KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Megjelent az Építész Közlöny 2022. szeptemberi száma

Kedves Olvasók, tisztelt Kollégák!

Eljött a szeptember, amely többek között az iskolakezdésről közismert, de idén a Magyar Építész Kamara számára a 25 éves születésnap alkalmából megrendezett SzeptemberFeszt teszi igazán emlékezetessé. A következő oldalakon ezekről olvashatunk.

Mindannyian régóta készültünk a 2022. 09. 23-án, az Ötpacsirta utcában megrendezett SzeptemberFeszt-re. Az volt a célunk, hogy egy sűrű, ámde változatos programú napot szervezzünk, amelyben megfér a komoly szakmai beszélgetés a könnyedebb, témákkal, amelyek során olyan építész és tájépítész kollégákat mutatunk be, akik más művészeti ágban is értékeset alkotnak. Mindezeket szerettük volna kiegészíteni gasztronómiai élményekkel, zenével, kvízjátékkal, kamarai bemutatkozó filmekkel, és a tagjaink által beküldött képekből készített fotómontázzsal.

A meghirdetett szakmai továbbképzésnek is minősülő programra nagy számú érdeklődő jelentkezett, és ez az érdeklődés egész nap kitartott. A nap során 11 programon több, mint 30 emberrel beszélgettünk, ezt kísérte a más művészeti ágban alkotó kollégák munkáit bemutató kiállítás, valamint a MÉK, a Területi Kamarák, a Tagozatok és a főtámogató bemutató filmjeinek vetítése.

Bízunk abban, hogy jól érezték magukat azok, akik eljöttek, és mivel fontos az együttlét, az építészek közösségének megerősítése, a tagjaink munkáinak, a más szerepben is alkotóknak a közös megünneplése, ezért reményeink szerint lesz még ilyen alkalom, és arra is legalább ennyien eljönnek majd!

A Közlöny mostani Fókusztémája szeptember lévén az oktatáshoz kötődik. Megkerestük kérdéseinkkel az építész oktatási helyeket, azzal a céllal, hogy átfogó képet nyújtsunk a jelenlegi helyzetről, lehetőségekről.

Ennek során először Dr. habil Alföldi György DLA dékánnal beszélgettünk az építész képzés zászlós hajójáról, a Műegyetemi építészképzésről, mindarról, hogy mitől BME a BME, milyen lehetőségei vannak a Hallgatóknak, hogy alakulnak a hallgatói létszámok, mennyire piacképes a képzés, mi vár a pályakezdőkre, hol vannak a kapcsolódási pontjai az Egyetemnek és a Kamarának.

Kovács Csaba a MOME Építészeti Intézetének igazgatója bemutatja az egyetemen folyó építészképzést, beszél a rajzolás, az anyagokhoz, technikákhoz, technológiákhoz való közelség fontosságáról.

Az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar vízióját a Kar vezetői fogalmazzák meg az egyetemről szóló cikkben, bemutatva a képzést, az egyetemet egyaránt.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék munkáját, az ott folyó képzést Vági János DLA egyetemi docens mutatja be, ismertetve a képzés módszertanát, a művészeti stúdiumokat, valamint a társadalmi kapcsolatteremtés módozatait.

A pécsi építészképzésről dr. habil. Rétfalvi Donát Építész Szakmai Intézet intézetigazgatója tájékoztatja az olvasókat, megismerhetjük a különböző szakokat, az egyetem nemzetközi kapcsolatait, a Breuer Marcell Doktori Iskolát, és az intézményben folyó kutatási munkát.

Végül, de nem utolsó sorban Bach Péter DLA építész, egyetemi docens, tanszékvezető mutatja be a győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékén folyó munkát. Olvashatunk az idén bevezetett PreUni felvételivizsga-előkészítő kurzusról, az Építész Műteremház működéséről, mindarról, ami meghatározza az ottani képzést.

Az Új technológia  rovatunkban beszámolunk az URSA garázsfödém szigeteléséről, a Mapei Mapeguard Board építőlemezésről, valamint a Multipor belső oldali hőszigetelésről.

Kedves Olvasó! Ez a szám kevesebb témát dolgoz talán fel, mint a korábbiak, ugyanakkor a jövő szempontjából fontos építész képzés bemutatásán túl egy olyan programot mutat be, jelesül a SzeptemberFeszt-et, amiről azt gondoljuk, hogy méltó megünneplése volt a Kamara 25. születésnapjának!

Tutervai Mátyás

MÉK alelnök - főszerkesztő


Létrehozás időpontja: 2022-10-06 15:35:20
Utolsó módosítás időpontja: 2022-10-06 15:38:03
Cimkék: mék, közlöny, megjelent, szeptember,; Beküldő: Dér Andrea
Megtekintések száma: 4906
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47271