KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Építőipari Nívódíjak átadása

Ezek a szakemberek kapták idén az építőipar legrangosabb elismerését.

A szokás szerint az ÉVOSZ idén is kiosztotta az elismeréseket az ágazat kiemelkedő képviselőinek.

A hagyományoknak megfelelően, idén huszonegyedik alkalommal adták át az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró ünnepi közgyűlésén a szakma legmagasabb elismeréseképpen járó Építőipari Nívódíjakat, a Lechner Ödön-díjakkal, a Sándy Gyula-díjjal, és a szakma több további fontos elismerésével együtt.

A Lechner Ödön díj, az építésgazdaság területén dolgozó személyek elismerését jelentő díj, melyet hosszabb időszakon át végzett kimagasló, példamutató munka alapján lehet elnyerni. A díjat az alapítás szabályainak megfelelően, öt fő részére adják át, amely egy arany kitűző érméből és oklevélből áll.

Az eseményen az Építőipari Nívódíjakon és Nívódíj Elismerő Okleveleken felül sor került a Lechner Ödön díjak, az Építőipari Mesterdíjak és Építési Alkotói díjak átadására, továbbá a MÉK Sándy Gyula díjat, valamint az Épületgépészeti Nívódíjakat is átadták az elismerésben részesült szakembereknek.

2021-es év Lechner Ödön díjazottjai:

Az idei Lechner Ödön díjakat az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottság elnökei, Koji László és Dr. Kovács László adták át:

Ament Gábornak, a VIV Zrt. igazgatósági tagjának, a szerelőipari alágazat érdekében végzett kimagasló szakmai munkája, széleskörű társadalmi tevékenysége elismeréseként,

Holló Ákosnak, a Főber Zrt. műszaki ellenőrének, a magasépítési létesítmények kivitelezési területén végzett sikeres, eredményes munkájáért,

Kalkopulosz Attilának, a Moratus Kft. ügyvezetőjének, a magasépítési létesítmények kivitelezési területén végzett sikeres, eredményes munkájáért,

Orosz Károlynak, a Hídépítő Zrt. igazgatójának, a hídépítés területén végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként

és Táll Zsófiának, az MTI építőipari újságírójának, az építőipari ágazat fejlődése és elismertsége érdekében végzett kiemelkedő szakújságírói, riporteri munkája elismeréseként.

Mindemellett sor került a tavalyi járványhelyzet következtében elmaradt Lechner Ödön díj személyes átadására is, amelyet Schriffert Péternek, a ZÁÉV Építőipari Zrt. projektigazgatójának ítéltek oda a magasépítési létesítmények kivitelezési területén végzett sikeres, eredményes munkájáért.

Az ÉVOSZ 1994-ben alapította a díjat, amelynek névadója a szecesszió építészetének világhírű, iskolateremtő mestere és a magyar szecessziós építészet megteremtője. A díjat bármilyen végzettségű és az építőipar bármely területén dolgozó egyén elnyerheti, de elsődlegesen az ÉVOSZ tagszervezetek dolgozói, képviselői kapják. Ugyanakkor megkaphatja olyan személy is, aki az építőipar érdekében kifejtett munkáját nem ÉVOSZ tagszervezet keretében végzi.

A Sándy Gyula díj

Az ünnepségen sor került a Magyar Építész Kamara elnöksége által alapított, Sándy Gyula különdíj átadására is, amely minden évben a tervezőkkel való kiemelkedő kivitelezői együttműködésért jár.

Az elismerést dr. Hajnóczi Péter és Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara elnöke és alelnöke nyújtotta át Dobosy Gáborné projekt főmérnöknek, a Nívódíj nyertes tatai Esterházy-kastély műemlékegyüttes rekonstrukcióján elvégzett, kiemelkedő projekt vezetői munkájáért.

Az idei év díjazottja mellett szintén a tavalyi járványhelyzet következtében elmaradt Sándy Gyula díj személyes átadására is sor került, amelyet Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója kapott meg 2020-ban.

A Magyar Építész Kamara 10 évvel ezelőtt alapította az Építőipari Nívódíj különdíjaként a Sándy Gyula díjat. Nevét a 20. század első felének egyik legjelentősebb építészéről kapta, személyisége és munkássága a legjobban szimbolizálja az építési folyamat a szellemi és fizikai munkájának egységét.

