KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Év háza 2015 - A modern hagyományőrzés példája

Sáros László György, a MÉSZ elnöke: „…az Év háza pályázatot innentől a most megszűnő Pro Architektúra díj kistestvérének tekintem.”

A hagyományosan az Építészet Világnapján, annak nyitóeseményeként az Építészek Házában, adták át az Év háza pályázat 2015 évi díjait. A fődíjat idén Borbás Péter DLA építész tervei alapján, Szentendrén megépült Ökologikus ház nyerte.

Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke annak kapcsán, hogy az építészek munkáját elismerő egyik legfontosabb állami díj, a Pro Architektúra átadására ma a hagyománnyal ellentétben sajnos nem került sor kijelentette: „…az Év háza pályázatot innentől a most megszűnő Pro Architektúra díj kistestvérének tekintem.”

„A beadott épületek száma és színvonala, a média a díj és a nyertesek iránti érdeklődése is bizonyítja, hogy az Év háza mozgalom újraindulása óta eltelt 8 évben a pályázat ismét elfoglalta az őt megillető helyét az építészeti közéletben.” – mondta el Szoják Balázs építész, a díj kurátora, aki beszédét azzal kezdte, hogy számos ismert személyiség építészettel kapcsolatos véleményét idézte.

Dévényi Sándor a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke kiemelte, hogy az MMA azért támogatja az építészek munkáját elismerő díjakat, hogy azzal az építészet fontosságát hangsúlyozva az ismét elfoglalhassa a társadalom és a politika értékítéletében az őt megillető helyet.

Idén újabb 27 épület került az Év háza pályázat évről évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírása.

Az 500 000 forinttal járó fődíjat Szoják Balázs, építész, az Év Háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke adta át Borbás Péternek, a Szentendrén megépült ökologikus családi házáért.

A Magyar Építész Kamara különdíját Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid vehette át veszprémi családi házuk tervezéséért.

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját pedig Sáros László György DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke Földes Lászlónak és Sónicz Péternek adta át, a pilisborosjenői Hosszúház tervezéséért.

A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját Vidor Győző, a Xella Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója adta át Bártfai-Szabó Gábornak és Nagy Mariannak, budapesti ökologikus lakóházukért.

Az Internorm Ablak Kft. különdíját Monostori Gábor, az Internorm Ablak Kft. műszaki vezetője adta át a Tóth Lászlónak, Papp Lászlónak és Schalling Frigyesnek, a höveji nyaralóépületükért.

A magyar építészet sokszínűsége idei 10 épülettel

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevőjét az Év háza pályázat zsűrije választja ki. Ez volt a harmadik olyan év, amikor a zsűri az első körben a pályázatra beérkezett 27 épület közül, második kör meghirdetése nélkül ezt meg tudta tenni. A zsűrizés során főleg arról alakult ki vita, hogy a Magyarországot képviselő 10 épület kellően reprezentálja a sokszínű magyar építészetet, a kiválasztott épületek segítségével valódi áttekintést adjon a magyar építészek munkájából.

A Visegrádi Négyek Családi Házai nemzetközi kiállítás magyar épületeinek tervezői

● Borbás Péter DLA, ökologikus családi ház, Szentendre
● Földes László és Sónicz Péter, Hosszúház, Pilisborosjenő
● Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid, családi ház, Veszprém
● Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes, nyaralóépület, Hövej
● Bártfai-Szabó Gábor és Nagy Mariann, ökologikus lakóház, Budapest
● Bulcsu Tamás, Móser Balázs, Fortvingler Éva, 4 lakásos társasház, Felsőrákos
● Rákos Tibor, villa, Mátyásföld
● Getto Tamás és Schunk Tímea, lakóház, Pécs
● Kovács Csaba, családi villaépület rekonstrukciója, Budapest (eredeti építész: Málnai Béla)
● Füzes András és Salamin Ferenc, 3 lakásos lakóépület és kávézó, Tokaj

Az Év háza pályázat filozófiája, hogy minden évben olyan építészek válasszák ki az Év házát, akiket a magyar társadalom és építész-társadalom elismer. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűri tagok mellé minden évben meghívást kapnak az Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2015-ben a 2014-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek foglaltak helyet a zsűriben, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát.

A zsűri elnöke idén harmadik alkalommal Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Társelnökök Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Sáros László DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év Háza Díj kurátora voltak. Az zsűri tagjai az idén Ybl-díjat kapott építészek, Jánosi János, Kováts András Miklós, Potzner Ferenc, Pottyondy Péter, Szalay Tihamér, Szegő György, Szente-Vargáné Gerencsér Judit Anna, Szuromi Imre, Szűcs Endre, valamint Tóth Balázs, építész az ÉMI munkatársa, valamint dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense.

