KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Íves formák egyedi zsaluk, megújuló Hagymatikum

9,2 milliárdos kormányzati támogatással duplázzák meg a Makovecz stílusú, híres Makói Gyógyfürdő kapacitását. Az egyedi formáival jellegzetes épület kivitelezési munkáihoz kivételes szaktudásra és pl. kifejezetten speciális zsaluzatra volt szükség. A Most-Épker ehhez újra a MEVA zsalurendszereit választotta.

A beruházás során 3200 négyzetméteres családi élményzónával, 220 négyzetméteres külső medencével, három fedett csúszdából álló csúszdatoronnyal, napozóteraszos nyári öltözővel bővül a létesítmény, Makovecz Imre ötletei és a Makona Tervező Iroda tervei alapján.

A három és négy karéjos fürdőmedencékkel kiegészülő élményfürdő terveit Gelencsér Judit, a gyógymedencékét pedig Csernyus Lőrinc jegyzi.

A generálkivitelezésért a Fehérgép Kft felel, aki a szerkezeti munkák kivitelezésével a Most- Épker Kft- t bízta meg, ők pedig a MEVA zsalurendszereit találták alkalmasnak a rendkívül bonyolult, íves vasbeton szerkezetek kialakításához. Választásukat Sinkó Gergő, a Most- Épker Kft projektigazgatója a következőkkel indokolta: „A Makovecz Imre tervei alapján megújuló strandfürdő ma Magyarországon a létező legbonyolultabb szerkezet. Az íves falszakaszok olyan egyedi vasbeton felületeket alkotnak, ami egy szerkezetépítőnek óriási kihívást jelentenek.”

Különleges formák egyedi zsaluzattal

„A már elkészült ütemhez hasonlóan, az újonnan épülő részeket is döntően íves felületek jellemzik.” – mondta Oláh Zoltán a MEVA mérnöke, aki már az előző ütemben is szorosan a kivitelezővel együttműködve dolgozott a projekten. A falak a MEVA új fejlesztésű RADIUS zsaluzatával készülnek, amivel tökéletes íves betonfelületeket lehet létrehozni.” - tette hozzá a szakember.

A munkálatokhoz szükséges zsaluzat elkészüléséhez elengedhetetlen volt a folyamatos egyeztetés a gyártó és a kivitelező között. Az épületek falazatához hasonlóan a medencék falazatainak kialakítása is speciális, jól átgondolt szerkezeteket kíván minden milliméteren. „Az íves medencefalak túlfolyóinak kialakítása miatt a RADIUS zsalut fa zsaluzattal kombinálták.” - avatott be a részletekbe Oláh Zoltán, aki további kulisszatitkokat is elárult a projekttel kapcsolatban: „A létesítmény központi eleme az Életfa, amit szintén a MEVA egyedi zsaluzatával építenek. A kivitelező munkáját néhány szerkezeti egység zsaluterveinek az elkészítésével is támogatjuk. Ilyen a pinceszínt íves falának és a medencék íves falának zsaluzata, a csúszdatorony zsaluzata, valamint az életfa és a födémek zsaluzata. Az egyenes és a sokszög alakú formákhoz a MEVA MAMMUT falzsalu rendszerét használja a kivitelező, melyekből jelentős mennyiségű saját készlettel is rendelkezik.”

A nehézségek ellenére is pontosan

A szerkezetépítés során ugyan felmerültek nehézségek, de ennek ellenére a kivitelezés a vállalt ütemtervek szerint folyik. Ehhez azonban némi rugalmasságra volt szükség a kivitelező részéről melyre Sinkó Gergő projektvezető így emlékezett: „A kivitelezéshez szükséges idő becslésekor számba vettük az épület egyedi formái miatt felmerülő nehézségeket. Váratlan események természetesen még így is lehetnek, ahogy ez esetünkben be is következett.” - A problémára azonban gyorsan megtalálta a megoldást a Most- Épker Kft. és a MEVA szakértőiből álló team. – „A megoldás az lett, hogy a medence oldalfalakra támaszkodó födémet építjük meg először, bent tartva a zsaluzatot, így a szerkezet gond nélkül tud tovább haladni fölfelé, a medence oldalfalait pedig utólag egy egyedi zsaluzattal foltozzuk majd be. Szerencsére a MEVA és a MOST- ÉPKER is tapasztalt mérnökökkel dolgozik, ezért az ilyen döntések villám gyorsan megszületnek.”

A profi kivitelezői és logisztikai munkának köszönhetően így a szerkezetépítés továbbra is az elvárt ütemben halad, így a befejezés is prognosztizálható az ígért márciusi dátumra.

Jelentős szakmai kihívás- jól megérdemelt siker

A Hagymatikum íves szerkezete, különleges építészeti megoldásaival hatalmas kihívást jelentett mind a MEVA mind pedig a kivitelező Most- Épker Kft számára. Mindketten szakmai munkájuk csúcsaként értékelték a feladatot. „A MOST-ÉPKER küldetése, hogy egyedülálló szerkezeteivel vívjon ki rangot és elismerést az építőiparban. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a projekten ismét a MEVA-val dolgozhattunk, most is szoros, hatékony és gyümölcsöző együttműködés alakult ki a két cég között. Mindkét fél számára kiemelten fontos, hogy a tervek szerint, a megadott költségből, határidőre valósuljon meg a beruházás. Hiszünk benne, hogy egy cég nívója igazán így mérhető.” – nyilatkozta Sinkó Gergő.

MEVA zsalurendszerek: https://www.shop.meva.hu/


Létrehozás időpontja: 2022-03-17 13:25:05
Utolsó módosítás időpontja: 2022-03-17 13:29:03
Cimkék: meva, zsalu, európa, hagymatikum,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 4058
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46951