KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

BREUER MARCELL köztéri emlékoszlop pályázat 2023

A Dél Dunántúli Építész Kamara nyilvános alkotói pályázatot hirdet egy Breuer Marcell emlékére felállítandó emlékoszlop tervezésére.

Breuer Marcell építész és tárgytervező az egyik legjelentősebb nemzetközi hírnevet elért szülöttje Pécs városának. Nevét a PTE Műszaki és Informatikai Kar róla elnevezett Doktori Iskolája mellett 2010 óta egy fontos középületeknek helyet adó sétány is viseli. Személye még így is sokak számára ismeretlen szülőföldjén, és világhírű tevékenységével kevesen vannak tisztában.

Újabb kutatás szerint születésének helye az Irgalmasok utcája 4. szám alatti lakóépület volt. A szülőhely megjelölése sokat jelent a pécsi kötődés megmutatásában, mely szerencsés módon a belváros egyik forgalmas helyszínével is egybe esik. Az épülete a DDÉK táblával kívánja megjelölni, melynek tervezése folyamatban van.

A DDÉK ugyan akkor fontosnak tartja egy olyan köztéri tárgy, nevezetesen egy emlékoszlop elhelyezését is, mely valamivel bővebb információt ad életéről, és munkásságáról, és megjelenésével felhívja a figyelmet annak jelentőségére. Erre alkalmas helyszín - a Várossal történt előzetes egyetértés alapján - a Breuer Marcell sétány nyugati szakasza mellett fekvő zöldfelület. A 2010-ben kialakított útvonal a Tudásközpontot és a Kodály Központot, mint a város két kiemelkedő, építészetileg is példamutató kulturális intézményét köti össze a Pécsi Tudományegyetem keleti kampuszával.

Letölthető tartalmak:


Létrehozás időpontja: 2023-03-14 18:22:32
Utolsó módosítás időpontja: 2023-03-16 19:46:06
Cimkék: breuer marcell, emlékoszlop, pályázat,; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 3492
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47455