KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

MÉK Elnökségi ülés - 2022. 01. 07.

A MÉK Elnöksége 2022. 01. 07-én a való világban tartotta meg az év első elnökségi ülését, amelyen a tagozati elnökökön és a FEB elnökén túl részt vett Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár és Kovácsné Bárány Ildikó, bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

A MÉK Elnöksége korábban március 31-re irányozta elő a következő országos küldöttgyűlés időpontját. A 2022. április 1-től életbe lépő új jogszabályok miatt új szabályzatot kell alkotni ill. módosítani, amit a küldöttgyűlésnek eddig a határidőig el kell fogadnia. Ennek megfelelően a 2021. évi pénzügyi beszámoló alapján a 2022. évi költségvetési terv módosításának is el kell készülnie a fenti időpontig. A következő időszak TET üléseinek és egyéb jogszabályban, szabályzatban meghatározott határidőinek ehhez kell igazodnia.

A MÉK Elnöksége a korábbi elnökségi ülésen áttekintette a „Bölcsődei Mintaterv Katalógus helyszínekre történő adaptációk” kérdését, és határozatot hozott arról, hogy a témában soron kívüli egyeztetést kezdeményez Füleky Zsolttal és Kovácsné Bárány Ildikóval, amelyre a mostani elnökségi ülésen került sor. A MÉK Elnöksége jelezte a mintatervekkel kapcsolatos észrevételeit, aggályait, és kezdeményezte, hogy a Lechner Tudásközpont és a témában érintettek részvételével személyes találkozó, egyeztetés történjen annak érdekében, hogy a mintatervek további felhasználását, adaptációjának részletes feltételrendszerét közösen ki tudják dolgozni az érintettek. Mindemellett a MÉK javaslatot szeretne tenni a meglévő mintaterv katalógus megépült – gazdaságosan és jó minőségben kivitelezett – bölcsődék tervanyagával történő kiegészítésére, valamint a mintaterv katalógusnak az igények és a látható felhasználás függvényében történő folyamatos karbantartására, bővítésére, melynek folyamatában a Magyar Építész Kamara szintén felajánlja segítő együttműködését.

A MÉK Elnöksége áttekintette a jogszabályfigyelés, az ezzel kapcsolatos magyarázatok készítésének, a jogi tanácsadásnak a kérdéseit. A korábbiakhoz képest új rendszer kiépítése szükséges, új szereplőkkel. Az Elnökség egyetértett abban, hogy a jogszabály követés soron kívüli elsőbbséget élvez, ennek személyi és anyagi feltételeit biztosítani kell, és a MÉK honlapján a szolgáltatásnak folyamatosnak kell lennie. A jogszabályok értelmezése, magyarázata kapcsán további egyeztetések szükségesek a jogalkotóval, felhasználva az egyes Területi Kamarák pozitív példáit.

A MÉK Elnöksége megvizsgálta az óradíjas szolgáltatások ajánlott díjszabását. Ezzel kapcsolatban Szalay Tihamér javasaltot készít, amelyről az Elnökség online szavazás keretében dönt.

A MÉK Elnöksége üdvözölte a Továbbképzési Szakértői Testület megújulását, és új formában történő működését, kérve a Bizottságot, hogy a beérkező kérelmek elbírálásának folyamatosságát biztosítsák, az elmúlt időszak esetleges késedelmeit orvosolják. A MÉK Elnöksége Babinszky Tündét delegálta Dulácska Zsolt helyére.

A MÉK Elnöksége felkérte Schulcz Péter, hogy állítson össze tájékoztató anyagot a Közbeszerzési Hatóságnál történt MÉK-MMK képviselettel kapcsolatos munkákról.

A MÉK 2022-ben ünnepli a megalakulásának 25 éves jubileumát, ezzel kapcsolatban több, olyan rendezvény megszervezését tartja indokoltnak, amely a szakmán kívüliek érdeklődésére is számot tarthat. Tutervai Mátyás jelezte, hogy ezzel kapcsolatban részletes programjavaslatot kíván előterjeszteni a közeljövőben.

Az Elnökség 2022. 02. 04-én tartja következő ülését, várhatóan online formában.


 


Létrehozás időpontja: 2022-01-17 09:38:46
Utolsó módosítás időpontja: 2022-01-17 09:39:40
Beküldő: Dér Andrea
Megtekintések száma: 6009
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46869