A 2015-ös Év Háza pályázat főtámogatója ismét a Baumit Kft. volt.

A pályázat támogatói közé lépett idén a Xella Magyarország Kft. és az Internorm Ablak Kft., amely cégek támogatói különdíjat is átadtak.

További információ: www.evhaza.hu

A sajtó számára további információ Build-Communication Kft., info@buildmarketing.hu, T: (23) 611-028.

A nyertes épületekről és az ünnepélyes díjátadóról fotók az alábbi linken érhetők el: https://drive.google.com/folderview?id=0B5xgaCSvEnIyX1o1LTNkM25UX2c&usp=sharing

A NYERTES ÉPÜLETEK MÉLTATÁSAI

Év háza 2015
A modern hagyományőrzés példája

Borbás Péter DLA – Ökologikus családi ház, Szentendre

„Szervesen simul a szentendrei kis utcába az épület.

Megőrzi az öreg ház szerénységét, a kiegészítések, átépítések a ma igényeit teljesítik. Természetes anyagaival példás folytatója a kisvárosi hagyománynak.Követi a bevált tanítást: „az öreg házat nem átépíteni, hanem megszokni kell”.

Dévényi Sándor DLA, a zsűri elnöke

Év háza 2015 MÉK különdíj
Ház a sziklák alatt

Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid - Kollégium utcai családi ház, Veszprém

„Az épület egy családi ház Veszprémben, nagyon sajátos és látványos természeti környezetben.

A Veszprémi Építész Műhely már 2013-ban is ott volt az Év Háza pályázaton, és dicsérő oklevelet kaptak pécselyi nyaralóépületükért.

Ismét egy szép munka került ki a kezük alól, egy nehéz helyszíni adottságú telekre.

Az új "Családi ház" a megmaradt északi és nyugati falak felhasználásával, az elbontott műemléki épület eredeti, régi tömegének "helyreállításával", magas tetővel, cserépfedéssel épült - ez a szülői szárny.

Az új épületrész - gyerekek szárnya - lapos tetővel készült. Logikus szerkesztésű tiszta alaprajz, a nappali és a terasz délre, a főlátványosság felé, a várra néz.

Az elegánsan visszafogott, törtfehér színű homlokzatok jól illeszkednek a Kollégium utca képébe.

Érdekes, és szép megoldás az eredeti nyugati homlokzati falban az régi ablaknyílások megtartása, ezek mögött elcsúsztatva jelennek meg az új ablakok.

Gratulálunk a díjhoz.”

Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke

Év háza 2015 MÉSZ különdíj
A fehér semlegessége élteti a tarkaságot

Földes László és Sónicz Péter, Hosszúház, Pilisborojenő

Ahogy vénülök, egyre többször jutok el a ház „archetípusa” fogalomhoz. Azt a házat értem alatta, ami egy – az oktatástól még romlatlan – kisgyerek rajzol, ha házat van rajzolni kedve.

Milyen ez a ház? Hát milyen? Hosszú téglalap. Meg mondjuk, olyan magas, amilyen széles, és van rajta egy nyeregtető. Tömegéből nem ugrik ki semmi, ami védelmet igényel, azt inkább visszanyomja, mint kilépteti.

A szó jó értelmében naiv. Persze azt is lehet mondani, hogy divatos. Mert ne tagadjuk, valóban az. Ám az effajta divat nem fog „szekrénybe szorulni” évek múlva sem. Mert elmúlt az ideje? Nem. Mert ez egyfajta szintézise / letisztultsága sok-sok, mára régen elmúlt korszaknak. Jó az is, hogy belülről szinte tiszta fehér. Életterünk milliom lim-lomja éppen elég színes ahhoz, hogy a fehér semlegessége éltesse tarkaságukat.

Ha kellene, úgy egyvalamit kifogásolnék. A kéményt. Mert az kilép ebből a letisztultságból. Szerencsére azt egyszer majd úgy is le kell cserélni. Na, és majd akkor…

Ám a ház addig is jó. Nagyon jó.”

Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke

 


Galéria


Év Háza 2015


Magyar Építész Kamara különdíjasa


Internorm Ablak Kft. különdíjasa


Magyar Építőművészek Szövetségének különdíjasa


Xella Magyarország Kft. különdíjasa


Díjátadó 2015. október 5.


Létrehozás időpontja: 2015-10-06 15:36:34
Utolsó módosítás időpontja: 2015-10-06 15:41:29
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 12254
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43059