KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében 2015

Hetedik alkalommal hirdette meg 2015-ben a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara „Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” című pályázatot. Alapítása óta 3 követelménynek kell megfelelni a pályázóknak, azaz legyen a tervező a megyei kamara tagja, Komárom-Esztergom megyében valósuljon meg a mű, az épület és végül 5 évnél ne legyen régebbi az építmény. Családi ház, társasház, középület, ipari épület, műemlék épület és egyéb kategóriában lehet pályaműveket benyújtani. A munkákat alapítás óta szakértő zsűri bírálja, melynek elnöke Bálint Imre DLA Ybl Díjas építész, tagjai Krizsán András DLA Ybl Díjas építész és 2015-től - Winkler Gábor MTA doktor halála miatt – Dr. Czigány Tamás Ybl Díjas építész.

2015-ben viszonylag kevés pályamű érkezett – mindössze 13 – így a zsűri csak 2 kategóriában adott ki Év Háza Díjat, viszont 5 pályamunkát dicséretben részesített.

Díjazottak:

Év Háza Komárom-Esztergom Megyében, Középület kategória: Fekete Sas Gyorsétterem és Motel Esztergomban, tervező: Somody Zsolt

A zsűri a méltatásban külön kiemelte, hogy „A homlokzat fehérsége, a héjalás szürkesége, a visszafogottságot és környezetbe illeszkedést sugallja, miközben a tömegalakítás kiváló példája a merész, ám környezetét is tisztelő építész gondolkodásának.”

Év Háza Komárom-Esztergom Megyében Ipari épület kategória: Baumit Ipartelep Oktatási Kabinet, tervező: Jaksics László

A zsűri szerint: „A funkciók egymásmellettisége, a minimál dizájnra utaló doboz architektúra, a tömör és üvegfelületek kedvező aránya mind-mind arra utal, hogy a ház már önmaga is egy oktatási jel. Aki erre jár, aki ezt használja, indirekt módon értesül szakmánk környezetalakítási jelentőségéről.”

Dicséretben részesült:

Műemlék kategória
Irodaépület Esztergom műemléki környezetében, tervező: Borosházi Tamás


Középület kategória
Irodaépület Tata kertvárosában, tervező: Markos Anikó


Családi ház kategória
Esztergom, Szamárhegyen, tervező: Máté Edina


Egyéb kategória
Agora Dorog, tervező: Dankó Kristóf


Esztergom, Mindszenty József szobor posztamense, tervező: Borosházi Tamás


A díjak 2015. október 28-án kerültek átadásra a pályaművekből összeállított kiállítás megnyitóján, amely Tatabánya Óvárosában a frissen felújított régi posta épületében került megrendezésre.

A kiállítás megnyitó egyúttal arra is alkalmat adott, hogy a résztvevők megismerkedjenek Tatabánya Város „Hagyomány és megújulás Tatabánya Óvárosában” projekttel Pap-Bíró Petra projektvezető előadásában, a kiállításnak helyt adó épület tervezésének folyamatával Páll Ákos tervező prezentációjából, illetve Markos Anikó is bemutatta a Tulipános Ház tanulmánytervét.

A rendezvény egy közös sétával zárult az Óvárosi Projekt keretében felújított Május 1. parkban.

A Kiállítás következő állomása a tervek szerint a Kormányhivatal aulája lesz, mert a pályázat fontos célja, hogy pozitív példákat, mintákat adjon az építtetőknek és ehhez kiváló helyszín a hivatal, ahol naponta több száz ember megfordul.

Bővebb információk:

http://teruletikamarak.mekon.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=744&Itemid=71


Létrehozás időpontja: 2015-11-10 15:20:38
Utolsó módosítás időpontja: 2015-11-10 15:20:38
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 14908
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43140