KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Ahol a minőséget a személyes bizalom egészíti ki

A dupla H betűt megformáló, szárai belsején üveg,- külsején tégla, tetején alumíniumborítást kapott akadémiai kutatóintézet nem csak látványában, hanem funkciójában is megalapozott helyén áll a BME Q1 épület szomszédságában.  Az „ötödik” homlokzaton elhelyezett mintegy 3. 000 m2 Prefa alumíniumborítás az innovációt biztosító 250 laborszekrény technikáját védi, és takarja a külvilág felé.

Jövő, mely az egyetemistákat is inspirálja/csalogatja

A 2013-ban átadott, intelligens épületek kategóriájába tartozó új kutatóközpontban a legújabb tendenciát megvalósítva az európai színvonalú kutatás biztosításához összesen 156 vegyi fülke és 250 zárt labor áll rendelkezésre. Mindez kényelmesen elfér az összességében 30. 000 m2 területű épületben, mely finoman simul a Duna-parton álló BME egyetemi épületek közé. Felülnézetből a víz tükröződését visszaadó, tető déli, a folyó felé néző részén felhelyezett napkollektorok az épület melegvíz-ellátásának 15-20%-át nyerik. Az elektromos áram takarékos felhasználását elősegíti, hogy néhány helységben villanykapcsoló helyett a világítást egy, az emberi hőt érzékelő berendezés szolgáltatja.

Üveg, kerámia és alumínium játéka

A kutatókörnyezet sterilizációjának érdekében a zárt laborszekrények egyedi elszívását kaptak a kibocsátott vegyi anyag tető fölé vezetésével. A 250 elvezető csövekbe-foglalásárának bonyolult és igen érzékeny technikáját erős alumíniumfedés óvja a külső hatásokkal szemben. A PREFA alumínium Siding elemek alkalmazásával, korcolt lemezfedéssel mintegy 3. 000 m2 alumíniumborítás került az épületre. A kutatóközpont esetében a nútféderes rendszerrel megvalósított rejtett rögzítés garantálja a látványbeli diszkréciót. A Siding elemek harmonizálnak a 12. 000 darab, kifejezetten az épület céljára tervezett, a savnak és az időjárás viszontagságainak ellenálló, „A” energia-besorolású borító-kerámialappal is.

Bizalmi kapcsolat

Az épület végleges formája egy igen gazdag koprodukció eredményeképpen jöhetett létre. A generáltervekért az A&D Stúdió felelt. A tervek két iroda együttműködésével készültek a két vezető építésztervező - Lázár Antal, a Kossuth- és Ybl Miklós díjas, 2012-ben (Magyar építészet és építőművészet kategóriában) Primává is választott építész, és a Szalonka Építész Stúdiót vezető Kaszás István irányításával. A végleges kiviteli terveket az A&D Stúdió dolgozta ki. A Prefa Hungária Kft-vel való többszöri együttműködés során gyűjtött szakmai tapasztalat alapján a tervezők ennek a projektnek a kapcsán is bizalommal fordultak a cég műszaki megoldásai felé.

Maximalizmus, nem csak a kutatásban

A konferenciák tartására is alkalmas épületben elhelyezkedő 300 főt befogadni képes földszinti tanácsterem mindössze 30 perc alatt egy mobilfallal kettéválasztható, melynek hangszigetelése lehetőséget biztosít párhuzamosan két előadás rendezésére. A tanácsterem tetején, zöldkörnyezetben kialakított, folyóiratokkal ellátott közösségi tér az információcserének ad teret. Az eredményes munkát az épület hatszázötven dolgozójának az emeletenként külön színkóddal ellátott kémiai, biológiai és műszeres laboratóriumok mellett a privát tereket biztosító dolgozószobák garantálják.

További információ a Prefáról: www.prefa.hu


Létrehozás időpontja: 2014-06-10 20:31:32
Utolsó módosítás időpontja: 2014-06-10 20:34:33

Megtekintések száma: 10742
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42052