KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Kiürítésről szóló tűzvédelmi irányelv újabb változata

2021. július 5-én megjelent és július 15-től hatályos a Kiürítésről szóló tűzvédelmi irányelv legújabb változata, amit az 2020. őszén végzett beválás vizsgálatot követően a 2021. év tavaszán dolgoztak tovább az előkészítést végző kollégák. Ebben a tűzvédelmi tagozatból Veresné Rauscher Judit és Mészáros János vettek részt aktívan befolyásolva a változásokat.

Egyik fő változás a kiüríthetőség igazolásának módszeriben történt, mind a geometriai módszer szám értékeinek használata módosultak, mind a hagyományos kiürítés számításban használt „k” érték növekedett jelentősen. Szintén jelentős változás, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés új szabványával párhuzamosan teljesen átdolgozásra került az akadálymentes menekülés, mentésének biztosítására vonatkozó fejezetrészek rendszere, néhány új elemmel kiegészítve. Ebben részletezik a menekülés során használható felvonók és az egyéb mentést segítő eszközök használatának lehetőségét, szabályait: ebben új elemként jelenik meg a „mentési segédterület” fogalma, a mentési lepedő vagy mentő alátét használata.

A teljesség igénye nélkül néhány további módosítás:
•    A B mellékletbe kerültek a menekülési kategóriák meghatározásához segítségek, példák.
•    A kiürítés során használt lépcsők méretezése pontosodott, teljes és szakaszos kiürítés esetére is.
•    Határozottabban rögzítésre kerültek a menekülés szempontjából elfogadható útvonal méretek minimum értékei: ne tervezzünk 1,10 méternél kisebb közlekedő területeket és 0,80 méternél kisebb nettó méretű ajtókat!
•    A kiürítés igazolása nem történhet a kézi számítás módszerével az alábbi rendeltetések esetében: bölcsőde, fekvőbeteg ellátás, szociális otthonok, idősek otthona, speciális mozgássérülteket kiszolgáló intézetek, értelmi fogyatékosok intézete, pszichiátria. Ennek oka, hogy ezen rendeltetések esetében biztosan tudjuk, hogy nm tudnának az „átlagos haladási sebességgel” közlekedni a bent tartózkodók…
•    A visszatorlódások ellenőrzéséhez meghatározásra került számszerű létszámsűrűség érték, így már nem „csak” megítélés kérdése.  

A TvMI az OKF honlapján érhető el a mellékleteivel együtt:
https://www.katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2021-07/75618.pdf

Budapest, 2021. december 9.

Összeállította: Veresné Rauscher Judit

 


Létrehozás időpontja: 2021-12-15 17:25:48
Utolsó módosítás időpontja: 2021-12-15 17:28:13
Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 8308
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46842