Átadták a Mérnöki Kamara specifikus szakmai teljesítményért járó díját

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Aeroplex karbantartó hangárjának acélszerkezet gyártási és szerelési munkájáért a Weinberg’93 Építőipari Kft. kapott Építőipari Mesterdíjat. A díjat Derczó István ügyvezető igazgató vehette át.

Ugyanakkor nem csak a kivitelezést méltatták a fent említett projektben: a karbantartó hangár acélszerkezet gyártási és szerelési munkájának megtervezéséért is Építőipari Mesterdíjat kapott az ARC-S Engineering & Design Kft. ARC-S Group, amelyet Bükkösi Raymund vezető tervező vehetett át. A díjakat Pallay Tibor, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány elnöke adta át.

Idén is két szakterületen osztották ki az Építési Alkotói Díjakat. A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata a magasépítés és mélyépítés területén is egy-egy, a kivitelezést külön elismerő és személyre szóló díjat is adományozott, melyeket Wagner Ernő a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és Wéber László elnökségi tag adott át a díjazottoknak. A díjjal plakett és oklevél járt.

A Mélyépítési szakágban Építési Alkotói Díjat nyert Nagy Sándor a West Hungária Bau Kft. projektvezetője, a Liget Budapest Projekt részeként felépült Múzeum Mélygarázs kivitelezéséért. A három szinten összesen 800 férőhelyes mélygarázs különlegessége, hogy a belső terei a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg.

A Magasépítési szakágban pedig Építési Alkotói Díjban részesítette Veszelák Péter okleveles építőmérnököt, a Market Építő Zrt. projektvezetőjét. A díjat a Market kivitelezésében megvalósult historikus külsővel megépült, modern Szabad György irodaház megvalósításáért ítélték oda. A hatemeletes épület főbejárata nyugati irányba, a Duna felé néz, amely egy üvegtetős, természetes fénnyel megvilágított átriumos fogadótérbe nyílik. Innen az alagsoron át egy alagút visz az Országházba.

Épületgépészeti Nívódíj is méltó helyére került

Végezetül pedig Dr. Barótfi István, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség elnöke és Semmelweis Tamás, az Építéstudományi Egyesület alelnöke átnyújtotta az Épületgépészeti Nívódíja is, amelyet a DUMOD Kft. mérnökének, Hajdú György gépészmérnöknek ítéltek, a Heim Pál gyermekkórház épületgépészeti tervezéséért.

Jelentős teljesítmény növekedés várható az építőiparban

Az évzáró közgyűlésén Varga Mihály pénzügyminiszter is tiszteletét tette, aki beszédében pozitívan tekintett a jövőbe és elmondta, az építőipar teljesítménye idén 10 százalékkal bővülhet, a teljes gazdaságot tekintve pedig 6-6,5 százalékos növekedés várható. Hozzátette, az építőipar kulcsfontosságú ágazat, amelyben 2010-hez képest 120 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A növekedés mértékét mutatja, hogy nagyjából 120 ezer embernek ad munkát a magyar autóipar. Arra is rámutatott, hogy míg a 2000-es évek közepén az építőipar a magyar gazdaság teljesítményének 4 százalékát adta, ez mostanra 5,5 %-ra emelkedett. Mivel az ágazat növekedési pályán halad, amit a rendelésállomány bővülése is jelez, ezérttovábbi növekedésre számítanak.

Az építőipar előtt álló kihívások közül a pénzügyminiszter a szakember utánpótlásra hívta fel a figyelmet, amelyhez szerinte segítséget adnak a továbbképzések, továbbá a munkaszervezés javítása és a jövedelmek növekedése is.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy az építőipar a járványügyi helyzet ellenére is folyamatosan dolgozik.

Az ágazat teljesítménye szeptemberre elérte a 2019 azonos időszakában mért 3.500 milliárd forintos nagyságrendet. Az idén az év egészében az ágazat teljesítménye elérheti az 5.000 milliárd forintot - mondta.

forrás: magyarepitok.hu / Füzi Nikolett
fotók: magyarepitok.hu / Dernovics Tamás
A nyertes projektek ( galéria) https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2021/12/megmutatjuk-az-epitoipari-nivodij-nyertes-projektjeit


Létrehozás időpontja: 2021-12-11 10:27:43
Utolsó módosítás időpontja: 2021-12-11 10:37:25
Cimkék: építőipari, nívódíjak, átadása, eredmények; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 5791
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46825