KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

ÖTCSILLAGOS SZÁLLODA, ÖTCSILLAGOS SZIGETELÉSSEL: SIKAPROOF® A+ VISSZATAPADÓ SZIGETELÉSSEL KÉSZÜLT A HOTEL DOROTHEA

„Olasz belsőépítésziroda, a milánói Lissoni&Partners közreműködésével, a TSPC generáltervezésében születik újjá a pesti belváros három értékes műemléképülete: a tömbrehabilitáció keretében a három épületből álló egységben nemzetközi standardnak megfelelő szálloda, dunai panorámás apartmanok, exkluzív lakások, éttermek, üzlethelyiségek, valamint tetőterasz és skybar étterem kap majd helyet. Az épülettömb belsejében egy látványos, növényekkel beültetett, átriumos kávézó rejtőzik majd. A beruházás design&build konstrukcióban valósul meg, a BDPST Zrt. és a Cretum Kft. fejlesztésében és a Market Építő Zrt. kivitelezésében, a lebonyolításért az ECO-TEC Kft. felel.”

forrás:https://www.tspc.hu/olasz-magyar-egyuttmukodesben-elegans-szallodakent-szletik-ujja-a-budapesti-belvaros-ertekes-muemleki-tombje-ilyen-lesz-a-hotel-dorothea/

A három különböző időben épült épületből az építészeti és gazdaságossági szempontokon túl a műemléki előírásokat is szem előtt tartva bizonyos részek elbontásra kerültek. A megtartásra kerülő épületrészek alatt a Weber és Mahart házakban pince padlósík mélyítés készül, így ezen területek tartószerkezeti falai mentén jet-grouting alapmegerősítés terveztek. A Mahart ház 3 szint mélységű mélypincéjének kialakításához résfalas munkagödör határolás volt szükséges a talajvíz jelentős mennyisége és a közeli szomszédos épületrészek okán.

A geotechnikai vizsgálatok és a talajvizsgálati jelentés szerint az épület környezetében a Duna közelsége miatt az építés és az üzemelés ideje alatt talajvíz meglétére kell számítani, a mértékadó talajvízszint +102,00 mBf (-2,42 m).

Viszonyításképpen említsük meg, hogy a tervezett épület legalsó szintjének padlóvonala -13,75 m, a szigetelés síkja pedig a legalsó alaplemez alatt közel 15 m mélységben helyezkedik el.

A belső téri használat szempontjából különböző igényszinteket lehetett megkülönböztetni:

  • teljes szárazság („porszárazság”)
  • viszonylagos szárazság

Az épület funkciója és a pincében tervezett terek, helyiségek (pl. konyha, rendezvényterem, spa helyiségek, az épület egészének működését biztosító gépészeti berendezések… stb.) teljes szárazságot biztosító, vízhatlan szigetelés kialakítását tették szükségessé az épület pinceszinti területein. A vízhatlanság biztosítására – különös tekintettel a mélyen a talajvízbe merülő szerkezetekre – a talajban lévő szerkezetek és épületrészek külső/alsó felületén, a Sika monolit vasbeton szerkezetekkel egységes szerkezetként viselkedő, teknőszerűen kialakítható ún. visszatapadó szigetelési rendszerét a SikaProof® A+ kettős tapadásmechanizmusú, teljes felületen tapadó, rugalmas poliolefin bázisú (FPO) vízszigetelő lemezt alkalmazták. 

Az új beépített vasbeton szerkezeteket úgy kellett kialakítani, hogy a talajvíznyomásban ellenszerkezeteként működjenek mind a vízszintes alaplemez mind a függőleges falszerkezetek mentén. A talajvíznyomás elleni teknőszigetelések (SikaProof® A+) a résfalon belül a bélésfal szivárgó felőli síkjára kerültek beépítésre, és a fejgerendánál csatlakoznak a -1 szinti szigeteléshez és szerkezethez.  A szigetelés megválasztásánál figyelembe vették, hogy az így elkészült szigetelés takart helyzetbe kerül, későbbiekben nagy bontással vagy egyáltalán nem hozzáférhető. Ezért választották a nagyobb biztonságot nyújtó, szerkezet és vízszigetelés között vízvándorlást megakadályozó, a szerkezethez mechanikai és vegyi visszatapadást is biztosító SikaProof® A+ vízszigetelő lemezt. Ha a szerkezet és a szigetelés között a vízvándorlás akadályozott, a hibahely a nedvesség megjelenésének helyén van, injektálással javítható még a kivitelezés fázisában. További biztonságot növelő műszaki intézkedés, hogy a belső vasbeton szerkezetek (alaplemez, pincei határoló falak) vízzáró vasbetonból tervezték.

A tervezett teljes felületen visszatapadó FPO szigetelési rendszer kialakítására a Sika kétféle beépítési módot kínál: előzetesen és utólag is beépíthető szigetelő lemezeket.  Az előzetesen történő beépítésnél a SikaProof® A+ FPO lemez az előkészített alapfelületre vagy zsaluzatra hidegen feldolgozható a vasalás elhelyezését és a beton kiöntését megelőzően. Ezt a megoldást alkalmazták az előzőekben részletezett Hotel Dorothea esetében is.

Az utólagos beépítési mód esetében ugyanez a SikaProof® A+ FPO szigetelő lemez SikaProof® Adhesive-02 ragasztóval utólag is felragasztható az elkészült szerkezetre. A rendszer nagy előnye tehát, hogy a két beépítési módnál a SikaProof® A+ FPO lemez ugyanaz, csupán a felületfolytonosítást biztosító szalagok különböznek, mivel a szigetelő lemez ellenkező oldalán kerülnek elhelyezésre. Amennyiben az építési technológia úgy kívánja, egy épületnél akár mindkét módszer alkalmazható, ezáltal biztosítva a gazdaságos anyagfelhasználást.

Generáltervező: TSPC Kft.

Épületszerkezeti tervező: Épszerkinfo Kft. – Nagy Károly, Sáró Ágnes


Létrehozás időpontja: 2022-05-04 19:31:28
Utolsó módosítás időpontja: 2022-05-04 19:34:00
Cimkék: sikaproof, vasbeton, szerkezet, olasz, magyar, szigetelés, hotel, dorothea; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 3660
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47031