KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Forbát Alfréd-díj és Építészetért Elismerő Oklevél díjátadó

A Pályázat eredményhirdetése és a díjazott épületek bemutatása 2021. október 15-én, pénteken 18.00 órakor lesz a Művészetek és Irodalom Házában (Pécs, Széchenyi tér 7-8.).

A XX. századi európai építészet jeles alakja Pécsett született 1897-ben. Budapesti, majd müncheni tanulmányok után 1920-tól a Bauhaus alapító Walter Gropius irodájában kezd dolgozni, majd önálló irodát nyit Németországban. Jelentős külföldi városrendezési és épülettervezési munkák után 1933-ban visszatér Pécsre, ahol a modernizmus funkcionalista szemléletét honosítja meg városi lakóházaival, beépítési terveivel. Származása miatt 1938-ban emigrálásra kényszerült. Svédországban várostervezőként az emberi együttélést jobban szolgáló építészeti környezet megteremtésén fáradozott, s lett a modern várostervezés nemzetközileg elismert szaktekintélye.

A Dél-dunántúli Építész Kamara Elnöksége az értéket teremtő építészeti alkotómunka tiszteletének erősítéséért 2021-ben harmadik alkalommal hirdetett pályázatot a „FORBÁT ALFRÉD ÉPÍTÉSZETI DÍJ” elnyerésére.

A pályázatokat Bírálóbizottság véleményezte, melyben

  • Bálint Imre Ybl-díjas építész, a Magyar Építész Kamara,
  • dr. Csaba Ders építész, alelnök, a Magyar Urbanisztikai Társaság,
  • Getto Tamás Ybl díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége,
  • Zoltán Erzsébet Szeréna építész, a Dél-dunántúli Építész Kamara,
  • Hodossy László építész, a Dél-dunántúli Építész Kamara,

delegáltjaként vettek részt.

A „Forbát Alfréd Építészeti Díj”-nak nincsenek fokozatai, és 2021-ben legfeljebb 3 db adható. A Díjhoz oklevél, művészi emléktárgy és 100.000,- Ft (bruttó) pénzjutalom jár.

A Bíráló Bizottság döntése alapján ezen túl „Építészetért Elismerő Oklevél” adható, a kiírási feltételeknek megfelelő, kiemelkedő színvonalú műveknek. A Díj és az Oklevél együttes száma évente összesen legfeljebb 6 lehet. Az elismeréshez az oklevél mellett művészi emléktárgy jár.

Letölthető tartalom:

Meghívó

Pályázók


Létrehozás időpontja: 2021-10-13 17:39:01
Utolsó módosítás időpontja: 2021-10-13 17:41:03
Cimkék: forbát, alfréd, díj, átadó; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 5024
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46729