniszterelnökségtől kapott megbízásnak és támogatásnak köszönhetően bővült konferenciák szervezésével, lebonyolításával, illetve kiadványok készítésével. Ennek keretében készült el ez a mostani kiadvány is, amely a MÉK 2018. november 30-án a budapesti Kopaszi-gáton megrendezett konferenciájának előadásaitól kezdve a területi építész kamarák által írt összefoglalókon át szeretné bemutatni az eddig elvégzett munkát.

Miért fontosak a TAK-ok?

Neil Armstrong mondta a holdra lépésekor, hogy „ez egy kis lépés nekem, de nagy az emberiségnek”. A TAK-okkal kapcsolatban viszont az Omega egyik számára gondolhatunk: ez tízezer lépés, sőt lehet, hogy annál is több. Az első pici lépésnél tartunk, vagyis hátra van még 9999 lépés azzal kapcsolatban, hogy elérjük azt a kulturális célt, amit a kézikönyvek által el szeretnénk érni. Ugyanis nem az a megoldás, hogy egy ilyen kézikönyvben az elképzelt jó példákat leképezzük kötelezések és tiltások formájában egy rendeletbe, és attól azt várjuk, hogy az a minőséget emelni, illetve garantálni fogja.

2018. év második fele és 2019. év eleje az építészeti tájegységi arculati kézikönyvek készítésének időszaka lett. Fontos, hogy nincsenek alá- és fölérendeltségi viszonyban a településképi arculati kézikönyvekkel. Egy szemléletes hasonlattal azt mondhatjuk, hogy a TAK a mazsola, az ÉTAK pedig a kalács.

El kell kezdeni hatékony módon olyan irányba „lépkedni”, hogy ne csak a szakmán belül legyen beszédtéma a TAK-ban és ÉTAK-ban foglaltak, hanem valahogy meg tudjunk szólítani mindenkit ezzel kapcsolatban. Gondoljunk csak bele, mennyire kevés építészettel foglalkozó televíziós műsor van! Sok még a tennivaló a következő években is a kézikönyvek kapcsán. Fogadják szeretettel kiadványunkat, és tanulmányozzák, hogy milyen sokféle országszerte a települési arculat.

Hajnóczi Péter
MÉK elnök

Olvasható online


Létrehozás időpontja: 2021-09-09 12:42:10
Utolsó módosítás időpontja: 2021-09-09 12:56:16
Cimkék: településképi, arculati, kézikönyvek,; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 9987
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46657