KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A MÉK a szakmai kamarákkal együtt fordult Novák Katalinhoz a KATA törvénnyel kapcsolatban

A KATA törvény kapcsán július 14-én rendkívüli online közgyűlést tartott a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége (MSZKSZ), amelyen egyhangúan döntöttek arról, hogy az alábbi levelet juttatják el soron kívül Novák Katalin köztársasági elnök asszony részére.

Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony!

A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége (a továbbiakban: MSZKSZ) több, mint 18 évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre és működik jelenleg is, hogy az egyes kamarák önállóságának sérelme nélkül, a kamarák együttműködésével növelje tagjai társadalmi súlyát és elismertségét, javítsa az információcserét, segítse az érdekérvényesítés lehetőségeit, fokozottan védje az egyes kamarák és tagjaik érdekeit.

A Szövetség mai napon meghozott egyhangú döntésével felhatalmazta a soros elnökséget a Szakmai Kamarák jelen levélben foglalt kérelmének előterjesztésére.

Nem vitatva a Parlament jogalkotási legitimációját, a tárgyban hivatkozott törvény megfontolásra történő visszaküldését javasoljuk, az alábbi indokok alapján.

A törvény által bevezetni kívánt változások az adóév derekán lépnének hatályba, nem szolgálva ezzel a közellátás folyamatos biztosítását ezáltal a nemzetgazdaság érdekeit.

Amennyiben a Köztársasági Elnök asszony kérelmünknek helyt ad, úgy a Parlament megfontolhatja a törvény adóév végével, 2023. január 1-től történő bevezetését. Így lehetőség nyílna arra, hogy az érintett piaci résztvevők működése a jelenlegi formában biztosított legyen az év folyamán, az utolsó negyedévre nem tolódnának át a fekete gazdaság irányába, valamint kidolgozásra kerülhetne más alternatív adózási forma, illetve a meglévő adónemekbe történő átállásra több idő és jobb kommunikációs támogatás nyílna.

A Szakmai Kamarák tagságát képező KATA-s szolgáltatók nem csak a magán, a piaci, hanem az állami szektor megrendelésére is dolgoznak. Az év folyamán hatályba lépő változás veszélyeztetheti többek között a nyomozó hatóságok, bíróságok által kirendelt ügyvédek, szakértők rendelkezésre állását, a közbeszerzéseken induló KATA-s vállalkozások ajánlati, vagy szerződési kötelmeit, valamint az egészségügyi szolgáltatók ellátási rendszerét. Továbbá hátrányosan érintheti az amúgy is nehézségekkel küzdő építőiparban érintett tervezők, műszaki ellenőrök és más kisvállalkozók szolgáltatásait, amely közvetlenül hat a családokra.

Budapest, 2022. július 14.

Tisztelettel:

Dr. Gönczi Gábor s.k.
elnök
Magyar Állatorvosi Kamara

Dr. Balogh Zoltán s.k.
elnök
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

Dr. Hajnóczi Péter s.k.
elnök
Magyar Építész Kamara

Dr. Hankó Zoltán s.k.
elnök
Magyar Gyógyszerész Kamara

Dr. Schváb Zoltán s.k.
elnök
Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara

Dr. Pál Tibor s.k.
elnök
Magyar Könyvvizsgálói Kamara

Wagner Ernő s.k.
elnök
Magyar Mérnöki Kamara

Dr. Labant Attila s.k.
elnök
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi

Dr. Kincses Gyula s.k.
elnök
Magyar Orvosi Kamara

Dr. Bánáti János s.k.
elnök
Magyar Ügyvédi Kamara

Dr. Fialka György s.k.
elnök
Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara


2022. július 19-én az alábbi válaszlevél érkezett Novák Katalin köztársasági elnöktől a szakmai kamarák közös levelére:

SAJTÓNYILATKOZAT

Az Országgyűlés által elfogadott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt ma aláírtam. Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam.
A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható.
Érzékelem ugyanakkor a felháborodást. Azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való gyors alkalmazkodás. Megértem, hogy kérdéseik vannak. Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés. Gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a Kormány megfelelően segítse az érintetteket.
Megbeszélést folytattam a kormányfővel és a Kormány tagjaival, és ígéretet kaptam arra, hogy a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.
Rendkívüli időket élünk. A háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja hétköznapjainkat. Rajtunk kívül álló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt. Magyarország biztonságát az államháztartás, a költségvetés stabilitása is megalapozza. Válsághelyzetben biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség. Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé.
Összefogás, kölcsönös felelősségvállalás és belátás - ez segít minket túl a nehezén. Csak így maradhatunk talpon.

Novák Katalin, köztársasági elnök

Budapest, 2022. július 18

 

 

Létrehozás időpontja: 2022-07-15 11:53:02
Utolsó módosítás időpontja: 2022-07-20 22:10:12
Cimkék: kata, törvény,; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 7929
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47161